Cardozo odveo Benficu u finale Evropske lige

Fenerbahče nije uspio sačuvati prednost

Cardozo odveo Benficu u finale Evropske lige

Edmir Škorić

Benfica je na svom Da Luzu u Lisabonu savladala Fenerbahče s 3:1 u uzvratu polufinala Evropske lige i plasirala se u finale s ukupnim rezultatom 3:2.

Benfica je puno bolje otvorila utakmicu i već u devetoj minuti stigla do prednosti. Lima je prošao po desnom boku i zavrnuo u srce gostujućeg šesnaesterca, a Nicolas Nico Gaitan je natrčao i loptu poslao iza leđa Volkana Demirela.

 

Dakle, već nakon deset minuta igre poništena je prednost Benfice iz prve utakmice, pa nas je čekalo uzbudljivih 80 minuta na Da Luzu. U 18. minuti Cardozo je nakon ubačaja s desne strane, iz teške pozicije, glavom pucao pored gola gostiju iz Istanbula.

 

U 22. minuti dosuđen je penal za Fenerbahče nakon što je Garay igrao rukom u svom kaznenom prostoru. Dirk Kuyt je bio siguran sa bijele tačke za poravnanje rezultata i doveo Fener korak bliže finalu. Sow je u 27. minuti pucao iskosa s desne strane u trku, ali Artur je s lakoćom uhvatio loptu.

 

Dobar centaršut, Cardozo šutira pored gola, da bi u 35. minuti doveo domaće u novo vodstvo. Brza akcija domaćih, Cardozo je s 15-ak metara prizemnim udarcem smjestio loptu u Demirelov lijevi ugao. Na drugoj strani Sow i Kuyt su bili u dobroj poziciji, no nisu pogodili. Uzvratio je Matić snažnim udarcem, ali pored gola.

 

Kako se i očekivalo, u nastavku potpuna ofanzivca Portugalaca, kojima je nedostajao gol za prolaz u finale. U 50. minuti Cardozo još jednom prijeti, lopta ide pored desne stative Demirelovog gola. Do 66. minute trajali su napadi Benfice bez učinka, a onda je majstor protivničkog šesnaesterca - Cardozo - pogodio za 3:1.

 

Cardozo je ostao sam na pet metara od gola Fenerbahčea i bez problema matirao Demirela za veliko slavlje u Lisabonu. Ostatak utakmice protekao je u boljoj igri domaćih, dok Fenerbahče nije uspijevao ozbiljnije zaprijetiti.

Benfica je uspjela sačuvati dva gola prednosti i na kraju proslaviti plasman u finale, drugo u povijesti kluba, Evropske lige. U finalu će 15. maja u Amsterdamu igrati protiv Chelseaja, koji je i u uzvratu savladao Basel.

 

Europska liga, polufinale, uzvrat:

Benfica - Fenerbahče 3:1 (Gaitan 9, Cardozo 35, 66/ Kuyt 23 - penal)

 

Benfica: Artur, Luisão, Maxi Pereira, Garay, Andre Almeida, Gaitan, Matić, Perez, Oscar Cardozo, Lima, Salvio.

Fenerbahče: Volkan Demirel, Egemen Korkmaz, Yobo, Ziegler, Gökhan Gönül, Cristian, Selçuk Şahin, Salih Uçan, Caner Erkin, Sow, Kuyt.

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

 

 


 
 



NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.