Derbi kola u Mostaru, Sarajevo želi prekid loše serije
Foto: Damir Hajdarbašić, fkzeljeznicar.ba

19. kolo Premijer lige

Derbi kola u Mostaru, Sarajevo želi prekid loše serije

Jučer je nakon dvije sedmice pauze nastavljena BH Telecom Premijer liga Bosne i Hercegovine, a danas će na teren istrčati preostalih četrnaest ekipa najelitnijeg ranga bh. klupskog fudbala.

Derbi 19. kola se bez ikakve dileme igra u Mostaru, gdje se sastaju četvrtoplasirani Zrinjski i drugoplasirani Željezničar. Za razliku od kluba sa Grbavice koji je proljetni dio otvorio na odličan način, iza Zrinjskog je vrlo turbulentan period.

Osim što su Plemići neplanirano prokockali četiri boda protiv Drine i Radnika, smijenili su i trenera pa će na današnjoj utakmici debitovati novi šef stručnog štaba Vinko Marinović. On je već  treći trener na klupi aktuelnog prvaka ove sezone, nakon Branka Karačića i Miše Krstičevića.

Zrinjski i Željezničar su se u dosadašnjoj historiji međusobnih duela sastajali trideset puta, a uspješniji su Plavi koji su četrnaest puta upisivali pobjedu. Zrinjski je slavio u osam utakmica, a isto toliko mečeva je završeno remijem. Željo se baš i ne može pohvaliti dobrom tradicijom Pod Bijelim brijegom, jer su svoju posljednju pobjedu u Mostaru upisali još 2010. godine kada su golom Savića slavili sa 1:0. Zrinjski je kod kuće iz četrnaest utakmica sedam puta izlazio kao pobjednik.

Navijači Željezničara još pamte pobjedu ostvarenu u maju 2004. godine, kada je pod vodstvom Milomira Odovića upisan najveći trijumf protiv aktuelnog prvaka države. Željo je u Mostaru slavio sa 5:1, a to su ujedno i jedine dvije pobjede kluba sa Grbavice Pod Bijelim brijegom. Prvi meč ove sezone na Grbavici pripao je Zrinjskom, koji je rutinski slavio sa 2:0.

Prvoplasirani Široki Brijeg na svojoj Pecari dočekuje Slobodu, protiv koje će biti veliki favorit. Bez obzira što Tuzlaci na proljeće igraju odlično, Široki nije ništa lošiji i u ovaj susret ulazi pun optimizma.

Pobjedom bi klub sa Pecare održao solidnu bodovnu prednost u odnosu na prve konkurente, dok bi se u Slobodi svakako zadovoljili i jednim bodom sa ovog gostovanja.

Sarajevo će pred svojim navijačima dočekati Mladost iz Velike Obarske, što će biti prilika za izlaz iz rezultatske krize. Uprkos svim najavama i očekivanjima javnosti, bordo tim u drugom dijelu sezone pruža partije koje su daleko ispod svog nivoa, pa su tri boda iz današnjeg susreta prioritet i jedino čime će se na Koševu zadovoljiti.

Sarajevo je u odnosu na kraj jesenjeg dijela sezone nazadovalo za jednu poziciju i sada je treće, dok se zaostatak za Širokim Brijegom sa dva povećao na pet bodova. Budući da se na Koševu nadaju tituli, susret protiv posljednjeg tima na tabeli ne bi trebao donijeti veće probleme. Gosti bi bili presretni kada bi uspjeli ponoviti rezultat iz prvog dijela sezone, kada su remizirali sa Sarajevom odigravši 1:1.

Olimpic i Zvijezda će odigrati reprizu četvrtfinala Kupa BiH, a reklo bi se da veći imperativ pobjede imaju gosti iz Gradačca kojim je do kraja sezone neophodno neko iznenađenje. Olimpic je šesti i kroz ligu teško može do Evrope, a ovog proljeća igra po sistemu toplo-hladno.

Mostarski Velež gostuje na Piroti ekipi Travnika, gdje je posljednji put izgubio prije tačno tri godine. Utakmice ova dva kluba su ponekad znale ponuditi pravu golijadu, pa ne bi čudilo ni da se danas dogodi nešto slično. U prvom međusobnom susretu odigranom na proljeće, Velež je kod kuće slavio sa 2:1.

Slavija na svom terenu dočekule Vitez, što će za tim iz Istočnog Sarajeva biti prilika da stigne do prvih bodova ovog proljeća. Obje ekipe se nalaze u seriji poraza, koju će danas neko sigurno prekinuti. Slavija je favorit, ali gosti ne dolaze bez bijele zastave.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

I na kraju, derbi začelja kojeg će u Bijeljini odigrati Radnik i Drina. Domaći su u goroj poziciji jer su udaljeni samo bod od zone koja vodi u niži rang, pa se pobjeda protiv Drine nameće kao imperativ. Radnik je u prošlom kolu iznenadio Zrinjskog odigravši 0:0, dok je Drina na svom terenu također neočekivano poražena od Mladosti sa 2:0.

Sve utakmice današnjeg programa na rasporedu su od 16 sati i 30 minuta. Podsjećamo, prva utakmica 19. kola Premijer lige okončana je remijem Čelika i Borca (1:1).

Zaprati NK Široki Brijeg, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
NK Široki Brijeg Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.