Čile nakon penala savladao Kolumbiju i plasirao se u polufinale

Završnica Copa Americe

Čile nakon penala savladao Kolumbiju i plasirao se u polufinale

E. Čaušević

Reprezentacija Čilea plasirala se u polufinale Copa Americe nakon što su sinoć savladali Kolumbiju poslije bolje izvođenih penala.

U regularnih 90 minuta smo vidjeli dva gola u mreži Kolumbije, no sudija ih je poništio zbog ofsajda i igranja rukom nakon pregledavanja VAR-a. U 90 minuta tako nismo vidjeli "zvanično" gol, a odmah se pristupilo izvođenju penala.

Mnogima nije jasno zbog čega su organizatori uveli pravilo da u četvrtfinalu nema produžetaka i da se odmah pucaju penali, dok će u polufinalu i finalu biti dodatnih 30 minuta.

No, da se vratimo utakmici. Čile je od samog početka bio dosta bolji protivnik, te su stvorili nekoliko dobrih šansi, ali se Kolumbija uspješno branila.

U 17. minuti Čile je poveo sa 1:0 kada je Aranguiz pogodio, ali je Nestor Pitana dobio poruku iz VAR sobe da je bio ofsajd i opravdano je poništio pogodak.

Čileanci su nastavili s napadima do kraja prvog dijela, no promjene razultata nije bilo. Dosta borben meč gledali smo i u nastavku. Čile je diktirao tempo igre, a Kolumbijci su tražili šansu iz kontri.

U 71. minuti Čile postiže još jedan gol, ali je i on poništen. Pitana je ponovo koristio VAR, te je zbog igranja rukom jednog od igrača Čilea opravdano ponišitio gol, te je i dalje rezultat bio 0:0 i bilo je jasno da ćemo putnika u polufinale saznati tek nakon penala.

Kolumbijci su dobro počeli i bili sigurni četiri serije golovima Jamesa, Cardone, Cuadrada i Mine. Čileanci su to pratili jer su golove postizali Vidal, Vargas, Pulgar i Aranguiz.

No, u odlučujućoj petoj seriji tragičar za Kolumbiju bio je Tesillo koji je promašio penal. Nakon njega šutirao je Alexis koji je bio siguran, te je svojim golom odveo Čile u još jedno polufinale Copa Americe. Čileanci će tamo igrati protiv boljeg iz večerašnjeg duela Urugvaj-Peru.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi