Kada si Ronaldo, sve ti je dozvoljeno, a to su sada najbolje pokazali Iranci!

Sve se mijenja kada je CR u pitanju

Kada si Ronaldo, sve ti je dozvoljeno, a to su sada najbolje pokazali Iranci!

Edmir Škorić

Cristiano Ronaldo i još neke nogometne zvijezde uskoro će doputovati u Tehran, a u Iranu im namjeravaju dati posebne SIM kartice za pristup neblokiranom internetu.

Iranski građani nemaju priliku da koriste SIM karticu koja bi im omogućila pristup internetu bez ograničenja, ali tamošnja vlada spremna je ipak uvaženim gostima, slavnim nogometašima, dati te mogućnosti.

Reza Darvish, predsjednik FC Persepolis, nogometnog kluba koji će se suočiti s Ronaldovim Al Nassrom u utakmici azijske Lige prvaka sljedeće sedmice u Teheranu, rekao je u utorak za državnu televiziju da neki ljudi "koji žele narušiti našu reputaciju" govore nogometašima da ne dolaze Iranu jer neće imati pristup nefiltriranom internetu.

“Razgovarao sam s izvršnim direktorom velikog mobilnog operatera Irancell-a i rekao sam mu da želimo dati igračima i osoblju Irancell SIM kartice s neograničenim internetom kako bi ih mogli koristiti od trenutka kada uđu u Iran do trenutka kada odu", rekao je Reza Darvish.

Internet u Iranu je jako ograničen, a desetine hiljada web stranica i sve glavne globalne platforme za razmjenu poruka i društvenih medija su blokirane.

Oglasi

Ograničenja su značajno pojačana tek nakon sredine septembra 2022. godine kada je smrt Mahse Amini u policijskom pritvoru izazvala proteste širom zemlje koji su trajali mjesecima.

U to vrijeme, vlasti su tvrdile da se strane platforme, koje se ne mogu lokalno nadzirati, koriste da ugroze nacionalnu sigurnost zemlje jer su strane sile optužene da podržavaju "nemire" širom Irana.

Tada su blokirani i WhatsApp i Instagram, posljednje dvije velike nefiltrirane platforme u Iranu. Deseci miliona Iranaca redovno koriste virtuelne privatne mreže (VPN-ove) koje maskiraju lokaciju korisnika kako bi zaobišli lokalna ograničenja, ali su vlasti od prošle godine snažno ograničile i ove alate.

Korisnici sada često moraju da koriste nekoliko VPN-ova i redovnom mijenjanju veza usred ograničenja, procesa koji zahtijeva vrijeme i energiju koji takođe povećava troškove korištenja intereneta.

Od prošle godine, vlasti tvrde da će deblokirati velike strane aplikacije samo kada njihove matične kompanije pristanu na otvaranje ureda u Iranu i postavljaju stalne predstavnike koji bi odgovarali na državne upite kada je to potrebno. Nijedna kompanija do sada nije udovoljila ovom zahtjevu.

Ipak, iako Iranci nemaju sve te mogućnost dok koriste internet, vjeruje se da će Ronaldo, Mane, Brozović i ostatak tima iz Al Nassra dobiti posebne SIM kartice da mogu u miru koristiti interneti sve moguće sajtove bez obzira što su u Iranu blokirani.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi