Promijenio je mnogo, ali Zlatko Dalić nije imao petlju za veliku odluku pred Italiju
Zlatko Dalić s velikim promjenama na Italiju (Foto: Ante Cizmic / CROPIX)

Vatreni u odlučujućem meču

Promijenio je mnogo, ali Zlatko Dalić nije imao petlju za veliku odluku pred Italiju

Midhat Šljivak

Reprezentacija Hrvatske večeras u Leipzigu igra odlučujući meč na Evropskom prvenstvu. Vatreni moraju do trijumfa nad Italijom kako bi prošli u nokaut fazu takmičenja, a već se nazire i sastav kojeg je odabrao Zlatko Dalić. Bit će promjena, no ne tamo gdje se očekivalo najviše.

Hrvatskoj u duelu s aktuelnim prvakom Evrope Italijom igra samo pobjeda kako bi ostvarila plasman u narednu rundu takmičenja. To je samo po sebi ogroman pritisak za Vatrene koji su poprilično razočarali u Njemačkoj, no spremni su učiniti sve kako bi pobjedom nad Azzurrima ostvarili plasman u nokaut fazu takmičenja.

Selektor Zlatko Dalić napravit će poprilične promjene unutar sastava. Bit će tu mnogo novih imena u početnih 11, no nije Dalić imao petlju da izostavi vjerovatno i najslabijeg člana na ovom Euru, Marcela Brozovića.

Vezista Al Nassra iz Saudijske Arabije odigrao je katastrofalne dvije utakmice protiv Španije i Albanije. Međutim, Dalić mu i dalje vjeruje, te će u veznom redu ostati sa istim snagama, odnosno Brozović će biti uz Luku Modrića i Matea Kovačića.

Na gol će očekivano Dominik Livaković, a u formaciji 4-3-3 u defanzivni red će vjerovatno Stanišić, Šutalo, Erlić i Gvardiol. Za razliku od Albanije ispali su Juranović i Perišić.

Trojac u veznom redu je dakle Modrić, Brozović i Kovačić, a ofanzivni trio je poprilično neočekivan. Samo je Andrej Kramarić ostao nedodirljiv.

Oglasi

Neće tu biti Lovre Majera, Bruna Petkovića i Ante Budimira. Svi će oni šansu čekati s klupe, a Dalić će, prema predviđanjima uz Kramarića koji će na mjesto centranog napadača, u ofanzivu poslati Marija Pašalića i Luku Sučića.

Dalić je odlučio napraviti poprilične eksprimente u odlučujuće utakmici i vidjet ćemo hoće li mu to zaista poći za rukom. On zna da se danas sve odlučuje.

"Svjesni smo situacije u kojoj jesmo i da je za nas već sada nokaut faza. Sve drugo osim pobjede nas šalje kući. Ovo je još jedan historijski meč, idemo se boriti", poruka je Zlatka Dalića pred ovaj meč.

Susret Hrvatske i Italije igra se večeras od 21 sat na Red Bull Areni u Leipzigu, a glavni sudija je Nizozemac Danny Makkelie.

Oglasi

Spalletti pravi nekoliko izmjena

Selektor Italije Luciano Spalletti također će napraviti nekoliko izmjena u sastavu za meč s Hrvatskom. Očekuje se da će izaći u sistemu 3-5-2.

U ekipi ne treba očekivati Federica Dimarca, Davidea Farattesija i Lorenza Pellegrinija, te Gianlucu Scamaccu.

Italijani najavljuju da će u ekipu ući Matteo Darmian i Andrea Cambiasso, te napadač Mateo Retegui.

Očekuje se ovaj sastav aktuelnog prvaka Evrope kojem i bod odgovara za prolaz u narednu fazu takmičenja: Donnarumma, Di Lorenzo, Bastoni, Calafiori, Darmian, Jorginho, Cristante, Barella, Cambiaso, Chiesa, Retegui.

Italijani će dakle u meč ući poprilično zatvoreno. Očekivano je to jer im igra bod i Vatreni će imati ogromne probleme da probiju bedem Azzurra.

#       TIM   U   P  N  I   GR  BOD
1. Španija   2   2  0  0  4:0    6
2. Italija   2   1  0  1  2:2    3
3 Albanija   2   0  1  1  3:4    1
4. Hrvatska   2   0  1  1  2:5    1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi