Crepulja: Sličnost sa Messijem me proganja i u Sarajevu
Ljuban Crepulja je u velikom razgovoru za SportSport.ba otkrio kako je završio u Sarajevu, opisao je iskustvo u škotskom velikanu Celticu, a dotakao se i zanimljivih stvari iz života

Novi igrač FK Sarajevo otvoreno o svemu za SportSport.ba

Crepulja: Sličnost sa Messijem me proganja i u Sarajevu · Intervju

U FK Sarajevo za vrijeme januarskog prijelaznog roka nisu sjedili skrštenih ruku. U bordo klub je stiglo nekoliko novih imena, a jedno od njih, koje posebno plijeni pažnju javnosti, je Ljuban Crepulja.

Crepulja, koji je rođen 2. septembra 1993. godine u Čapljini, po vokaciji je vezni igrač i na Koševo je stigao iz belgijskog prvoligaša Mechelena. No, jeste li znali da je novom fudbaleru Sarajeva prije dvije godine 'propao' dogovoren transfer u Celtic, da neodoljivo nalikuje na zvijezdu Barcelone Lionela Messija, te da je zbog toga doživljavao zanimljive situacije gdje god da je igrao?

U ovom veoma otvorenom intervjuu Crepulja je otkrio mnogo toga.

Za početak, kako se osjećate kao igrač FK Sarajevo? 

"Nakon nekoliko dana provedenih u Sarajevu mogu reći da se stvarno odlično osjećam. O ovom klubu sam i ranije imao visoko mišljenje i pokazalo se da se nisam prevario, jer stvarno sve funkcioniše na jednom visokom nivou. Klub je sređen, ambiciozan, također je odličan i stručni štab... Prezadovoljan sam", rekao je Crepulja na samom početku razgovora za SportSport.ba i potom otkrio kako je došlo do transfera:

"Nisam mogao uopšte ni predvidjeti da ću završiti u Sarajevu, jer sam jako kasno dobio raskid ugovora u Mechelenu, ali u fudbalu se nikada ne zna. Kada sam čuo da me želi Sarajevo, nisam uopšte mnogo razmišljao, brzo sam rekao: 'Da, želim doći'. Srećom, na kraju sam se uspio dogovoriti sa Mechelenom oko raskida saradnje i sada sam sretan što sam tu."

Kako su vas prihvatili saigrači?

"Izvrsno, od samog starta sam osjećao kao da sam dugo dio momčadi. Doduše, puno je lakše i uklopiti se kada poznajete jezik. Drago mi je što je atmosfera u timu vrlo dobra, osjetio sam je čim sam stigao."

Koliko ste ranije znali o Sarajevu? Prvi put ste u Premijer ligi BiH. 

"Istina je da ću prvi put zaigrati u bh. prvenstvu, no o Sarajevu sam i ranije dosta toga znao. Šta? Pa, prije svega, da se radi o najvećem klubu u BiH, o klubu koji je nekoliko puta osvajao šampionski naslov, a tu je i moj dugogodišnji prijatelj Elvis Sarić. I on mi je rekao dosta pozitivnih stvari. Moram priznati da me posebno dojmio način na koji Sarajevo igra. Volim tu pas igru, to mi baš odgovara."

Transfer u Sarajevo je dobra prilika da ponovo skrenete pažnju na sebe.

"Sigurno da jeste, ali ne treba time biti opterećen previše. Ja se i sada susrećem s pričama kako ću biti pojačanje i slično, no šta imam od toga ako svoje ne budem govorio na terenu? Najprije moram biti onaj pravi, biti od velike pomoći klubu u ostvarenju ciljeva, a ko zna šta će kasnije biti. Život me je naučio da ne planiram mnogo unaprijed, jer sam se već opekao nekoliko puta. Prije dvije godine sam bio na pragu Celtica, mislio sam da će moja karijera od tada ići samo naprijed, pa sam se suočio s brojnim padovima. Najvažnije je iz svega izvući pouke, stati na noge, a uz Božiju pomoć sve ostalo će doći."

U Bjelorusiji ste igrali sa Zlomislićem, a u Belgiji s Cocalićem. Jeste li razgovarali s njima prije nego što ste došli u Sarajevo?

"Uvijek sam bio okružen Bosancima (smijeh). Iskreno, sa Cocalićem nisam oko toga razgovarao, ali sa Zlomislićem jesam. Imali smo jedan baš dobar razgovor. Rekao mi je otvoreno sve o klubu, imao je samo riječi hvale, tako da je i to odigralo veliku ulogu."

Koliko može Sarajevo u ovoj sezoni?

"Realno može puno. Sarajevo ima kvalitet, zajedništvo, a i specifičan stil igre koji se razlikuje u odnosu na ostale klubove. Bit će jako važno da prvenstvo otvorimo pobjedom i da bilježimo dobre rezultate iz utakmice u utakmicu. Hoćemo li na kraju uspjeti u onome što smo zacrtali, vrijeme će pokazati."

OK, ajmo malo o Celticu. Na nekoliko dana ste se osjećali kao - pravi igrač.

"Trenirati s jednim takvim velikanom je fantastično iskustvo, to se teško može opisati. Mjesec dana prije toga sam gledao njihove utakmice u evropskim takmičenjima, divio se svim tim igračima i onda dođe čudo - dijelite svlačionicu s njima. Tu sam doživio posebne trenutke. Nevjerovatno je kada osjetite s kojim vam poštovanjem prilaze, kako su opušteni..."

Dječački san, ipak, nije dugo trajao.

"Otišao sam gore da praktički završim transfer, sve je bilo gotovo, ali spletom okolnosti na kraju nisam potpisao ugovor. Je li bilo do radne dozvole ili nečega drugog, stvarno ne bih znao reći."

Kako je uopšte došlo do interesa Celtica?

"Njihovi skauti su na utakmici protiv Rijeke došli s ciljem da gledaju Ivana Močinića, a s obzirom da sam na toj utakmici bio odličan, na kraju sam im ja zapao za oko. Nastavili su da me prate na još dvije-tri utakmice i pozvali su me da dođem u Škotsku."

Izgledom dosta podsjećate na Lionela Messija. Jeste li zbog toga imali kakve zanimljive situacije?

"Izgledom da, još samo da fudbalskim umijećem (smijeh). Često mi ljudi govore da ličim na Messija i navikao sam na to. Zanimljive situacije? Bilo ih je, naravno, posebno kada dođem u novi klub. Kada sam ulazio u svlačionicu Celtica odmah je deset igrača ustalo i reklo: 'Evo, stigao nam je Messi'. Tako je bilo kasnije i u Belgiji, Bjelorusiji, a i u Sarajevu. Moram se nositi s tim, nema mi druge."

Rođeni ste u Čapljini. Kada ste otišli u Hrvatsku?

"U Čapljini sam se samo rodio, a do sedme godine sam živio u Drvaru. Nakon toga sam s porodicom u potrazi za boljim životom preselio u Švedsku, tu smo bili neko vrijeme, pa smo došli u Hrvatsku. U međuvremenu sam dolazio barem jednom ili dvaput godišnje u BiH. Tu i danas imam mnogo rodbine."

Kakav je inače Ljuban Crepulja?

"Najteže je o sebi govoriti. Mislim da sam prirodan momak koji stoji čvrsto na zemlji. Inače, nemam ni neke poroke, niti izlazim mnogo, najviše vremena provodim sa porodicom. Supruga i kćerkica su mi smisao života."

Jeste li još od malih nogu znali da je fudbal posao kojim se želite baviti?

"Nisam. Nekako sam bio fokusiran na školu, obrazovanje mi je bilo visoko na listi prioriteta, mada i nisam bio neki učenik. Sve se promijenilo kada je došao prvi profesionalni ugovor, pa malo veći novci... Onda sam se maksimalno usredotočio na fudbal."

Kada ste već spomenuli novce. Sjećate li se kako ste potrošili prvu veću plaću?

"Naravno. Nisam nešto konkretno uzeo, otprilike sam samo trošio i svaki dan živio kao kralj. Srećom, brzo sam shvatio da tako neću daleko dogurati, pa sam stao na loptu."

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Za kraj, imate li neku neostvarenu želju?

"I nemam baš, zadovoljan sam s onim što imam, mada bih volio da jednom osvojim neki trofej. U Bjelorusiji sam bio jako blizu toga, ali nismo imali sreće, tako da se nadam da ću to uspjeti sada sa Sarajevom", podvukao je Crepulja na kraju.

Zaprati FK Sarajevo, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Sarajevo Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi