Čustović: Bajević nam je dao zadatake, razgovarali smo i sa Arslanagićem

Bajevićev stručni štab radi punom parom

Čustović: Bajević nam je dao zadatake, razgovarali smo i sa Arslanagićem · Intervju

Igračkoj i trenerskoj legendi Dušanu Bajeviću u narednom periodu u reprezentaciji BiH će asistirati Adnan Čustović.

Mostarac koji od 1996. godine živi i radi u inostranstvu trenutno važi za jednog od najperspektivnijih trenera koje BiH ima, a posao u reprezentaciji ujedno mu je četvrti u karijeri nakon rada u belgijskim prvoligašima Kortrijku, Oostendeu i Waasland Beverenu.

Odmah po imenovanju Čustović je 'zasukao rukave' i ništa ne prepušta slučaju. Priliku koju je dobio želi da iskoristi i opravda povjerenje.

"Za mene je velika čast i obaveza što mogu biti u reprezentaciji svoje zemlje. Važno je u životu imati ciljeve. Kada sam bio igrač bio mi je cilj da igram u bh. dresu, da postignem taj gol, a sada mi se ostvarilo i to da budem u stručnom štabu", javio se Čustović (41) iz Belgije za SportSport.ba.

Dušan Bajević odabrao pomoćnike!

Vjerovao je Čustović da svojim iskustvom i znanjem može doprinijeti reprezentaciji.

"Poklopilo se tako da je reprezentacija ostala bez selektora, da stručnog štaba nije bilo, a s obzirom da ni ja nisam imao angažman, odlučio sam da se kandidujem. Za sada sam stvarno zadovoljan kako se stvari odvijaju. Mi koji smo u stručnom štabu radimo sve ono što nam je zadao Bajević, obilazimo igrače, pravimo analize, pripremamo se..."

Tokom dosadašnje karijere radio je isključivo u Belgiji.

"Imao sam priliku da radim kao asistent u Kortrijku, ali i da samostalno vodim prvoligaše Oostende i Waasland Beveren. Nije zabilježen neuspjeh ni u jednom od tih klubova koje sam vidio. Oostende sam, recimo, spasio od ispadanja iz 1. lige, po meču smo osvajali bod i pol i to je sasvim dobro bilo, ali u međuvremenu u klub je došao novi sportski direktor koji je postavio svog trenera. Bilo mi je to prvo iskustvo i malo me je zaboljelo što sam morao otići s obzirom na sve urađeno. U Waasland Beverenu je bila drugačija situacija. I njih sam u prvoj godini spasio od ispadanja, ali već u sljedećoj to je bila, da tako kažem, bezizlazna situacija. Nije bilo transfera, niti povjerenja nekog... Teško je raditi u klubu u kojem nema plana. Danas je općenito teško biti trener, jer čim rezultati ne idu, odmah si bivši", govori Čustović koji je u dresu Zmajeva debitovao kod Fuada Muzurovića.

Od trenera kao Dušan Bajević ima priliku mnogo da nauči.

"Kada pogledamo naše trenere, Bajević je možda jedini uz Halilhodžića koji ima autoritet. Njegova riječ ima težinu i svakako da je velika stvar što je danas na mjestu selektora. Nama svima koji smo oko njega je čast i privilegija da radimo s njim. Stvarno je gospodin čovjek s velikom aurom."

Prate se uveliko aktuelni, ali i oni potencijalni reprezentativci BiH. Jedan od njih je Dino Arslanagić.

"Pratimo dosta fudbalera i Dino je svakako potencijalni reprezentativac. Dolazio sam da ga gledam protiv Club Bruggea, i jučer na televiziji sam ga gledao, radi se svakako o kvalitetnom i zanimljivom igraču s kojim smo uspostavili kontakt. On mora najprije podnijeti zahtjev za promjenu sportskog državljanstva jer je ranije igrao za mlađe selekcije Belgije."

Profesionalan pristup u radu daje razlog za optimizam pred polufinale baraža Lige nacija.

"Maksimalno sam optimističan. Otkako sam došao na ovu funkciju stalno razmišljam o tom Evropskom prvenstvu. Bit će teško, defintivno, jer svaka reprezentacija hoće isto i nikome neće nedostajati motiva. Sjevernu Irsku imali smo priliku pobijediti dva puta u Ligi nacija, ali treba biti i realan i reći da smo imali i dosta sreće. Vjerujem da će sve u konačnici biti onako kako smo zamislili", zaključio je Čustović.

Top Komentari

Fce
Super posao hodas po svijetu uzivas u dobroj hrani picu luksuznim hotelima voznje avionom ili dobrim autom I sve NSBIH placa uz to dobijes i dobru platu ko king si a rezultati rada ah to na kraju niko I ne gleda wow zavidim ti
2 12
Mowzilla
Arslanagića pripremiti do LN na jesen i uvjeren sam da će se momak odužiti solidnim igrama
11 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi