Rijetki su se uspjeli izvući: Fudbaleri koji su se srušili na terenu tokom utakmice

Većina ih nažalost preminula

Rijetki su se uspjeli izvući: Fudbaleri koji su se srušili na terenu tokom utakmice

E. Čaušević

Christian Eriksen jučer je kolabirao tokom utakmice između Danske i Finske zbog čega je jedva ostao živ.

U finišu prvog poluvremena utakmice u Kopenhagenu gledali smo pravu dramu na terenu nakon što se Eriksen srušio i bilo je jasno da je ostao bez svijesti.

Saigrači su odmah priskočili u pomoć i tražili da ljekarski tim što prije dođe. Simon Kjaer je sve oduševio jer je spasio Eriksena tako što mu je izvadio jezik i stavio u pravilan položaj.

Nakon što su ljekari došli do Eriksena ostali saigrači su stali oko njega kako kamere ne bi mogle snimiti šta se dešava i kakva drama se zapravo odvija.

Međutim, u direktnom prenosu moglo se vidjeti kako ljekari pokušavaju da ožive reprezentativca Danske što je šokiralo fudbalski svijet.

No, na svu sreću Eriksen je uspio da se probudi i nakon toga hitno je prebačen u bolnicu. Iz bolnice je kasnije stigla poruka da je on u stabilnom stanju nakon čega je odlučeno da se utakmica između Danske i Finske nastavi.

Oglasi

Međutim, ovo nije prvi put da smo gledali ovakvu dramu na fudbalskom terenu kada jedan fudbaler kolabira i sruši se na teren. Nažalost, više je onih koji se na kraju nisu uspjeli izvući iz svega i preživjeti.

Prvi slučaj koji pamtimo desio se 1977. godine na meču između Perugije i Juventusa kada je igrač domaćeg tima Renato Curi u toku meča doživio srčani udar zbog čega se srušio na teren. Nažalost, Curi je preminuo, a danas stadion Perugije nosi njegovo ime.

Dvanaest godina kasnije gledali smo skoro istu situaciju na meču Nigerije i Angole. Naime, reprezentativac Nigerije, Samuel Okwaraji, se također srušio na teren zbog srčanog udara i nažalost i on je preminuo.

Sigurno je da se skoro svi sjećamo i drame iz 2003. godine kada je život izgubio kamerunski igrač Marc-Vivien Foe. Kamerunac se srušio na teren tokom utakmice protiv Kolumbije na Kupu Kondeferacija. Foea su oživljavali 45 minuti i bio je pri svjesti kada su stigli u bolnicu, ali je nažalost ubrzo preminuo. Imao je samo 28 godina.

Samo godinu dana kasnije na terenu je preminuo i igrač Benfice Miklos Feher. Mađarski igrač se srušio u samom finišu utakmice, a ljekari su stigli tek nakon deset minuta. Feher je prebačen u bolnicu, no ubrzo nakon toga potvrđeno je da je preminuo u 24. godini života.

Oglasi

Zbog srčanog udara ubrzo nakon toga preminuo je i brazilski igrač Serginho tokom utakmice njegovog Sao Caetana i Sao Paula. I Serginho se srušio nakon srčanog udara i nažalost nije se izvukao.

U avgustu 2007. godine na utakmici između Seville i Getafea preminuo je Antonio Puerta. Ovaj 22-godišnji igrač Seville srušio se na terenu, ali je uspio da dođe sebi i izađe iz igre. No, Puerta se ponovo srušio u svlačionici zbog čega je odmah prebačen u bolnicu.

Puerta je uradio testove koji su pokazali da ima urođeni srčani poremećaj i činilo se da će biti sve u redu. Međutim, samo tri dana kasnije svi su bili šokirani kada je objavljeno da Puerta nije preživio.

U decembru iste godine preminuo je i igrač škotskog Motherwella Phill O'Donnell. On se srušio na teren na meču protiv Dundeeja i prevezen je u bolnicu, ali nažalost sat vremena kasnije objavljeno je da je preminuo.

I u aprilu 2012. godine svi su bili u šoku kada je objavljeno da je preminuo igrač Livorna, Piermario Morosini, koji je doživio srčani udar na meču protiv Pescare. On je preminuo zbog loše reakcije ljekarskog tima koja je bila očajna, a kasnije su protiv ljekara podignute i optužbe.

Slučaj koji pamtimo sigurno desio se Fabriceu Muambi. Bivši igrač Boltona srušio se na teren na utakmici protiv Tottenhama i mnogi su vjerovali da se on neće izvući tada.

Naime, njegovo srce nije kucalo čak 78 minuta, ali su ljekari uspjeli da kraju uz velike napore da ga ožive i spase i Muamba se uspio oporaviti. No, tada je bio primoran da završi svoju karijeru.

Potražite više informacija na temu EURO 2020:

Svim ovim igračima bila je jedna zajednička stvar, a to su problemi sa srcem. Zvaničnih informacija oko Eriksena još uvijek nema, ali ubrzo bi se trebalo znati zbog čega je Danac kolabirao tokom jučerašnjeg meča.

Međutim, sigurno da je najvažnije da se Eriksen uspio vratiti u život i svi se nadamo da će se brzo oporaviti i vratiti na fudbalski teren.

Promo

Top Komentari

Majan
Gomis se rušio više puta
4 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi