Završava se još jedna velika karijera: Legendarni golman potpisuje posljednji ugovor

Ospina se vraća u Kolumbiju

Završava se još jedna velika karijera: Legendarni golman potpisuje posljednji ugovor

Eldar Ganibegović

Na pomolu je kraj još jedne velike karijere. Kolumbijski golman David Ospina vraća se u svoju zemlju gdje, kako se piše, potpisuje posljednji ugovor u životu. 

Za dva miliona eura je u OGC Nice iz Atletico Nacionala u julu 2008. godine stigao David Ospina i tada je Evropa upoznala još jednog sjajnog golmana.

Sjajni nastupi na Svjetskom prvenstvu 2014. godine donijeli su mu transfer u Arsenal iz kojeg je jedno vrijeme bio na posudbi u Napoliju koji ga je 2019. kupio za tri i po miliona eura.

U julu 2022. godine odlazi u Al-Nassr, a sada je došlo vrijeme za rastanak. David Ospina se vraća u svoj matični klub, Atletico Nacional.

Mediji u Južnoj Americi prenose kako je za 35-godišnjeg golmana ovo ako ne posljednji ugovor, onda sigurno posljednji klub u bogatoj karijeri.

Prvo spomenimo da je minule sezone na 15 utakmica primio isto toliko golova, a na pet mečeva je njegova mreža ostala netaknuta.

Oglasi

S Atletico Nacionalom je na startu karijere bio tri puta prvak Kolumbije i to su mu jedine titule državnog prvaka u karijeri.

U dresu Arsenala je 2015. i 2017. godine osvajao FA Cup, dok je 2017. osvojio i engleski Super Cup, poznatiji kao Community Shield.

Preostali trofej osvojio je u dresu Napolija. Godine 2020. je s ovim timom stigao do trofeja u Kupu Italije.

Igrao je i Ligu prvaka u pet sezona s Napolijem i Arsenalom, a svakako da treba istaći i nastupe u dresu Kolumbije.

S ovom reprezentacijom je četiri puta igrao na Copa Americi i dva puta na Svjetskom prvenstvu.

Ukupno je 129 puta branio boje Kolumbije, a treba dodati i to da je u U-20 kategoriji skupio četiri nastupa i branio na prvenstvu svijeta za igrače do 20 godina.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi