Dalić: Situacija je jasna, nama igra sutra samo pobjeda i sve osim toga šalje nas kući

Pored Dalića na press konferenciji bio je i Mateo Kovačić

Dalić: Situacija je jasna, nama igra sutra samo pobjeda i sve osim toga šalje nas kući

Endin Čaušević

Reprezentacija Hrvatske sutra u Leipzigu igra meč posljednjeg kola grupne faze Evropskog prvenstva protiv Italije, a pred ovaj susret Zlatko Dalić je održao press konferenciju i otkrio svoja očekivanja.

Hrvatska nije previše briljirala protiv Španije i Albanije jer su Vatreni uspjeli osvojiti samo jedan bod, te sutra protiv Italijana nemaju prava na kiks ukoliko žele osigurati plasman u nokaut fazu.

Jasno je da Hrvatskoj pobjeda donosi drugu poziciju u grupi i plasman u osminu finala dok bi ih i remi ostavio koliko-toliko u igri, ali teško je očekivati da će s dva boda Vatreni na kraju biti među najboljim trećeplasiranim ekipama na turniru.

Hrvatskoj posao otežava i činjenica da trenutno imaju negativnu gol razliku 2:5, te je sigurno da će Vatreni ići na pobjedu kako bi već sutra riješili svoju sudbinu, a ne čekali rezultate drugih utakmica.

No, jasno je da ni Italijani neće previše opušteno ući u meč jer žele da dođu do druge pozicije u grupi što nam garantuje itekako zanimljiv susret.

Pred sutrašnju utakmicu održana je i press konferencija Hrvatske, a prisutnim novinarima obratili su se Zlatko Dalić i Mateo Kovačić.

Oglasi

"Još jedna historijska utakmica u nizu za nas. Mi smo spremni, nadam se da će biti dobro, svi su zdravi osim Vide koji se povrijedio na treningu i neće biti u kadru za meč. Svjesni smo situacije u kojoj jesmo i da je nokaut faza za nas došla već sada i svjesni smo da nama igra samo pobjeda. Sve drugo nas šalje kući, ne bismo htjeli tako brzo ići kući, ali u prva dva meča nismo napravili potreban rezultat i sada to moramo uraditi. Ovo je još jedan historijski meč i ranije smo bili pravi, nadam se da ćemo i sada. Idemo se boriti", rekao je Dalić na početku.

Slažete li se da je Spalletti 'kralj taktike' kako kažu Italijani, šta mislite o njemu inače?

"Izuzetno cijenim Spellettija i njegove rezultate i trofeje. Italijani su najpoznatiji po taktici. Sutra treba njima ono u čemu su najjači, a to je odbrana jer je njima i bod dovoljan. Moramo biti strpljivi da ne upadamo u nervozu i ne nasjedamo na provokacije. To je fudbal gdje je sve moguće, ali moramo biti spremni na sve to".

Šta se promijenilo u ekipi Hrvatske između SP-a i EP-a u ovih par godina, vidi se da igra nije na tom nivou kao prošli veliki turnir?

"Slažem se da nije dobar start i da ovo što smo odigrali nije na nivou hrvatske reprezentacije. Glavni razlog je što prelagano primamo golove. Razlika je i što nemamo Perišića u vrhunskoj formi, igrači su stariji dvije godine i igramo protiv protivnika koji svi imaju kvalitet. Prerano smo primili golove na turniru i to je glavna razlika".

Oglasi

Osjećate li pritisak pred odlučujući meč grupne faze?

"Sigurno da je pritisak, cilj nam je bio proći grupu, a ne doći u ovakvu situaciju. Nama je svaka historijska i spremni smo zbog svih ovih ljudi koji idu za nama po Njemačkoj. Pritisak postoji, ali to ne smije da nas sputa već da budemo najbolji kada je najteže. Moramo se drugačije postaviti, biti strpljivi i čekati svoju šansu".

Kako ste vidjeli nastup Italije protiv Španije?

"To nije bila realna slika Italije na tom meču gdje je Španija bila dominantna. Taj meč će ih još više mobilizirati da poprave neke stvari. To nije realna slika Italije".

"Ne očekujem da će Spalletti puno mijenjati u smislu taktike i igre. Možda u sastavu što se imena da. Ono što je bitno jeste da mi budemo bolji. Znamo koliko je Italija dobra, ali znamo koliko i mi vrijedimo. Moramo popraviti igru iz prva dva meča posebno u odbrani ako želimo nešto napraviti".

Oglasi

Mateo Kovačić: Fokusirani smo samo na Italiju, ovaj EURO nije kraj ove generacije

Dobro si upoznat s fudbalom u Italiji gdje si igrao, raduješ li se susretu s nekim od bivših saigrača?

"Sigurno što ću se sresti s nekim igračima u Italiji pogotovo s Jorginhom s kojim sam uživao igrati. Očekuje nas težak meč protiv dobre, kvalitetne i organizovane ekipe. Znamo šta nam je činiti, sutra moramo biti pravi kao i svaki put kada je to bilo najpotrebnije".

Moguće je da je ovo Modrićev zadnji meč za Hrvatsku kako u svlačionici gledate na to?

"Ne razmišljamo o tome da je ovo Lukino zadnje takmičenje. Sretni smo i ponosni što je s nama i što nas još uvijek vodi. Želimo biti svi najbolji sutra, Luka je svjestan da nas sutra mora povesti i samo smo fokusirani na Italiju i ništa drugo. Ne mislimo da je ovo kraj ove generacije".

Bilo je dosta podcijenjivačkih natpisa da je ovo stara reprezentacija, da li vam je to dodatni motiv?

"Ima par starijih igrača i to je ok, bitno je kako se osjećamo. Nismo pokazali naše pravo lice u ove dvije utakmice, ali imamo priliku da to sutra uradimo. Ovo što se priča svako ima pravo na to, ali znamo samo da nam je velika čast igrati za Hrvatsku i da sutra istrčimo na teren maksimalno fokusirani i spremni za meč".

"Nisam nikad igrao po vodstvom Spallettija. Moguće je da ste me zamijenili s Perišićem ili Brozovićem. Bio sam dosta mlad kada sam došao u Italiju i mnogo sam učio, pogotovo oko discipline i taktike. To mi je pomoglo u daljnjoj karijeri jer se u Italiji može mnogo naučiti pogotovo u tom defanzivnom smislu. Tada nisam odbrambeno bio dobar, a Italija mi je u tome pomogla da se poboljšam".

Top Komentari

pero98
Sretno Vatreni.
2 4
Madrid15
Idemo Hrvatska po pobjedu!
2 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi