Dalić je "lutao", večeras na popravnom

Hrvatska ili Italija?

Dalić je "lutao", večeras na popravnom

Kenan Lizde

Danas u večernjem terminu od 21:00 se igraju preostala dva susreta grupe B, te ćemo nakon tih utakmica saznati koje reprezentacije, pored Španije nastavljaju dalje takmičenje u nokaut fazi. 

Španci su kao pobjednici grupe već osigurali poziciju koja im za protivnika donosi neku od trećeplasiranih reprezentacija, te u skladu s tim mogu dodatno osvježiti ekipu sa izostavljanjem nekih od standardnih igrača.

Njihovi protivnici Albanija su dosad pokazali frenetičnu borbenost, mada imamo dojam da su se maksimalno potrošili u prethodna dva susreta i teško da mogu ponoviti onakva izdanja sa izvrsnom okomitom tranzicijom i energetskom potrošnjom. Bez obzira u kakvom sastavu istrče Španci, dojma smo da Albanija teško može ostvariti pobjedu koja ih vodi u nastavak takmičenja.

Dosta neizvjesnije i vjerovatno zanimljivije će biti na susretu Hrvatske i Italije, gdje će se na Red Bull Areni u Leipzigu odlučiti ko su ostali putnici za nokaut fazu Eura 2024.

Italija je zasad velika enigma za sve analize, pošto je riječ o jednoj novoj mlađoj selekciji, koja je vođena od strane velikog trenerskog imena. Spaletti je ekipu "popunio" dobrim klupskim igračima iz Serie A čiji domet ćemo vidjeti u nastavku takmičenja.

Italija je osvojila vrlo važna tri boda na startu protiv Albanije, s tim da nimalo nije oduševila, da bi u susretu protiv favorizirane Španije odigrala jednu rezultatski i kvalitativno čvrstu utakmicu, gdje smo vidjeli taktički odgovornu Italiju, koja se odlikovala izrazitom disciplinom i obostranom tranzicijom.

Oglasi

Protiv Hrvatske ih možemo očekivati u vrlo sličnom izdanju, gdje imaju i blagu psihološku prednost, pošto im neriješen rezultat donosi siguran nastavak takmičenja kao drugoplasiranu ekipu grupe B. Mišljenja smo da nemaju kvalitetu da ostvare premoć u posjedu, ali vrlo je moguće da im takav rasplet i odgovara, s obzirom na tranzicijski kvalitet koji imaju.

Očekujemo ih sa poduplanim bokovima, gdje će imati tendenciju ostvarenja prednosti, ponajviše iz razloga što je Hrvatska na tim pozicijama dosad djelovala deficitarno. Dojma smo da će se baš na bočnim pozicijama rješavati utakmica, te da možemo očekivati terensku premoć Hrvatske kroz posjed, ali vrlo okomitu i opasnu Italiju kroz situacije po osvojenoj lopti.

Hrvatska je na prethodne dvije utakmice grupne faze prilično razočarala svoje navijače, s obzirom na najave i ambiciju prije početka natjecanja. Ovaj uvodni dio Eura je "ogolio" dosta stvari kod Vatrenih, pogotovo se potencira broj godina nositelja igre i tromost nekih od bitnijih igrača.

Otežavajuća okolnost je ta što Hrvatskoj igra samo pobjeda, pošto je teško očekivati da će u slučaju remija biti dovoljna dva boda i loša gol razlika za plasman dalje kao trećeplasirani.

Oglasi

Dalić je u prethodne dvije utakmice dosta "lutao", možda iz velike zahvalnosti nekim zaslužnim igračima, te nauštrb dobre atmosfere unutar grupe žrtvovao neke bolje izbore i taktičke mogućnosti.

Hrvatska je dosad igrala sa krilima koja to nisu, zadnja linija nije uigrana na nivou kakav smo navikli od Hrvatske, te nedovoljne fizičke moći pojedinaca u veznom redu.

Dodatni problem veznog reda Modrić-Kovačić-Brozović je slaba defanzivna tranzicija krilnih igrača (Majera i Kramarića), koji ne igraju na prirodnim pozicijama i odbrambeno nisu naviknuti dodatno pomagati.

Rješenje za ovu utakmicu Dalić treba tražiti kroz postavku krilnih igrača koji to "odrađuju" u svojim klubovima, bez obzira na ime i prezime, te instaliranjem Kramarića u sami centar napada, gdje smo se bezbroj puta uvjerili u njegove kvalitete i korisnost.

Također, uslijed teških vremenskih uslova i energetske potrošnje, vezni red bi trebao osvježiti sa trkački moćnim igračem koji bi rasteretio Modrića i Kovačića i tako im dao mogućnost dodatne kreacije.

Sve u svemu, najavljujemo jednu uzbudljivu utakmicu u kojoj su sva tri znaka vrlo moguća, a svjedoci smo kako se Hrvatska znala izvlačiti iz teških situacija i tako obradovati svoje navijače. Veliku ulogu će odigrati taktička postavka Dalića, koji će morati dobro razmisliti i pronaći prava rješenja za gore navedene nedostatke i probleme.

Top Komentari

BosanskaSvedska
Svi ovi hr levati su lutalice!
1 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najčitanije iz kategorije