Kao iz bajke: Uskoro vrata otvara jedan od najljepših stadiona u regiji

Radovi se privode kraju

Kao iz bajke: Uskoro vrata otvara jedan od najljepših stadiona u regiji

Haris Zilić

Regija će dobiti još jedan moderan stadion za potrebe klubova, ali i reprezentacije.

Uskoro će biti završeni radovi na stadionu Sveti Petar Cetinjski na Cetinju, čime će Crna Gora dobiti stadion prema svim UEFA standardima.

Stadion će imati četiri valovite tribine, a ukupan kapacitet bit će 5.192 sjedećih mjesta.

Oko stadiona bit će izgrađen parking, prateći sadržaji, na stadionu će također biti nove novinarske lože, a riječ je o četverogodišnjem projektu koji je planiran od 2017. do 2021. godine.

Stadion će koristiti FK Lovćen Cetinje, FK Cetinje, ŽFK Lovćen, ali također i fudbalske selekcije Crne Gore u svim uzrasnim kategorijama.

Cijeli projekat će koštati devet miliona eura.

Oglasi

Crna Gora tako nastavlja sa gradnjom manjih fudbalskih stadiona prema UEFA standardima, a 2019. godine završen je stadion u Podgorici kojeg koristi FK Podgorica, koji ima kapacitet 3.000 sjedećih mjesta i također UEFA-ine standarde za odigravanje međunarodnih utakmica.

Inače, gradnja ovog stadiona na Cetinju počela je 2017. godine kada je tadašnji premijer Vlade Crne Gore Duško Marković zajedno sa gradonačelnikom Prijestonice Cetinje Aleksandrom Bogdanovićem i predsjednikom Fudbalskog saveza Crne Gore (FSCG) Dejanom Savićevićevićem položio kamen temeljac.

Legendarni Savičević je tada izjavio:

"Ovo je odgovoran odnos Saveza prema istoriji ovog grada, prema Lovćenu kao najstarijem crnogorskom fudbalskom klubu, kao i prema generacijama izuzetnih igrača koji su stasavali na Obilića poljani.

Svi smo zajedno, i Prijestonica, i Vlada i FSCG željeli da potpuno spremni uđemo u njegovu realizaciju, prije svega da imamo kvalitetan projekat i da imamo stabilne izvore finansiranja. Mislim da smo u tome uspjeli i da će u predviđenom roku radovi biti završeni".

Naredni korak u komšijskoj Crnoj Gori trebala bi biti izgradnja Nacionalnog stadiona, odnosno rekosntrukcija stadiona Pod Goricom na kojem domaće mečeve igra reprezentacija Crne Gore i FK Budućnost.

Top Komentari

Alen23
mi u BH jos nista
4 0
Husrefbeg22
Svi oko nas davno izgradili stadione ili grade a mi samo gledamo. Ima li iko pametan u ovoj drzavi. Neka bakir pokusa preko Erdogana, vjerujem da bi nam Turska izgradila jedan stadion.
2 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi