Derbi na Pecari, Sarajevo veliki favorit protiv Čelika

Premijer liga BiH, 13. kolo

Derbi na Pecari, Sarajevo veliki favorit protiv Čelika

Edmir Škorić

Utakmicama Široki Brijeg - Zrinjski i Sarajevo - Čelik danas će se kompletirati 13. kolo Premijer lige Bosne i Hercegovine.

Nakon što je Željezničar pobijedio Mladost u subotu, preuzeo je lidersku poziciju, no Zrinjski ima priliku već danas da se vrati na prvo mjesto. Plemićima za takvo nešto treba barem bod na Pecari, no Široki ima sjajnu šansu da se bodovno izjednači sa Željom i Zrinjskim.

Stoga će hercegovački derbi od 16:30 sati biti izuzetno zanimljiv. Široki na Pecari nije poražen već dugo i u seriji je od sedam domaćih pobjeda ako računamo i nedavnu utakmicu Kupa protiv Viteza.

A svi oni koji vole nogomet i Premijer ligu BiH nadaju se da će se barem donekle ponoviti duel iz marta 2016. godine, kada je u susretu Širokog Brijega i Zrinjskog postignuto čak sedam golova i gosti su tada slavili s 4:3 golom Filipa Arežine u 90. minuti, iako je Široki vodio 2:0.

Susreti Širokog i Zrinjskog uvijek donose nogometnu ljepotu, dosta lijepih poteza, igra se otvoreno i ukoliko se Goran Sablić i Blaž Slišković budu držali svog stila, neće izostati spektakl.

Ovo su, uz Željezničar, glavni konkurenti za naslov i očekuje se da obje ekipe daju maksimum da probaju doći do pobjede, a onda bi i titula bila bliže. 

"Zrinjski je dvostruki uzastopni prvak, aktuelni lider, ali nije kvalitetniji od nas, bez obzira i na nedavnih osam bodova zaostatka ili aktuelnih minus tri. Niko, pa ni Zrinjski, kojeg maksimalno respektujemo, nije favorit protiv Širokog Brijega na Pecari. Uvjeren sam da ćemo odigrati kvalitetan derbi i ostvariti pobjedu protiv velikog rivala kakav je Zrinjski", rekao je Sablić, trener Širokog, u najavi ove utakmice.

Od 19 sati na Koševu će Sarajevo ugostiti Čelik. Nedavno su susreti ovih klubova bili prepuni naboja i takmičarskog duha, kao i neizvjesnosti, no danas je bordo tim veliki favorit protiv Čelika, koji odavno nije 'onaj stari', mada se dobrim rezultatima u zadnje vrijeme uspio iščupati sa samog dna i ima realne šanse da ostane u ligi.

Dakle, Sarajevo je veliki favorit i sve osim pobjede izabranika Husrefa Musemića bilo bi pravo iznenađenje. Za razliku od mnogih klubova, pa i Čelika koji je gostovao u Prijedoru, Sarajevo nije imalo obaveze u Kupu i samim tim su igrači ovog tima odmorni i spremni za današnji meč.

Bordo momci su u jednom trenutku bili otpisani, ali ako ostvare danas pobjedu vratit će se u gornji dio tabele i bilo bi suludo već sada ih otpisati iz trke za najviše pozicije.

Sarajevo je prije ovog meča gostovalo Slobodi i Zrinjskom i na oba ova jako teška gostovanja slavilo je s 3:1, dok je Čelik prije poraza od Rudara u Kupu imao važnu pobjedu nad Borcem (1:0). 

A kakva je situacija u zeničkom premijerligašu najbolje govori izjava trenera Elvedina Beganovića na press konferenciji u subotu.

"Ne znam iskreno šta da vam kažem, Čelik je već dugo bez pobjede u Sarajevu, oni su u velikom naletu i sigurno da će navijačima željeti za rođendan kluba da poklone dobru igru i pobjedu nad nama. Mi sutra putujemo oslabljeni bez osam igrača, evo do ovog trenutka ne znam hoću li imati 18 igrača za zapisnika, koji će sutra biti u konkurenciji za ekipu. Mahmutović, Salčinović, Ćemalović, Kazazić su povrijeđeni, Marković, Šabanović i Kadrić imaju tri žuta, Kouadia nema već duže vrijeme, dok je Husić otpisan jer se ponašao neozbiljno. Uz to upitan je nastup i Udovičića, koji ima neku alergiju, koja mu smeta prilikom treniranja. Uz ovu konstalaciju snaga iskreno ne znam kakva će ekipa sutra istrčati protiv Sarajeva".

“Mislim da u utakmicu u nedjelju ulazimo kao apsolutni favorite. Tako da, sve osim pobjede bi u ovom trenutku bilo katastrofa. Uz dužno poštovanje i respect prema Čeliku, mislim da smo mi u ovom trenutku puno bolja ekipa. Što se tiče igračkog kadra, osim Hodžića koji ima tri žuta kartona, tu je i Stanojević koji se žali na povredu. Ima još dva dana do utakmice, tako da, vidjet ćemo.”, izjavio je Musemić. 

Dodajmo i da su navijači Sarajeva, navijačka grupa Horde zla, najavili spektakl povodom proslave svog 30. rođendana.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Utakmica na Pecari, ponavljamo, igra se od 16:30 sati, a na Koševu od 19 sati. Prvu sudi Tomislav Ćuić, a drugu Dragan Petrović.

Zaprati NK Široki Brijeg, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
NK Široki Brijeg Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi