Čovjek koji je razotkrio Cityjeve malverzacije je - u zatvoru!

Ko je Rui Pinto?

Čovjek koji je razotkrio Cityjeve malverzacije je - u zatvoru!

Sinoć se fudbalski svijet zatresao, a udarni talas se ni danas nije smirio. UEFA je suspendovala Manchester City iz evropskih takmičenja u dvije naredne sezone, što bi mogao biti samo početak problema za Građane.

Još uvijek aktuelni prvak Engleske je kažnjen zbog nepravilnosti i nepoštovanja pravila UEFA-inog Finansijskog fair-playja.

Nepravilnosti zbog kojih je City "pao" su se dešavale u periodu od 2012. do 2016. godine, a detalji istih su, prije zvanične istrage, dospjeli u javnost zahvaljujući aferi "Football Leaks" i njemačkom Der Spiegelu koji je počeo objavljivati dokumente o nečasnim radnjama u evropskom i svjetskom fudbalu.

Ko je čovjek koji je razotkrio nepravilnosti u finansijskom poslovanju Cityja?

Rui Pinto je haker koji se proslavio kroz aferu i web stranicu "Football Leaks", a on se trenutno nalazi u zatvoru.

Cityjeva suspenzija je možda pobjeda za Pinta, ali se Portugalac i dalje nalazi u zatvoru. Naime, on se u svojoj domovini suočava sa 90 različitih otpužbi za hakiranje, sabotažu i prevare, te trenutno čeka izricanje kazne.

U zatvoru je od marta 2019. godine, a posljednja žalba mu je odbijena prije dva dana.

Pinto je iz udobnosti svog doma došao do 70 miliona dokumenata u kojima su se nalazili dokazi o nečasnim radnjama čitavog niza fudbalskih klubova. Upravo u tim dokumentima su se pojavili i dokazi protiv Manchester Cityja.

Nedavno je za Der Spiegel izjavio da je uvijek bio svjestan da može završiti u zatvoru zbog onoga što je radio.

"Znao sam da se sve može desiti. Znao sam da portugalske vlasti sudski proganjaju 'zviždače', tako da sam morao biti spreman i na to", izjavio je Pinto, pa nastavio:

Potražite više informacija na temu Premier league:

"Portugalske vlasti se boje onoga što ja znam i zbog toga je važno da ne izgubim razum... U početku, pravio sam zabilješke o svom slučaju u svesci, ali mi je ona oduzeta. Moj advokat je bio prisutan kada su mi pretražili ćeliju i rekao mi je da je moja sveska oduzeta nelegalno".

"To nisu učinili zatvorski čuvari, nego portugalski tužioci. Oni rade šta god žele. Prošao je čitav mjesec prije nego što su mi vratili svesku", dodao je Pinto.

Zaprati Manchester City, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Manchester City Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Kimi.R.
PRAVDA za Rui Pinta!!!!!! City...M.City kriminalni plastični klub koji zaista ima svoju historiju/ povijest zaista zavidnu. ( sarkazam naravno o njihovoj uspješnoj prošlosti) Postali su " uspješan klub" zahvaljući arapima i arapskoj nafti " JADNO I ŽALOSNO PRAVDA ZA PINTA!!!!!!
4 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi