Da u Premijer ligi nije ništa kao nekad pokazuje i učinak FK Velež

Zanimljiv podatak

Da u Premijer ligi nije ništa kao nekad pokazuje i učinak FK Velež

S. Grebović

Za vikend je spuštena zavjesa na jesenji dio šampionata BH Telecom Premijer lige, a na zimsku će pauzu sa liderske pozicije prošlosezonski prvak, ekipa Sarajeva.

Nema sumnje da je pred nama nikad zanimljivja trka za naslov prvaka, budući da se prvih pet ekipa nalazi u razmaku od svega pet bodova. Ništa manje zanimljivo neće biti ni u borbi za one pozicije koje naredne sezone vode u Evropu, kao i za premijerligaški opstanak.

Svima je jasno da je liga dobila kako na kvaliteti, tako i na posjećenosti zbog povratka Borca i Veleža, dva istinska velikana domaćeg fudbala. Banjalučani će prezimiti na sjajnoj trećoj poziciji, dok će Mostarci sa osme pozicije i 25 bodova bezbrižno čekati nastavak šampionata.

Ipak, na početku Mostarci nisu bili u nimalo lagodnoj situaciji. Rođeni su startali sa tri vezana poraza od Mladosti (1:3) i Čelika (1:2) na domaćem terenu, te u gradskom derbiju od Zrinjskog (0:1) na strani.

Promjena na trenerskoj poziciji bila je neminovnosti. Ibru Rahimića je zamijenio Feđa Dudić, sa kojim su Rođeni slast prve pobjede osjetili u petom kolu protiv Širokog kada su slavili minimalnim rezultatom.

Velež je iz kola u kolo igrao sve bolje i bolje, uz par razumljivih oscilacija, a mogu se pohvaliti da su skinuli skalp velikanima poput Zrinjskog u drugoj utakmici (1:0), te Željezničara u prošlom kolu na Grbavici (2:0).

Jedan zanimljiv podatak ubada u oči. Naime, Mostarci su od ukupno 25 bodova u gostima osvojili 14, a na svom terenu 11, po čemu su jedinstveni u čitavoj ligi. Ekipa Feđe Dudića je na strani slavila četiri puta, isto toliko puta su poraženi, dok su dva puta su odigrali neriješeno.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Godinu su okončali pobjedom na Grbavici, prvom nakon 1988. godine, a na gostujućem terenu su uzeli skalp još Zvijezdi 09, Čeliku i Radniku.

Ovi rezultati Veleža pokazuju da u Premijer ligi definitivno više nije ništa isto kao prije 10-ak i kusur godina kada su gostujuće pobjede bile pravi raritet. Danas se na gostujućim terenima bodovi osvajaju mnogo lakše nego ranije što je definitivno pozitivna stvar za bh. fudbal.

Zaprati FK Velež, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Velež Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Promo

Top Komentari

Strucnjak12345
Mene samo interesuje po cemu je Velez velikan,osim sto je dao velike igrace, koliko ima naslova prvaka bivse drzave
4 15
Mazi
Šta će federalci . Šta ima na 8. mjestu ahahhaa ! Poyyy
1 12

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi