Čataković u sjajnoj formi: Možda ubrzo dođe i transfer

Bh. napadač za SportSport.ba

Čataković u sjajnoj formi: Možda ubrzo dođe i transfer

E. Škorić

Hamza Čataković nastavio je kontinuitet dobrih igara u Slovačkoj. Prije tri godine Trenčin je za 'siću' doveo ovog bh. fudbalera iz Sarajeva, a danas je od on jedan od najboljih napadača u cijeloj ligi i igrač koji bi, ako ovako nastavi, vrlo brzo trebao trebao završiti u većem klubu.

U dosadašnjih sedam kola Čataković je već zabio četiri pogotka i upisao jednu asistenciju, no po prirodi je takav da čvrsto nogama stoji na zemlji...

"Zabiti četiri pogotka u sedam utakmica nije loše za jednog napadača. Mogu biti zadovoljan kako sam otvorio u sezonu, ali i kako igram kao klub, mada nam rezultati baš i ne idu na ruku. Jednostavno, primamo jeftino golove i to nas na kraju košta", priča Čataković (23) na početku razgovora za SportSport.ba.

Kao što smo spomenuli, Čataković je u Trenčinu već treću godinu.

"Dolaskom u Trenčin sam napravio odličan potez za svoju karijeru. Ovo je prava sredina za jednog mladog fudbalera. Najveća razlika u odnosu na BiH je u infrastrukturu, Slovaci puno ulažu u stadione koji su stvarno svugdje dobri. Još da se ovo smiri sa koronavirusom. Sve će izgledati puno bolje sa navijačima na tribinama."

A kakav je Trenčin kao klub? Tu je ranije igrao i Haris Hajradinović.

"Trenčin je klub koji se, prije svega, zasniva na razvoju mladih igrača. To govori i prosjek godina naše ekipe. Nažalost, rezultati nekada izostaju baš zbog tog neiskustva, ali tu smo da jedni drugima pomažemo i postanemo što bolji."

Iz Trenčina je Hajradinović otišao u Gent, Mance prošle godine u Nantes. Kada je vrijeme za vaš transfer?

"Ja se nadam da će se i to dogoditi u skorije vrijeme. Da su se poklopile neke stvari i da je bilo više sreće, desilo bi se to ranije."

Zimus je bila priča za Hajduk. Bili su baš 'zagrijani' za vaše uslge.

"Da, bilo je interesa s njihove strane. Vodili su se pregovorili, ali na kraju klubovi se nisu uspjeli dogovoriti oko nekih stvari i cijela priča je pala u vodu. Šta je, tu je."

Da možete birati, u kojoj ligi biste voljeli nastaviti karijeru?

"Huh, teško je sad to reći. Ima dosta zanimljivih i privlačnih liga, ali ako bih morao birati, volio bih da to bude neka u kojoj se igra otvoreni fudbal sa dosta šansi i golova."

Nadate li se da biste mogli privući pažnju selektora BiH ako nastavite s ovakvim igrama?

"Svakom igraču je san igrati za reprezentaciju, pa tako i meni. Nadam se da će u budućnosti i to doći."

Prije nekoliko godina karijera vam je zbog teške povrede bila ugrožena. Mjesecima ste pauzirali.
"Najradije se ne bih ni prisjećao toga. Kako mi je bilo zna samo onaj ko je doživio tu istu povredu. Godinu dana nisam igrao fudbal, pitao sam se šta će biti dalje, hoću li sve biti kao prije... Hvala Bogu, sve to je sada iza mene, vratio sam se na najbolji mogući način."

U Sarajevu niste ponikli?

"Prve fudbalske korake sam napravio u Mladosti iz Polja. To je selo u Cazinu. Kasnije sam prešao u Krajinu. Prelijepo sjećanje imam na taj period i ljude s kojima sam tada dijelio svlačionicu. Sa svima njima sam i danas u kontaktu. U Sarajevu sam otišao tek kao junior gdje sam kroz nekoliko mjeseci dobio i profesionalni ugovor."

Potražite više informacija na temu Fortuna liga:

Danas čitamo najviše o Hamzi kao golgeteru, no šta je ono u čemu uživate kada nema fudbala?

"Po prirodi sam miran tip, uživam u sitnicama. Kada nema treninga obično vrijeme provodim sa porodicom ili uživam u vožnji biciklom", istakao je Čataković na kraju razgovora.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi