Danski parlament spreman donijeti odluku prema kojoj će ta reprezentacija bojkotovati SP u Kataru!

Potpisana peticija

Danski parlament spreman donijeti odluku prema kojoj će ta reprezentacija bojkotovati SP u Kataru!

Edmir Škorić

Danska nogometna reprezentacija u martu će krenuti u kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo 2022. godine u Kataru, a za rivale ima selekcije Austrije, Škotske, Izraela, Farskih ostrva i Moldavije.

Javnost u Danskoj, barem onaj dio koji prati nogometna zbivanja, ne želi da ova reprezentacija ide na Svjetsko prvenstvo u Katar!

Danci smatraju da bi njihova reprezentacija trebala bojkotovati Svjetsko prvenstvo, a razlozi su jasni. Katar je organizaciju dobio na vrlo sumnjiv način, nakon što je izbila afera Catargate, u kojoj je domaćin najvećeg nogometnog događaja praktički kupljen mitom i korupcijom, a drugi razlog je kršenje ljudskih i radnih prava svih koji su uključeni u izgradnju objekata i stadiona na kojima će se igrati utakmice.

Danski ljubitelji nogometa već su započeli s peticijom kojom traže da njihov tim otkaže nastup, a tu bi peticiju trebalo potpisati 55.000 navijača. Peticija će biti predana Parlamentu koji bi trebao zabraniti nastup, a prema zakonima ove skandinavske zemlje, svaku peticiju s preko 50.000 potpisa prikupljenih u 180 dana, mora razmotriti najviše zakonodavno tijelo, jer je to u interesu građana.

"Predlažemo da parlament glasa o tome bi li muška nogometna reprezentacija trebala igrati na Svjetskom prvenstvu u Kataru ili ne, jer su nogometni savez i trener Casper Humland najavili da bi istu odluku trebalo donijeti i politički. Vjerujemo da bi Folketing (parlament) trebao poduzeti mjere za zabranu nastupa u Kataru. Zemlja domaćin Svjetskog prvenstva nagrađena je sumnjom u korupciju, država je diktatorska prema radnicima, tretiraju se kao robovi, a izvještaji kažu da je preko 3000 migranata i radnika izgubilo život u izgradnji objekata Svjetskog prvenstva. Vrijeme je da se svi zauzmemo za vrijednosti poput demokracije, slobode govora, osnovnih ljudskih prava, bez obzira košta li nas financijski, bez obzira koliko nas koštalo!", navodi se na stranici.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za SP:

Jedan od inicijatora, Casper Fischer Ravig, istaknuo je da takav stav nije od jučer.

"Dugo pokušavamo utjecati na DBU da zauzme stav i svi se kriju iza političara. Sada političari imaju priliku nešto poduzeti, mi želimo biti zemlja koja se zalaže za demokraciju, slobodu govora i ljudska prava. DBU kaže da se ne smiju povući jer bi kazna od FIFA-e bila velika, a cilj nam je da premijer izađe i kaže - bojkotovat ćemo Svjetsko prvenstvo. Ne želimo valjda biti dio onoga što ta zemlja promoviše?".

Top Komentari

Tmm1987
Ma mozemo mi otici umjesto njih, nama to ne smeta mi smo naucili na korupciju i robovlasnistvo
12 0
AmarSahi
Konačno neko pametan...
4 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi