Da li je povratak na Heynckesovo najveća Guardiolina greška?
Guardiola je razloge eliminacije Bayerna od Reala pripisao odustajanjem od svoje filozofije, no šta se desilo u srijedu na Anfieldu?

Nakon debakla od Liverpoola

Da li je povratak na Heynckesovo najveća Guardiolina greška? · Komentar

Prethodna dva dana najveće pitanje u svijetu fudbala je da li Manchester City može nadoknaditi minus tri iz prvog susreta četvrtfinala Lge prvaka, protiv Liverpoola.

Tim Pepa Guardiole doživio je debakl na sličan način kao što je i Bayern protiv Real Madrida. Tada je 0:1 iz prvog susreta, gdje se ekipa također mučila da uopće opuca u okvir gola, Pep pokušao anulirati prihvativši prijedlog igrača da se vrate na postavku Juppa Heynckesa.

Real je međutim na Alianzu još više posramio Bavarce slavivši 4:0, a Pep je priznao da mu je to najveća pogreška koju je napravio u karijeri.

Sada, niko nije utjecao na njegovu postavku do on sam, međutim analitičari u Britaniji smatraju da ništa iz svojih dosadašnjih grešaka nije naučio.

Duel između Cityja i Liverpoola bio je najiščekivaniji u Ligi prvaka zbog prethodna dva okršaja i činjenice da su Redsi jedini tim koji je ove sezone zabio više od dva gola Građanima (4:3).

Prethodno je City u prvom ligaškom obračunu slavio 5:0. Mnogi uzroke tako visoke pobjede traže u crvenom kartonu koji je dobio Sadio Mane. Za razliku od te utakmice, u srijedu na Anfieldu gosti nisu uspjeli šutirati u okvir gola ni nakon što je igru napustio neumoljivi Mo Salah, pa je pravo pitanje šta očekivati na Etihadu u utorak.

Koliko su incidenti prije meča uvjetovali da City ne bude na svome prepoznatljivom nivou, teško je ocijeniti, no da je pravio taktičke greške - jeste.

Guardiola je naime ostavio na klupi Raheema Sterlinga, nauštrb Ilkaya Gundogana (igrača okomitog kretanja nauštrb kružnog) postavivši ga na krilo, a sve da bi dobio na posjedu. Problem proističe iz činjenice da je Walker trebao igrati mnogo ofanzivnije, obavezujući Laportea da zatvara stranu, kako bi Sane ostao potpuno izolovan protiv Alexandera-Arnolda. Tako je od 4-3-3 pravio 3-4-3.

Čini se da je Pep uvidio svoju grešku, ubacujući Sterlinga umjesto Gundogana u drugom dijelu, međutim premda se očekivalo da zamijeni strane Sterlingu i Saneu, jer potonji ništa nije mogao Alexanderu-Arnoldu, on to nije učinio.

Na kraju Pep je doživio iste probleme kao u meču kada je Liverpool slavio 4:3. Domaćin je agresivnim pristupom prisiljavao Građane na grešku ne dopuštajući im da razviju svoju igru kao protiv drugih timova. Intenzivnim pritiskom rastrgali su igru Cityja i usporili njihov ritam.

Iako bi se moglo zaključiti da je Liverpool slavio na osnovu činjenice je Klopp "pencilin" za Guardiolu, čini se da Guardiolin problem datira iz perioda kada je predvodio Bayern.

Ako je protiv Reala pogriješio jer je poslušao igrače da ostupe od njegovog sistema i pokušaju s Heynckesovim, šta reći za slučaj iz sezone poslije. Protiv Barcelone je tadašnji trener Bayerna također u odbrani ostavio trojicu, pokušavajući se oduprijeti Messiju, Neymaru i Suarezu klasičnim markiranjem, no doživio je još jednu polufinalnu eliminaciju, skupo plativši taktičko eksperimentisanje.

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

I na kraju, minuciozni britanski analitičari pronalaze da je čak i Monaco uspio prošle godine zabiti tri gola na Etihadu. City je bio nesposoban oduprijeti se igračima okomitih karakteristika koji su obilježavali igru francuskog prvaka. A sličnih je karakteristika i ubojiti Liverpoolov trojac.

Zaprati Liverpool, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Liverpool Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Mesa.Sabanadzovic
Pep je majstorski trener za sezonu, u utakmicama na ispadanje je istinski amater
12 1
Batistuta
Nije Mo jebo ti mo hljeb Jel ti teako prelomit Muhamed, jebo te Mo u usta naciobalistička ona
10 11

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi