Filmska priča na Ostrvu: Šeširdžije u Premiershipu!
FOTO: Coventry Telegraph

Penal drama u Londonu

Filmska priča na Ostrvu: Šeširdžije u Premiershipu!

Haris Zilić

U centru pažnje ostvrskog fudbala danas je bio Londnon i kultni Wembley gdje je odigrana najskuplja utakmica u evropskom fudbalu, tradicionalno finale play-offa za ulazak u Premiership. Snage su odmjerili Luton i Coventry, a na kraju su slavili igrači Lutona nakon penala. Regularni dio završen je rezultatom 1:1, kao i produžeci. U penal seriji je bilo 6:5 za Luton.

Luton je otvorio ofanzivnije utakmicu, dobru priliku je propustio Osho u šestoj minuti utakmice, a nakon toga muk na stadionu.

U 12. minuti, trener Lutona prvi put mijenjao i to nakon što se Tom Lockyer srušio na travu i odmah je izveden iz igre. Stoper Lutona je trčao nazad tokom jednog napada Coventryja, a onda samo pao na travnjak bez ikakvog kontaka.

Nikom za sada nije jasno šta se tačno dogodilo, no nogometni fanovi na Twitteru uvjeravaju da je kolabirao. Navijači šalju molitve putem društvenih mreža za Velšanina, koji je u tako velikom trenutku karijere očito doživio nešto što se ne može nazvati običnom i lakom povredom. Informacije govore da je pri svijesti iznešen na nosilima.

U 23. minuti radost ipak za navijače Lutona. Adebayo je uposlio Clarka koji pogađa za 1:0 i vodstvo popularnih Šeširdžija. U 29. minuti moglo je biti 2:0, sjajnu šansu propustio je Morison, njegov udarac u posljednji čas blokirala je odbrana Coventrya.

Do kraja prvog poluvremena i Coventry je imao dobru šansu preko Hamera u 43. minuti, ostalo je 1:0.

Oglasi

U drugom poluvremenu bolja igra Coventrya i dosta brži fudbal s obje strane. U 56. minuti prva prilika u nastavku za Coventry, McNally je glavom šutirao, lopta odlazi preko gola.

U 63. minuti uzbudljivo je bilo. Prvo je Doyle propustio priliku za Coventry, a dvije minute nakon toga i Morris u šansi za Luton, ostalo je na semaforu 1:0.

U 66. minuti slavlje za navijače i igrače Coventrya. Gyokeres je nakon sjajnog napada uposlio Hamera koji je sada bio precizniji i to je bilo 1:1.

Coventry je mogao do totalnog preorketa u 73. minuti. Gyokeres ponovo u centru pažnje, sjajno je uposlio Goddena koji iz dobre pozicije šutira malo iznad prečke gola Lutona. Velika je to bila prilika za Coventry.

Do kraja regularnog dijela utakmice bilo je je još nekoliko poluprilika pred oba gola, ali završeno je 1:1 i otišlo se u produžetke.

U produžecima sve je bilo mirno bez puno prilika do 117. minute, a onda drama. Taylor potiže pogodak za 1:2 vodstvo Lutona , ali opravdano je poništen zbog igranja rukom fudbalera Lutona. Na kraju produžetaka nije bilo golova i novog člana Premiershipa odlučivali su penali.

U penal seriji bolja je bila ekipa Lutona i osigurala historijski plasman u elitu.

Interesantno je to da su Luton i Coventry prije sedam godina bili zajedno u četvrtoj ligi, a sada su se borili za plasman u Premiership. Coventry više od dvije decenije njije igrao u društvu najboljih od 2001. godine, a Luton nije nikada igrao u Premeirshipu, a samo je dva puta u historiji igrao tadašnju Prvu ligu u Engleskoj.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti