Cocalić dobio ponudu: "Turci me žele, ali je Mechelen odlučio da me zadrži"

Reprezentativac BiH iz Belgije za SportSport.ba.

Cocalić dobio ponudu: "Turci me žele, ali je Mechelen odlučio da me zadrži" · Intervju

Bh. reprezentativac Edin Cocalić već pune tri godine je u Belgiji. Nekadašnji fudbaler Željezničara je pronašao sebe u veoma zahtjevom prvenstvu, a obzirom na to da se predstavlja u dobrom svjetlu u dresu Mechelena i reprezentacije BiH, mogao bi u skorije vrijeme da okrene novu stranicu u karijeri.

Korpulentnog Sarajliju bi mnogi željeli vidjeti u svom rosteru. Relativno povoljna cijena njegovih papira otvara mu veliki broj mogućnosti za transfer, a iako je prije nekoliko dana ponudu poslao jedan turski prvoligaš, u Mechelenu su samo odmahnuli rukom. 

To je Cocalić potvrdio i u razgovoru za SportSport.ba, u kojem je još govorio u aktuelnoj sezoni, životu u Belgiji, reprezentaciji BiH...

"Ugovor sa Mechelenom mi važi do 2020. godine, u klubu su zadovoljni, mada nije isključeno da i prije toga promijenim sredinu. Sada je postojalo nekoliko opcija za transfer, najkonkretniji je bio jedan turski klub, ali u Mechelenu nisu željeli čuti za to. Sada sam fokusiran samo na to da ovaj finiš sezone odradim što bolje mogu i, naravno, pomognem klubu", priča nam Cocalić. 

Cocalićev klub u belgijskom šampionatu ne stoji najbolje. Trenutno se nalazi na pretposljednjem mjestu. 

"Trenutno stojimo jako loše na tabeli, ne možemo nikako da budemo zadovoljni ovom sezonom, pogotovo ukoliko je usporedimo s prošlom. Teško je sada reći šta je glavni razlog pada, jer po trenutnom kvalitetu Mechelen zaslužuje mnogo više, ali treba uzeti u obzir i da smo relativno malo i promijenili ekipu. Protekle pripreme smo dobro odradili i vjerujem da ćemo u nastavku sezone biti bolji, te da opstanak nećemo dovesti u pitanje." 

Opisao je Cocalić i život u Belgiji. 

"Belgija je odlična država za život, kako za nas profesionalne fudbalere, tako i za ostale ljude. Ovdje nijedno gostovanje nije daleko, najviše što putujemo autobusom je otprilike dva sata, što je olakšavajuća okolnost u odnosu na neke druge zemlje. Što se tiče mog života, inače sam porodičan tip i svaki minut slobodnog vremena trudim se provesti sa svojim bližnjima. Kada nema treninga i utakmica, obično otputujemo u neki drugi grad izvan Belgije." 

Iako je igrao u nekoliko zemalja, nijednu ne može izdvojiti kao omiljenu. 

"Svaka u kojoj sam igrao ima svoje prednosti i mane. U Belgiji mi je trenutno lijepo, ali ništa manje nisam bio sretan ni kada sam igrao u Izraelu ili Grčkoj. Svaka država je posebna na svoj način." 

Cocalić je nedavno ušao u 30. godinu života. U ovom trenutku ne razmišlja o povratku u BiH. 

"Moja karijera je počela na Grbavici i sigurno da sam emotivno vezan za Željezničar, ali hoću li jednog dana ponovo obući plavi dres ili ne, stvarno ne znam. Zasad ni ne razmišljam nešto o tome, jer sam fokusiran na igranje u inostranstvu. No, kroz život sam naučio da neke stvari jednostavno ne možete predvidjeti. Baš zbog toga se ne opterećujem budućnošču."

Dotakao se i izbora novog selektora BiH. O Robertu Prosinečkom je, kaže, čuo sve najbolje. 

"Iskreno, o ovakvim temama i ne volim mnogo govoriti, jer to nije moj posao. Ono što mogu reći, jeste da sam o Prosinečkom čuo dosta pozitivnih stvari od nekih prijatelja koje je on ranije trenirao. Imaju za njega samo riječi hvale, navodno je trener kod kojeg vlada dobra atmosfera, ali je istovremeno i autoritet."

Cocalić vjeruje da reprezentacija BiH može krenuti prema naprijed i izboriti mjesto na Euru. 

"Šteta je što se nismo uspjeli kvalifikovati na Svjetsko prvenstvo u Rusiju, imali smo dobru šansu, međutim nedostajalo nam je i malo sreće. Sada slijede nove kvalifikacije, imat ćemo priliku da ispravimo grešku, ali najvažnije će biti to da se borimo svi jedan za drugog. Samo zajedništvom možemo napraviti dobar rezultat." 

Potražite više informacija na temu Jupiler league:

Na kraju prokomentarisao je povlačenje Senada Lulića i Vedada Ibiševića iz reprezentacije. Smatra da se takav gubitak može nadoknaditi.

"Kroz ranije priče dalo se naslutiti da se bliži njihov kraj. Oni su, jednostavno, procijenili da je vrijeme za mlađe igrače i treba poštovati takvu odluku. Sigurno da je to veliki gubitak za reprezentaciju, jer se radi o igračima koji su proteklih godina bili nosioci igre, a uz to i odlični momci. Ukoliko se ne predomisle, ne preostaje nam ništa drugo nego da se nadamo da će se pojaviti igrači koji će uspjeti nadomjestiti njihov odlazak. Bilo je utakmica u kojima su mladi igrači pokazali da mogu biti bitni faktori", podvukao je iskusni Cocalić na kraju razgovora za SportSport.ba.

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi