Čovjek koji je 1990. odbio Real: "Bili smo komunistička zemlja, nisam ni znao da je to veliki klub"

Legendarni Gheorghe Popescu priznaje

Čovjek koji je 1990. odbio Real: "Bili smo komunistička zemlja, nisam ni znao da je to veliki klub"

E. Škorić

Gheorghe Popescu bio je jedan od najvećih rumunskih nogometaša svih vremena.

U karijeri je danas 52-godišnji Popescu igrao za klubove poput PSV-a, Barcelone, Tottenhama, Galatasarayja i Leccea, a igračku karijeru okončao je u Hannoveru 2003. godine.

Kada je tek počeo da gradi karijeru, nastupajući za Universitateu Craiovu, Popescu je imao priliku da potpiše za Real Madrid. Bilo je to u ljeto 1990. godine, ali je umjesto u Realu, završio u PSV-u.

Da stvar bude zanimljiva, Popescu u intervjuu za The Athletic otkriva kako je zapravo odbio Real jer "nisam znao koliki je to klub".

"Imao sam na stolu dva dana ugovor s Realom, ali tada nisam znao šta Real Madrid znači. Nisam imao informacija jer smo bili komunistička zemlja, tako da nisam znao koliko su veliki jer ih nisam mnogo gledao. Toshack je bio trener, ali razgovarao sam samo s tadašnjim predsjednikom. On je došao u susret meni, ali sam ja tada rekao ne", prisjetio se Popescu.

Na kraju je priznao da ne žali što je tada odbio Real.

"Ne žalim zbog toga jer sam kasnije imao sjajnu karijeru, ali možda sam tamo mogao provesti cijelu karijeru. Ko zna? Možda je bilo dobro što je ovako ispalo, jer kad krenete iz Rumunije u Madrid, korak može biti prevelik. Kad sam stigao u Barcelonu, nakon sezona u PSV-u, bio sam stvarno spreman".

Nakon što je prihvatio ponudu PSV-a, kasnije je prešao u Barcelonu za koju je odigrao 68 utakmica i kao stoper postigao devet golova, što je zaista impresivno. S Barcom je osvojio Španski kup, Superkup Španije i Kup pobjednika kupova, sve u sezoni 1996/97.

Potražite više informacija na temu La Liga:

Emil Sandoi, njegov bivši saigrač iz Rumunije, također je potvrdio te navode o blizini potpisivanja ugovora s Realom.

"Ono što ću sada reći je prava istina. Vidio sam to vlastitim očima. Tokom SP-a u Italiji 1990. godine Ramon Mendoza je bio na tribinama na meču Rumunije i Argentine kako bi gledao Hagija, ali u tom meču je Popescu privukao pažnju. Dva dana nakon tog meča Mendoza, tadašnji predsjednik Reala, ponudio je Popescuu ugovor u našoj sobi, ali on je to odbio".

Zaprati Real Madrid, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Real Madrid Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi