Čudni putevi bivšeg Zmaja: "Danas igram u 4. ligi, ovdje sam našao svoj mir"

Gotovo je zaboravljen

Čudni putevi bivšeg Zmaja: "Danas igram u 4. ligi, ovdje sam našao svoj mir"

Muhamed Subašić dugo nije bio u medijima, jednostavno kao da je zaboravljen.

Do prije nekoliko godina ovaj fudbaler je bio reprezentativac BiH, njegovo ime se dovodilo u vezu s klubovima iz najjačih liga, no spletom okolnosti karijera nije bila onakva kakvu su mu prognozirali.

Nakon nekoliko posudbi i probi Subašić je 2016. godine odlučio da se skrasi u Njemačkoj i obuče dres četveroligaša Wacker Burghausena, gdje osim što redovito igra i zabija, također radi i kao skladištar.

"Teško je, ali sam to želio i zahvaljujem se klubu na podršci", ispričao je nedavno Subašić.

U četveroligaškom rangu je Subašić jedan od boljih igrača, kao defanzivac postigao je osam golova, a iz Wacker Burghausena nema namjeru ići do kraja karijere. Tu je pronašao svoje mjesto pod suncem.

"U planu je da potpišem novi ugovor. U Burghausenu se osjećam kao kod kuće, tu sam našao svoj mir i vrlo je zabavno igrati fudbal u takvom okruženju. I ljudi su izuzetno prijatni. Bez obzira gdje se nalazite, uvijek dobijete besplatno osmijeh. Osim toga, ovdje sam sa svojom porodicom stekao i veliki broj prijatelja. Baš sam sretan", kazao je Subašić za medije u Njemačkoj, pa se potom osvrnuo na raniji period svoje karijere.

"U kontinuitetu nigdje nisam igrao duže nego u Wacker Burghausenu. Znate, ugovor koji sam imao sa Olimpikom je bio prilično dug i često su me slali na posudbe. Kada negdje odem, znao sam da se neću dugo zadržati, što i nije baš lako. Sada sam konačno došao na svoje."

"U BiH su problem infrastruktura i plaće"

Ispričao je Nijemcima i o fudbalu u našoj zemlji.

"Fudbal je i u BiH popularan, na utakmice zna doći i do 10.000 gledalaca, a i igrači su također dobri. Ima dosta talenata. Jedini su problem infrastruktura i niske plaće, zbog čega su mnogi primorani da svoju sreću traže u inostranstvu."

Kada kao defanzivac postigne osam pogodaka, mnogi smatraju da vrijeme da promijeni poziciju.

"Neka... (smijeh). Osjećam se najbolje u zadnjoj liniji, tu sam uostalom i najkorisniji, a za napad imamo dovoljno dobrih igrača", dodao je Subašić.

Potražite više informacija na temu 2. Bundesliga:

Subašića je život naučio na borbu. Tokom crnih devedesetih s porodicom je izbjegao u Njemačku, a nakon što se po završetku rata vratio u domovinu, u dobi od 16 godina izgubio je oca i bio je primoran da se sam brine za majku i sestru.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi