Da li je Kepa jučer prekršio fudbalska pravila jer nije htio izaći iz igre?

Sudija je dobro postupio

Da li je Kepa jučer prekršio fudbalska pravila jer nije htio izaći iz igre?

Endin Čaušević

Fudbalski svijet jučer je bio u šoku nakon što je mladi golman Chelseaja, Kepa Arrizabalaga, odbio da izađe iz igre u finišu drugog produžetka finalnog meča engleskog Liga kupa protiv Manchester Cityja.

Kepa se u finišu drugog produžetka žalio na povredu i dva puta mu je ukazivana ljekarska pomoć, a Maurizio Sarri je očito mislio da nešto nije u redu i htio je u igru uvesti Caballera. No, kada je četvrti sudija pokazao izmjenu Kepa je odbio da izađe iz igre zbog čega je Sarri "poludio".

Trener londonskog kluba je od bijesa čak krenuo u svlačionicu, ali se vratio jer je znao da će finale odlučiti penali. Kepa je uspio da odbrani jedan penal, ali to nije bilo dovoljno njegovoj ekipi da dođe do trofeja.

Međutim, španski golman i danas je glavna tema engleskih medija jer mnogi špekulišu o tome da li će Chelsea kazniti svog golmana zbog jučerašnjeg poteza. Mnogi su poručili da bi Kepa trebao izgubiti mjesto prvog golmana jer se bezobrazno ponašao prema treneru, no Sarri je nakon press konferencije rekao da je sve to bio samo nesporazum.

Ipak, glavno pitanje bilo je da li je sudija trebao kazniti Kepu zbog ovog poteza, a sada je i to objašnjeno. Naime, Kepa ima pravo da odbije izmjenu, a ukoliko sudija utvrdi da on može igrati onda se poštuje odluka igrača i nastavlja igra, a izgubljeno vrijeme se nadoknadi.

Igrač nije obavezan da izađe i čak i kada četvrti sudija pokaže da je izmjena. Za to nema sankcija i ako sudija utvrdi da se meč može napraviti onda sve ide dalje, te se izmjena ne smatra kao izvršena.

Kepa se oglasio: Imam puno poštovanje prema treneru

Navijači su vrlo ljuti na njega jer nije htio izaći iz igre u drugom produžetku iako ga je trener Sarri htio zamijeniti, a on je svima poslao poruku nakon susreta.

"Uznemiren sam i tužan jer nismo uzeli titulu. Borili smo se do kraja protiv sjajnog tima. Nastavit ćemo raditi da bi bili još jači".

"Također, htio bih iznijeti još neke stvari sa današnjeg meča".

"Kao prvo, želio bih reći da žalim zbog načina na koji se meč završio. Nije mi bila namjera da odbijem bilo kakvu odluku trenera. Mislim da je samo bio u pitanju nesporazum. Trener je mislio da nisam u stanju nastaviti meč, a moja namjera je bila da mu objasnim da jesam u stanju pomoći timu. Nesporazum je trajao dok doktori koji su mi pomogli nisu otišli do klupe da mu to kažu. Imam puno poštovanje prema treneru i njegovom autoritetu", napisao je Kepa preko društvenih mreža.

Zaprati Chelsea, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Chelsea Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

red devil mo
Ovo je nepostovanje prema Kepi posto je trener mislio da ce bivsi golman Citya bolje citat bivse saigrace u penal serijama. Kad je faca trebao ga je stavit od prve minute da igra.
0 3
Kiss
Ma odmah ga u rezervni tim poslati i da nikada više ne brani za prvi tim
2 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi