Čudo iz Kosove: "Želimo igrati Premijer ligu, narod to zaslužuje"

VIS Sim Bau ima visoke ambicije

Čudo iz Kosove: "Želimo igrati Premijer ligu, narod to zaslužuje"

S. Mlaćo

NK VIS Simm Bau član je Druge lige FBiH Centar. Dolazi iz mjesta Kosova kod Maglaja, a radi se o ambicioznom kolektivu o kojem bi se u budućnosti moglo mnogo pričati.

Sve je počelo dolaskom u klub Mirze Mujkanovića, ambicioznog sponzora koji živi i radi u Njemačkoj.

Želio je olakšati rad kluba, pomoći u teškoj svakodnevnici, ali je ljubav iz dana u dan sve više rasla. Mujkanović na tome ne želi stati, što je priznao u razgovoru za SportSport.ba.

Ističe da je ovaj klub biti jedna od najljepših nogometnih priča u budućnosti. Već naredne sezone NK VIS Sim Bau će gotovo sigurno jurišati na lidersku poziciju i plasman u Prvu ligu FBiH.

Do sada su angažovali Nedima Oglečevca, Muamera Kadušića, Mehmeda Mujanovića i Aleksandra Kršića, međutim na tome sigurno neće stati.

"Uvijek sam pomagao klub, ali oni nisu mene znali iskoristiti. Bili su zadovoljni sitnim novcima, a ja sam pomagao ranije i ostale klubove. 2016. godine NK VIS je bio pred gašenjem. Uputili su apel za pomoć i pozivali dijasporu, a mene kao rođenog Kosovljanina to je dirnulo. Rekao sam tadašnjem predsjedniku da dolazim za dvije sedmice i da ćemo vidjeti kako stoje stvari. Prvi put sam ušao u te vode, napravio sa Upravom sastanak. Bilo je 12-13 ljudi. Rekao sam tada da ću klubu dati novac da se ne ugasi. Rekao sam da želim da nešto pokrenemo, da ih probudim. Opremio sam klub, počeli smo baš da radimo...", priča Mujkanović.

"Rekao sam im tada da iduće godine ulazimo u Drugu ligu i to se ostvarilo. Radilo se na stadionu, pa smo došli ideju da klub privatizujemo. Ove godine želimo napasti prvo mjesto i plasman u Prvu ligu FBiH. Doveli smo 'opasna' pojačanja, a nismo završili, bit će ih još. Završavamo sistem privatizacije, klub ide u moj vlasništvo. To je kalup Mladosti iz Doboja kod Kaknja. Nijedan sponzor neće da igra po seoskim ligama... U obradi je privatizacija, biće to za mjesec, mjesec i pol. Naš cilj je da moramo za dvije godine igrati Prvu ligu FBiH, a najkasnije za četiri u Premijer ligi. Sada ćemo raditi kompletnu infrastrukturu, od tribina, reflektora, novih svlačionica... Pravimo stari, a novi stadion. Naš kraj je rasadnik talenata, ima ih kao u 'priči'. Dovodimo sada igrače iz Sarajeva i mislim da ćemo napraviti sjajnu priču. Vidim po igračima i ljudima iz kluba da su svi na nogama, kao i cijelo mjesto. Najdraže mi je vidjeti taj narod sretan, nasmijan, zadovoljan... Vidi se da se za nešto vežu".

Ulaganja idu u omladinski pogon, ali i ponovno osnivanje ženskog nogometnog kluba.

"Imamo kvalitetnu omladinsku školu fudbala. Imamo cicibane, pjetliće, predpionire, pionire, kadete i juniore. Ponovno idemo u formiranje ženskog nogometnog kluba, jer je nekada ranije prvi ženski nogometni klub bio naš".

Saznajemo da će u narednom periodu doći i do promjene imena kluba.

"Imamo viziju, planove. Zanima me samo vrh!", samouvjereno je poručio Mujkanović.

NK VIS Simm Bau je proteklu sezonu okončao na trećem mjestu sa 53 osvojena, što je historijski uspjeh za ovaj klub.

Potražite više informacija na temu Druga liga Federacije BiH - Centar:

"Za samo dvije godine podrškom velikog čovjeka Mirze Mujkanovića postali smo klub broj 1 na općini što je svakako veliki uspjeh! Idemo dalje,još bolji i jači!", stoji na službenoj stranici kluba.

Zanimljivo da je ponos Kosove i najgledaniji tim u Drugoj ligi Centar u nedavno završenoj sezoni.

Promo

Top Komentari

Bhf
Stetno momci,sve najbolje pa da sto prije ostvarite planove.
7 0
Div iz šehera
Gledao sam vašeg igraca Ljuca strašan golgeter
6 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi