Danny Welbeck je jedini kojem su i roditelji zviždali na debiju za reprezentaciju
Roditelji iz Gane radije su htjeli svog sina vidjeti u dresu te afričke zemlje, ali Welbeck je ostao vjeran Engleskoj (Foto: EPA)

Nisu mogli da prihvate

Danny Welbeck je jedini kojem su i roditelji zviždali na debiju za reprezentaciju

E. Škorić

Danny Welbeck podijelio je uspomene sa svog debija za Englesku protiv Gane prije jedanaest godina. Ostaće upamćen kao jedini igrač kojem su roditelji zviždali na debiju.

Zvijezda Brightona rođena je u Engleskoj, ali od roditelja iz Gane. Odlučio je da nastupa za Englesku, iako je bivši napadač Manchester United bio neophodan zemlji svog porijekla, gdje bi sasvim sigurno i više igrao i stekao veći status ikone.

Prvi nastup Welbeck je za Engleze imao 29. marta 2011. godine, a interesantno da je s druge strane bila upravo Gana. Radilo se o prijateljskoj utakmici.

Tada je Welbeck ušao u igru umjesto Ashleyja Younga, a onda su uslijedili zvižduci od strane ganskih navijača Priznao je da su mu zviždali čak i njegovi roditelji.

"Debitovao sam protiv Gane, pa se sjećam da je moja porodica bila u engleskoj sekciji i oni su me tamo izviždali," rekao je Welbeck tokom jednog intervjua, dodavši:

"Bio je to lud trenutak, ali definitivno je bio vrhunac".

Oglasi

Bivši napadač Manchester Uniteda i Aresnala je 2011. prvi put zaigrao za Englesku i to protiv zemlje svog porijekla

Welbeck je odlučio predstavljati Englesku jer je igrao za mlade selekcije te reprezentacije i nije želio da mijenja dres.

"To je za mene bilo prirodno u to vrijeme jer sam igrao za Englesku od svoje 14. godine, tako da je to bio prirodni napredak, želiš doći do sljedećeg koraka. "Pređete iz 19-ih, U21-ih i dođete do seniorske ekipe. Uostalom, nije me niko ni zvao da igram za Ganu", tvrdi.

Gana je ispala u grupnoj fazi Svjetskog prvenstva u Kataru, dok će Engleska igrati u četvrtfinalu protiv Francuske, nakon što je sinoć u meču osmine finala dobila Senegal sa 3:0.

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

Welbeck je za Englesku odigrao 42 utakmice i postigao 16 golova u periodu od 2011. do 2018. godine, a u klupskoj karijeri je najveći trag ostavio u Manchester Unitedu od 2008. do 2014. godine, nakon čega je prešao u Arsenal, a od 2020. je u Brightonu. Igrao je još za Preston i Sunderland te Watford, ali to su bile samo kratke avanture.

Najznačajnije što je napravio u karijeri je osvajanje Premier lige sa Unitedom u sezoni 2012/13, a ima i trofeje Community Shielda, dva Liga kupa, FA kup s Arsenalom, igrao je i finale Evropske lige s Topnicima...

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi