Kalkulisanja više nema - Za Hrvatsku večeras starta nokaut faza

Vatreni idu na pobjedu

Kalkulisanja više nema - Za Hrvatsku večeras starta nokaut faza

Eldar Ganibegović

Nakon što nije pobijedila u prve dvije utakmice na EURO 2024, reprezentacija Hrvatske večeras ima jako težak zadatak - slaviti protiv prvaka Evrope kako bi prošla u osminu finala.

Večeras se od 21:00 igraju utakmcie 3. kola Evropskog prvenstva u grupi B. Merkur Spiel-Arena u Dusseldorfu biti će domaćin susreta Albanija - Španija, dok će se u Leipzigu na Red Bull Areni igrati meč Hrvatske i Italije.

Nakon prva dva kola sigurna u drugoj fazi takmičenja je Španija koja ima dvije pobjede, Italija je blizu, dok Hrvatska i Albanija o svojoj sudbini odlučuju večeras.

#       TIM   U   P  N  I   GR  BOD
1. Španija   2   2  0  0  4:0    6
2. Italija   2   1  0  1  2:2    3
3 Albanija   2   0  1  1  3:4    1
4. Hrvatska   2   0  1  1  2:5    1

Iz priložene tabele da se vidjeti da je Španija osigurala i prvo mjesto u grupi s obzirom na to da ima bolji međusobni omjer od Italije koju je u 2. kolu savladala rezultatom 1:0.

Italijani nisu sigurni u osmini finala, jer će prvaci Evrope u slučaju poraza od Hrvatske i pobjede Albanije nad Španijom završiti posljednjeplasirani u grupi.

Albanije što se tiče, jasno je da joj treba veliko iznenađenje i pobjeda protiv selekcije Španije za prolazak dalje. Špancima ne treba, ali sigurno je da neće povući ručnu, dok je Albanija pokazala da može biti tvrd orah.

Oglasi

Dolazimo sada do Hrvatske. Selekcija je to koja je u svojoj historiji tri puta osvajala medalje na Svjetskom prvenstvu i jednom u Ligi nacija, ali na Evropskom prvenstvu nikako da ode do samog kraja.

Ni ovaj EURO za Hrvatsku nije počeo bajno s obzirom na to da je poražena s 3:0 od Španije na startu, a onda je uslijedio remi 2:2 protiv Albanije, na papiru najlošije selekcije u grupi.

Nakon što je Mađarska sinoć rezultatom 1:0 slavila protiv Škotske i s tri boda završila treća u grupi A, jasno je da su šanse Hrvatske da s dva boda kao jedna od četiri najbolje trećeplasirane ode dalje svedene na minimum minimuma.

S obzirom na to, Vatrenima ne preostaje ništa drugo no da zbiju redove i večeras protiv Italije od prve minute krenu na tri boda i pokušaju izboriti osminu finala.

Jasno je da bi pobjeda za Hrvatsku značila i vjerovatno drugo mjesto, s obzirom na to da je teško očekivati da će Albanija doći do pobjede protiv Španije.

Oglasi

U tom slučaju bi u osmini finala protivnik Hrvatske bila selekcija Švicarske koja je završila druga u grupi A, no o tome će Zlatko Dalić i ekipa razmišljati tek ako večeras stvari prođu kako treba. 

Zlatko Dalić: Situacija je jasna

Svjestan situacije u kojoj se nalazi Hrvatska je i sam selektor Zlatko Dalić. Jasno mu je da njegov tim ide kući ako ne slavi pobjedu večeras, a o tome je govorio sinoć na press konferenciji.

"Još jedna historijska utakmica u nizu za nas. Mi smo spremni, nadam se da će biti dobro, svi su zdravi osim Vide koji se povrijedio na treningu i neće biti u kadru za meč. Svjesni smo situacije u kojoj jesmo i da je nokaut faza za nas došla već sada i svjesni smo da nama igra samo pobjeda. Sve drugo nas šalje kući, ne bismo htjeli tako brzo ići kući, ali u prva dva meča nismo napravili potreban rezultat i sada to moramo uraditi. Ovo je još jedan historijski meč i ranije smo bili pravi, nadam se da ćemo i sada. Idemo se boriti", rekao je Dalić na početku.

Slažete li se da je Spalletti 'kralj taktike' kako kažu Italijani, šta mislite o njemu inače?

"Izuzetno cijenim Spellettija i njegove rezultate i trofeje. Italijani su najpoznatiji po taktici. Sutra treba njima ono u čemu su najjači, a to je odbrana jer je njima i bod dovoljan. Moramo biti strpljivi da ne upadamo u nervozu i ne nasjedamo na provokacije. To je fudbal gdje je sve moguće, ali moramo biti spremni na sve to".

Oglasi

Šta se promijenilo u ekipi Hrvatske između SP-a i EP-a u ovih par godina, vidi se da igra nije na tom nivou kao prošli veliki turnir?

"Slažem se da nije dobar start i da ovo što smo odigrali nije na nivou hrvatske reprezentacije. Glavni razlog je što prelagano primamo golove. Razlika je i što nemamo Perišića u vrhunskoj formi, igrači su stariji dvije godine i igramo protiv protivnika koji svi imaju kvalitet. Prerano smo primili golove na turniru i to je glavna razlika".

Osjećate li pritisak pred odlučujući meč grupne faze?

"Sigurno da je pritisak, cilj nam je bio proći grupu, a ne doći u ovakvu situaciju. Nama je svaka historijska i spremni smo zbog svih ovih ljudi koji idu za nama po Njemačkoj. Pritisak postoji, ali to ne smije da nas sputa već da budemo najbolji kada je najteže. Moramo se drugačije postaviti, biti strpljivi i čekati svoju šansu".

Kako ste vidjeli nastup Italije protiv Španije?

"To nije bila realna slika Italije na tom meču gdje je Španija bila dominantna. Taj meč će ih još više mobilizirati da poprave neke stvari. To nije realna slika Italije".

"Ne očekujem da će Spalletti puno mijenjati u smislu taktike i igre. Možda u sastavu što se imena da. Ono što je bitno jeste da mi budemo bolji. Znamo koliko je Italija dobra, ali znamo koliko i mi vrijedimo. Moramo popraviti igru iz prva dva meča posebno u odbrani ako želimo nešto napraviti".

Top Komentari

Kockasti_Inkvizitor
Forza Hrvatska!
2 1
SamoZrinjski
Bog i Hrvati
1 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi