Čataković briljira u Slovačkoj: Bilo je ponuda, ali ne odlučujem samo ja
Foto: AS Trenčin

Nekadašnji fudbaler Sarajeva za SportSport.ba

Čataković briljira u Slovačkoj: Bilo je ponuda, ali ne odlučujem samo ja

Hamza Čataković (22) mladima zasigurno može poslužiti kao primjer kako u profesionalnom fudbalu nema odustajanja.

Danas je Čataković jedna od zvijezda u Slovačkoj, igrajući za tamošnji Trenčin iz kola u kolo trese protivničke mreže, a dok se njegovo ime dovodi u vezu s brojnim klubovima, malo je onih koji znaju kroz šta je sve morao proći da bi ostvario svoje snove.

O stvarima kroz koje je prolazio danas i ne voli mnogo pričati, sve mu je, kaže, pomoglo da očvrsne i mentalno i fizički, a rezultat toga svakako su igre koje pruža na startu nove sezone. U sedam utakmica postigao je šest golova...

"Ide sjajno, nema šta. U posljednje vrijeme sve češće igram kao napadač i očito je kako se u toj ulozi snalazim veoma dobro. Postići šest pogodaka u sedam utakmica nije mala stvar, no neću da se potpuno zadovoljavam s tim, može to i bolje. Samo rad, rad i rad...", javio se nekadašnji fudbaler Sarajeva za SportSport.ba.

Fotografija AS Trenčín.

U prošloj sezoni ste se borili za opstanak, danas nešto bolje stojite. Kakve su ambicije?

"U posljednjih pet utakmica samo smo jednom izgubili. Imamo kvalitetnu ekipu i svi u klubu vjerujemo da sezonu možemo okončati u samom vrhu tabele, mada se ambicije Trenčina svode i na razvoj mladih fudbalera. Bilo bi dobro ako bi se poklopilo i jedno i drugo."

Već dvije godine ste u Trenčinu. Je li vrijeme za iskorak?

"A, znate kakav je fudbal. Nemoguće je predvidjeti šta će se dogoditi, sve se okrene brzo, još u svemu tome najmanje zavisi od mene. Na meni je da budem 100 odsto svojih mogućnosti, da zabijam golove, doprinosim rezultatima Trenčina, a to će jednom i donijeti neki transfer. Za sada sam tu gdje jesam, sretan sam i o odlasku uopšte ne razmišljam. Uostalom, poštuju me i u klubu, naučio sam i jezik..."         

Je li dosad bilo nekih opcija za transfer?

"Bilo je, naravno, javljali su se klubovi, ali kako se u međuvremenu ništa nije dogodilo, ne bih nešto detaljnije ulazio u cijelu priču."

Fotografija AS Trenčín.

Slovačka liga baš i nije lagana?

"Nije, igra se kvalitetno, a ima i dosta mladih igrača, talenata, svi su željni dokazivanja i afirmacije. Dosta se može napredovati ovdje."

Gdje vas trener vidi u postavi? Jedno vrijeme ste bili i 'desetka'.

"Skoro mi je svejedno, gdje god me stavi, igram sa istim žarom i željom za dokazivanjem. Trenutno sam napadač, ide me dobro na toj poziciji, ali nije mi problem i da budem 'desetka'. Nažalost, danas neću moći igrati zbog povrede koju sam zadobio prošle sedmice. Srećom, nije ništa strašno, zadnja loža je u pitanju i kroz sedam dana ću, ako Bog da, biti ponovo spreman."

U Slovačkoj igra još nekoliko fudbalera iz BiH. Koliko se često čujete, viđate?

Potražite više informacija na temu Fortuna liga:

"Da, ima nas, ali ranije je bilo puno više. U Slovanu je, recimo, 'Slovenac' Kenan Bajrić čiji su roditelji iz Cazina, u Spartaku iz Trnave je Emir Halilović koji je također igrao u Sarajevu kao i ja. Svi mi otprilike imamo svoje obaveze, treninge, utakmice, pa se i nije čujemo nešto."

Trenčin je inače otkupio Čatakovića za 125.000 eura, bez da se pritom čestito oznojio u dresu Sarajeva... Za prvi tim odigrao je tek četiri utakmice.

Top Komentari

Adnanos
Ovog momka pratim vec 4 godine i nadam se da je on novi Dzeko jer ima sve sto je i Dzeko imao u njegovim godinama.
2 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi