Čeferin obrazložio odluku UEFA-e da se finale igra u Azerbejdžanu

Čeferin obrazložio odluku UEFA-e da se finale igra u Azerbejdžanu

Edmir Škorić

Predsjednik UEFA-e Aleksandar Čeferin objasnio je odluku o odabiru Bakua za finale Evropske lige.

Mnogi negoduju zbog toga što će se finale Evropske lige igrati u glavnom gradu Azerbejdžana, a velike probleme imao je Arsenalov veznjak Henrikh Mkhitaryan, čija Armenija ima loše političke odnose sa Azerbejdžanom, pa je ovaj morao da propusti meč sezone.

"Zašto Baku? Jer ljudi tamo žive. Oni vole nogomet. Moramo razvijati nogomet posvuda, ne samo u Engleskoj i Njemačkoj. Mislite li da navijači u Bakuu ne zaslužuju vidjeti nogomet uživo zbog toga?".

Arsenal i Chelsea dobili su samo po 6.000 ulaznica za finale, no ni to se nije prodalo, s obzirom da je bilo teško navijačima iz Engleske da prevale toliki put i dođu u Baku.

"Koliko ja znam, klubovi su čak vratili karte jer nisu mogli sve prodati. Usput, rečeno mi je da je Easyjet podigao avionske karte za letove. Neko ih pita? Nije UEFA za sve kriva. To je populizam. Kako bi bilo ponuditi konstruktivan prijedlog, fond, kojem svaki klub pridonosi navijačima koji putuju u finale", izjavio je Čeferin.

Predsjednik UEFA-e je nastavio: „Naravno, Baku je daleko od Londona. Ali kad smo odlučili mjesto u finalu, nismo mogli znati da će obje ekipe dolaziti iz Engleske. "

On se također osvrnuo na Arsenalovog igrača armenskog podrijetla Henrikha Mkhitaryana zbog odbijanja da stigne u Baku zbog "sigurnosnih razloga".

“Azerbejdžan je dao jamstva i temeljit plan sigurnosti. Na kraju je odluka igrača bila da ne putuje”, dodao je Čeferin.

Potražite više informacija na temu Liga Evrope:

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi