Dame i gospodo, da li ste spremni za ples miliona?
Foto: EPA

Počinje Premiership

Dame i gospodo, da li ste spremni za ples miliona?

Nakon ljetne pauze večeras počinje novo izdanje najzanimljivijeg fudbalskog šoua, engleske Premier lige. Fudbalski zaljubljenici su čekali i dočekali, u 20:45 sati Arsenal i Leicester na Emiratesu otvaraju novu sezonu u najelitnijem rangu engleskog fudbala.

Glavni akteri su dobro poznati, a sudeći prema dešavanjima tokom proteklog prelaznog roka, očekuje nas još jedna sezona u kojoj će ljubitelji engleskog nogometa vikendima biti "prikovani uz male ekrane".

Chelsea, Manchester United, Manchester City i Arsenal su doveli nekoliko sjajnih pojačanja, Tottenham je tokom prelaznog roka "mirovao", Liverpool, čini se, uspio zadržati okosnicu ekipe, dok se na Goodisonu stvara neki "novi" Everton.

Aktuelni prvak Engleske, Chelsea, u odbranu titule kreće već sutra, utakmicom prvog kola protiv Burnleyja, a u ovaj podvig će krenuti u dosta izmijenjenom sastavu.

Ekipu su napustili legendarni kapiten John Terry, veznjak Nemanja Matić, a u dresu Plavaca više neće biti ni našeg Asmira Begovića. Na Stamford Bridgeu više ne računaju ni na Diega Costa, ali će zato svoje mjesto u vrhu napada zauzeti sjajni Alvaro Morata koji je ovog ljeta stigao iz Real Madrida za 65 miliona eura. Plavci će u novoj sezoni biti jači i za Tiemouea Bakayokoa koji je došao iz Monaca uz naknadu od 40 miliona eura, dok je među pridošlicama i dojučerašnji štoper Rome, Antonio Rudiger.

Ekipa čiji nastup u Premier ligi svi željno iščekuju je i Manchester United, jer se od Crvenih đavola ove sezone očekuje povratak u sami vrh engleskog fudbala. Sigurno je da će United izgledati neobično bez Waynea Rooneyja, dugogodišnjeg kapitena ekipa koji se ovog ljeta vratio u Everton, ali su zato na Teatru snova sada neka nova imena. 

Mourinho će imati na raspolaganju Romelua Lukakua, napadača čiji se transfer iz Evertona dugo očekivao, a koji je na Old Trafford stigao za 85 miliona dolara.

Portugalski stručnjak će u ekipi imati i Nemanju Matića, kojeg je United platio 45 miliona eura, dok je mladi švedski štoper Victor Lindelof stigao za 35 miliona eura.

Još jedna ekipa koja će se htjeti iskupiti za prošlosezonski neuspjeh je Arsenal. Topnici su sezonu 2016/2017 završili na petom mjestu, te će prvi put nakon dvije decenije propustiti nastup u Ligi prvaka.

Igrač čije nastupe navijači Arsenal željno iščekuju je Alexandre Lacazette, "ubojiti" francuski napadač koji je ovog ljeta stigao iz Lyona za 53 miliona eura. I naš Sead Kolašinac je stigao na Emirates, te je u kratkom periodu već postao ljubimac pristalica slavnog londonskog kluba.

Građani i Pep Guardiola, po starom dobro običaju, nisu štedili, pa je ovog ljeta na Emirates stigao veliki broj novih imena. Manchester City je tako jači za Benjamina Mendyja, Kylea Walkera, Bernarda Silvu, Edersona, Danila i Douglasa Luiza sigurno ponovo biti jedan od glavnih kandidata za titulu prvaka Engleske.

Istina veliki broj igrača je i napustio Etihad, pa u svijetlo plavom dresu više neće biti Zabalete, Navasa, Clichyja, Aleksandra Kolarova, Nolita, Fernanda i Iheanachoa.

Kada je riječ o glavnim kandidatima za titulu, najneaktivniji tokom prelaznog roka bio je Tottenham, pa tako u redove Pijetlova nisu stigla značajnija pojačanja, a klub je napustio Kyle Walker, od čijeg je transfera u City Tottenham inkasirao 51 milion eura.

I na Anfieldu navijači imaju razloga za optimizam kada je nova sezona u pitanju. Ekipa Jurgena Kloppa je snažnija za Mohameda Salaha koji je stigao iz Rome za 42 miliona eura, dok će, Liverpool, čini se, ipak uspjeti zadržati svog najboljeg igrača Philippea Coutinha koji se ovog ljeta nalazio na radaru Barcelone. Redsi su uspjeli riješiti i najproblematičniju poziciju u ekipi, a novi lijevi bek ekipe je Andrew Robertson, dojučerašnji fudbaler Hulla.

Potražite više informacija na temu Premier league:

Klub koji bi mogao pomrsiti račune glavnim favoritima je sigurno Everton. Karamele su ostale bez Lukakua, ali se na Goodison Park nakon 13 godina vratio Wayne Rooney, dok su ekipu pojačali i štoper Burnleyja Michael Keane, mladi golman Jordan Pickford, Ajaxov Davy Klaassen, Sandro Ramirez, Cuco Martina i Henry Onyekuru.

Ipak, nepredvidivost Premier lige nam govori da su na samom vrhu tabele uvijek moguća iznenađenja, pa nikako ne smijemo otpisati West Ham, Southamton ili neku od "slabijih" ekipa kada je pitanju borba za vodeće pozicije. U Premier ligu se vratio i slavni Newcastle, dok će biti zanimljivo vidjeti i kako će se u najelitinijem rangu snaći novi premijerligaši, Brighton i Huddersfield.

Zaprati Liverpool, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Liverpool Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi