Sve je u novcu: Nerealne su cifre koje su uzeli Ronaldo, Messi i Mbappe
Cristiano Ronaldo, ali i drugi fudbaleri imaju nestvarne zarade (Foto: EPA)

Forbes objavio listu

Sve je u novcu: Nerealne su cifre koje su uzeli Ronaldo, Messi i Mbappe

M. Šljivak

Portugalac Cristiano Ronaldo (38) najplaćeniji je sportista svijeta u proteklih godinu dana. List Forbes navodi kako je CR imao ukupnu zaradu od 136 miliona dolara, a prate ga još dvije velike fudbalske zvijezde Lionel Messi i Kylian Mbappe.

Cristiano Ronaldo je početkom ove godine potpisao najveći ugovor u historiji fudbala. Saudijski Al Nassr mu na godišnjem nivou plaća 200 miliona eura i ovaj iznos će Portugalca ostaviti u vrhu liste po zaradama i u narednoj godini.

I u proteklih godinu dana u koju nije uključen ugovor s Al Nassrom, Cristiano je uzeo najviše novca od svih fudbalera. Njegov račun dodatno je napunjen i na njemu je još 136 miliona dolara.

Od ove cifre 46 miliona je CR uzeo od ugovora s Manchester Unitedom, a 90 miliona dolara je zaradio van terena kroz razne reklamne kampanje koje je imao.

Iza Ronalda je po zaradi njegov najveći rival Lionel Messi. U proteklih godinu dana Argentinac je uzeo šest miliona manje od Ronalda (130 miliona dolara), 65 miliona za ugovor i 65 van terena.

Dominaciju fudbalera zaokružuje još jedna velika zvijezda. Na trećoj poziciji je Kylian Mbappe sa zaradom od 120 miliona dolara.

Oglasi

Čak 100 miliona dolara Francuz je uzeo od ugovora s PSG-om i 'samo' je 20 miliona zaradio od sponzora van terena.

Na Forbesovoj listi najplaćenijih sportista u vrhu su itekako poznata sportska imena među kojima su LeBron James, Canelo Alvarez (boks), golferi Dustin Johnson i Phil Mickelson, Roger Federer, te košarkaši Stephen Curry i Kevin Durant.

1.  Cristiano Ronaldo fudbal 136 miliona dolara
2.  Lionel Messi fudbal 130 miliona
3. Kylian Mbappe fudbal 120 miliona
4. LeBron James košarka 119.5 miliona
5. Canelo Alvarez boks 110 miliona
6. Dustin Johnson golf 107 miliona
7. Phil Mickleson golf 106 miliona
8.  Stephen Curry košarka 100.4 miliona
9. Roger Federer tenis 95.1 milion
10. Kevin Durant košarka 89.1 milion

Izvjesno je da bi naredne godine dominacija fudbalera mogla biti još i veća. Razlog tome su nevjerovatne ponude iz Saudijske Arabije koju ima veliki broj vrhunskih fudbalera.

U Saudijskoj Arabiji s nevjerovatnim ugovorima mogli bi završiti Lionel Messi, Karim Benzema i mnogi drugi fudbaleri i fudbaleri će sigurno biti glavna priča naredne Forbesove liste.

Treba napomenuti da je po zaradi u proteklih pet godina Cristiano također na vrhu. On je od 2018. godine uzeo gotovo 630 miliona dolara, a iza je Lionel Messi sa zaradom od 610 miliona dolara.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi