Danci šokirali prijetnjama o napuštanju Mundijala, pa sada objašnjavaju šta su zapravo mislili

Kažu da su pogrešno shvaćeni

Danci šokirali prijetnjama o napuštanju Mundijala, pa sada objašnjavaju šta su zapravo mislili

Endin Čaušević

Prije nekoliko dana fudbalsku javnost potresle su vijesti iz Katara o tome da reprezentacija Danske razmišlja o istupanju za Svjetskog prvenstva, no sada su odlučili da se oglase iz Fudbalskog saveza te zemlje i objasne šta su ustvari oni željeli da poruče takvim porukama.

Danci u prvom nastupu na Mundijalu u Kataru nisu previše briljirali jer su odigrali "mršavih" 0:0 protiv selekcije Tunisa, ali zatim su se našli u centru pažnje zbog informacija da razmišljaju o istupanja sa Svjetskog prvenstva.

Poznato je da su Danci žestoko negodovali zbog FIFA-inih odluka vezanih za Mundijal u Kataru, a ponajviše zbog toga što je zabranjeno promovisanje prava LGBTQ+ populacije.

FIFA je zabranila kapitensku tragu "One Love" što je izazvalo veliko nezadovoljstvo među pojedinim evropskim selekcijama, a to se posebno odnosi na Dance.

Nakon utakmice protiv Tunisa pojavile su se informacije da Danska razmišlja da napravi radikalan potez zbog svega toga i čak odustane od daljnjeg igranja na Svjetskom prvenstvu što je šokiralo fudbalski svijet.

Mnogi su bili iznenađeni takvim informacijama koje su stigle iz Fudbalskog saveza Danske nakon što su generalni direktor i predsjednik Jakub Jansen i Jesper Moller kontaktirali čelnice FIFA-e.

Oglasi

"To nije odluka koju smo donijeli sada, već o njoj razmišljamo duže vremena. Mi u Skandinaviji smo o svemu diskutovali još od augusta", kazao je Moller prije nekoliko dana i dodao.

"Vjerujem da će biti izazovno ako se Danska isključi na svoju ruku. Moramo razmisliti o ovom pitanju i vratiti povjerenje u FIFA-u. Trebamo biti svjesni šta se desilo i kreirati strategiju".

No, nakon što su podigli dosta prašine svojim izjavama iz FS Danske odlučili su malo da smire strasti i objasne da njihove poruke nisu značile da ova reprezentacija želi da istupi s Mundijala.

Nakon svega oglasio se portparol FS Danske, Jakob Hoejer, koji je demantovao da razmišljaju o napuštanju Mundijala, te da je došlo do nesporazuma i da su u javnosti pogrešno shvatili njihove poruke.

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

"Pojedini mediji su pogrešno shvatili da Danska namjerava napustiti Svjetsko prvenstvo. To nije tačno i takvo nešto nije rečeno na press konferenciji. Kritikujemo i nismo zadovoljni, te nećemo glasati za predsjednika FIFA-e. Dalje ćemo razgovarati s našim skandinavskim i evropskim kolegama", poručio je Hoejer.

Danska meč drugog kola grupne faze Svjetskog prvenstva igra već sutra kada ih očekuje okršaj protiv Francuske. Ova utakmica igra se od 17 sati na stadionu 974 u Dohi.

Top Komentari

BoSanica
Nisu tako vazni za svijet, da bi neko plakao za njima
1 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti