Da li ste primijetili veliku novinu u prijenosima utakmica španske La Lige?

Kao da ste na samom stadionu

Da li ste primijetili veliku novinu u prijenosima utakmica španske La Lige?

E. Škorić

Oni koji su odgledali neku od utakmica Barcelone ili Real Madrida na početku nove španske La Lige ili utakmice u završenom Superkupu Španije na kraju prošle sezone, mogli su sigurno da uoče jedan novitet u samim prijenosima utakmica.

Naime, od ove sezone na terenima La Lige koristi se nova kamera koja donosi nevjerovatno kvalitetnu kino sliku, pa na trenutke imate osjećaj da ste uživo na samom stadionu.

Ta kamera je bila aktivna i tokom utakmice Barcelona - Getafe i posebno se moglo to vidjeti kada je domaći tim slavio pogodak.

La Liga i MEDIAPRO ugradili su novu vrhunsku kameru sa terena u prijenose utakmica, pružajući tako gledateljima ultrarealistično iskustvo koje ih približava igračima više nego ikad, kao da su pored njih na stadionu.

Snimci izbliza koji prate aktere utakmice usporedivi su s onima koji se vide u kinu ili video igrama.

Ovo je prvi put da se ova vrsta kamere koristi za nogomet uživo, pokazujući predanost LaLige razvoju novih audiovizualnih tehnologija koje poboljšavaju korisničko iskustvo.

Oglasi

Kamera s velikim senzorom i bez zrcala tradicionalno se koristi za snimanje dodatnih sadržaja utakmica, poput dolaska igrača na stadion ili snimki navijača na tribinama. Pomoću objektiva od 35 mm snima vrlo plitku dubinsku oštrinu što rezultira vrlo različitim slikama od onih viđenih u tipičnom sportskom emitovanju.

Efekt zamućene pozadine bit će poznat svima koji su koristili 'portretni način' za fotografiranje na svom mobitelu.

Sa stabilizatorom sličnim tehnologiji stalne kamere, rezultirajući vizualni doživljaj izrazito je kinematografski, usporediv s kvalitetom slike viđenom u najnovijim filmovima, serijama ili video igrama.

Potražite više informacija na temu La Liga:

“U LaLigi neprestano istražujemo vrhunske inovacije i tehnološka rješenja koja nam omogućuju da ponudimo najbolji audiovizualni proizvod. U tu ćemo svrhu nastaviti razvijati i dotjerivati ovaj novi sustav kako bismo poboljšali vizualni doživljaj naših obožavatelja ”, rekao je Melcior Soler, direktor audiovizualnog odjela LaLiga.

Budući da zbog pandemije COVID-19 navijači još uvijek nisu na stadionima, LaLiga i MEDIAPRO nastavili su uvoditi nove inovacije za poboljšanje kvalitete audiovizualnog emitiranja natjecanja, među kojima su i novi položaji kamera koji postižu bolje uglove i pružaju nove snimke koje ranije nisu bile moguće.

Zaprati Real Madrid, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Real Madrid Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Promo

Top Komentari

Alpasinacxx
Nismo nažalost. Telemah se potrudio svojski da nam ukine prijenos svih liga 5, kao i domaće lige. Samo da hoće isteći ugovor da ih pošaljem u neku stvar i određen na Moju Tv
11 0
m1987
Ovo bilo proslw godine
7 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi