Čeliković se sjajno snašao u Rusiji: Sve što treba da dobijem od fudbala moram zaraditi na terenu
Čeliković je za kratko vrijeme opravdao povjerenje čelnika Akhmata

Jedan je od najboljih fudbalera Akhmata

Čeliković se sjajno snašao u Rusiji: Sve što treba da dobijem od fudbala moram zaraditi na terenu · Intervju

Adnan Beganović

Jasmin Čeliković, 24-godišnji bosanskohercegovački fudbaler koji je za omladinske selekcije BiH odigrao čak 36 utakmica s mnogo uspjeha igra u elitnom rangu ruskog fudbala. Pojačao je prije nekoliko mjeseci Akhmat i jedan je od najboljih igrača ovog kluba. 

Jasmin Čeliković, jedan je od onih bosanskohercegovačkih fudbalera koji je osjetio šta znači nastupati na smotri najboljih selekcija Starog kontinenta. Istina, u kadetskoj konkurenciji, no sasvim sigurno mu to iskustvo mnogo znači u njegovom fudbalskom sazrijevanju.

Odigrao je Čeliković za omladinske selekcije Bosne i Hercegovine čak 36 utakmica, a nakon mnogobrojnih posudbi od strane Rijeke, među kojima su bile i one u Željezničar i Zrinjski, u ljeto 2021. godine je potpisao ugovor sa Tuzla Cityjem.

Odradio je dvije dobre sezone u premijerligašu iz Tuzle i to na poziciji stopera, a njegove igre nisu ostale nezapažene pa je na svom stolu prije nekoliko mjeseci imao nekoliko inostranih ponuda, a on se odlučio prihvatiti onu od ruskog Akhmata.

Klub iz Groznog doveo ga je na jednogodišnju plaćenu posudbu s pravom otkupa, a ako se po jutru dan poznaje, može se reći da nisu pogriješili, ni Čeliković, a ni ruski klub.

Oglasi

Naime, 24-godišnji bosanskohercegovački stoper se odmah po dolasku izborio za mjestu u ekipi. Odigrao je svih 10 utakmica u prvenstvu i četiri u Kupu, a iako igra na poziciji stopera, uspio se upisati i u listu strijelaca.

Prezadovoljni su u Akhmatu, a Čeliković je među najbolje ocijenjenim igračima kluba u dosadašnjem dijelu sezone i kako kaže za SportSport.ba, nije pogriješio u izboru sredine.

"Nakon dvije sezone u Tuzla Cityju imao sam nekoliko ponuda, kako od domaćih tako i od inostranih klubova. Među njima je bila i ponuda od Akhmata za koju sam se odlučio jer je bila najkonkretnija. Željeli su me u svom timu, predstavili su mi viziju u kojoj sam prepoznao mogućnost za adekvatan razvoj. Vjerujem da je dolazak u Akhmat samo jedna stabilna stepenica u mojoj karijeri jer su mi tek 24 godine i mislim da imam još mnogo toga za reći", za SportSport.ba je istakao Čeliković.

Nekadašnji mladi reprezentativac naše zemlje kaže da je prijatno iznenađen gradom i uslovima u klubu koji su ga dočekali po dolasku u Grozny.

"Vidite, prije nego što sam donio odluku, naravno da sam se raspitivao i o gradu i klubu. Čuo sam mnogo lijepih priča, no ipak sam se pozitivno iznenadio kada sam stigao. Fantastična infrastruktura, uslovi za rad idealni i organizacija u klubu na najvišem mogućem nivou. Toplina ljudi u klubu i gradu, saigrači koji su me srdačno dočekali i prihvatili ne može me ostaviti ravnodušnim", govori Čeliković.

Oglasi

Posebno je izdvojio nekoliko fudbalera sa prostora bivše nam zajedničke države, koji su mu se stavili na raspolaganje prilikom dolaska.

"Moram izdvojiti Bogosavca, Divanovića i bivšeg fudbalera Slobode i nekadašnjeg bh. reprezentativca Todorovića. Oni su već duže vrijeme ovdje i sve svoje ljudske potencijale su stavili na traspolaganje kako bih se što prije adaptirao na novu sredinu. Svaki novi početak je težak, ali zbog činjenice da sam od svoje desete godine u "nogometnoj pečalbi" brzo sam se adaptirao, upoznao nove saigrače, način rada i stil života. Novu ligu još uvijek upoznajem jer je odigrano tek deset kola ali kako vrijeme prolazi polako sve dolazi na svoje mjesto i uvjeran sam da ću moći iskazati sve svoje igračke potencijale", ističe Čeliković.

Mladi 24-godišnji bh. fudbaler govori i da je liga zahtjevna, čak i više nego što se smatra.

"Liga je zahtjevna, mnogo se radi na taktici. Ako niste fizički sto posto spremni teško da ćete uspjeti. U ligi imamo mnogo klubova koji su u bliskoj prošlosti igrali grupne faze evropskih takmičenja, a zahvaljujući Svjetskom prvenstvu 2018. godine izgrađeni su odlični stadionu. Posjeta je odlična i gušt je ovdje igrati. Potreban je maksimalan fokus na svakoj utakmici, trud i zalaganje da opravdaš očekivanja svih u klubu, a posebno navijača koji svojim temperamentnim ali korektnim navijanjem stavaraju južnjačku fudbalsku atmosferu", kaže nakedašnji fudbaler Tuzla Cityja.

Zadovoljan je Čeliković partijama koje pruža, a Akhmat je trenutno desetoplasirana ekipa prvenstva. Osvojili su 12 bodova, a u deset utakmica primili su samo 11 pogodaka što ih svrstava među najbolje odbrambene timove u ligi.

"Mogu biti zadovoljan jer igram standardno. Nemam povreda, a jedna smo od najboljih odbrana u ligi. To su statistilki parametri koje je lijepo vidjeti, no ne želim se zadovoljiti s tim jer vjerujem da ja i ekipa možemo još više. Postigao sam i pogodak što mi je dalo novu dozu samopuzdanja. Radna etika je na visokom nivou, a ponajviše sam sretan što uz odlične uslove imamo i jako dobrog trenera koji svojom stručnošću i iskustvom iz pojedinca i ekipe izvlači maksimum", ističe Čeliković i za kraj dodaje:

"Sve u svemu, na osnovu tromjesečnog iskustva, mogu reći da sam jako zadovoljan što sam izabrao Akhmat za svoju viziju razvoja i učinit ću sve da opravdam povjerenje koje su mi ukazali samim dovođenjem u klub. Tokom cijele dosadašnje moje karijere nije bilo nikakvih tajni ili ekscesa, nije bilo ni nekih pompeznih najava o ovom ili onom. Odgojen sam tako da sve što treba da dobijem od fudbala to moram zaraditi na terenu. Teren je jedino mjerilo vrijednosti. Želim da se tako i dalje stvari razvijaju. Samo mi je bitno da sve bude korektno i pošteno, a u kom smjeru će se dalje razvijati moja karijera, zavisiće prije svega od mene, mog zdravlja, a ponekad i od sportske sreće".

Top Komentari

dragonBH
Imace sad Savo neka druga imena u planu. Iako je dobar stopet. Zna iznijet visoko loptu, i brz je. To bi pomoglo nasim, ionako slabim, veznim igracima. Ima precizne duge lopte. Ispucava i lijevom i desnom jednako dobro. Skok igra mu je dobra.. al bojim se da nema za njega mjesta.
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi