Derbi u Mostaru, Željo drži sve u svojim rukama

Kolo koje može dati mnoge odgovore

Derbi u Mostaru, Željo drži sve u svojim rukama

Ovog vikenda se igra pet preostalih utakmica 8. kola Lige za prvaka i Lige za opstanak u Premijer ligi BiH, a ono bi možda moglo dati odgovore na mnoga pitanja.

Za titulu se, kao što je to već odavno poznato, bore tri kluba Željezničar, Sarajevo i Zrinjski, ali Plavi sa Grbavice drže sve u svojim rukama.

Željo će u ovom kolu gostovati ekipi Krupe, protiv koje će tražiti bodove koji bi mogli biti ogroman korak ka osvajanju šampionske titule.

"Doći u situaciju da od -11 bodova dođeš na +3 na tri kola prije kraja i da titula ovisi o nama samima je za veliku pohvalu. Od svih ekipa u vrhu, mi se najviše pitamo za titulu, naročito kada se zna da smo 15 utakmica bez poraza, a to što Zrinjski i Sarajevo igraju dan prije može za nas biti samo prednost. Nadam se da će nam rezultat te utakmice pomoći da do titule dođemo možda i brže nego što očekujemo", najavio je utakmicu trener Željezničara Slavko Petrović, koji je istakao da nije zabrinut zbog toga što je Zeba suspendovan, jer ga Bekrić može adekvatno zamijeniti.

Sa druge strane, trener Krupe Slobodan Starčević je poručio da u susretu sa Željezničarom očekuje pravi spektakl i da će pokušati što bolje parirati lideru Premijer lige, te da će neigranje najboljeg igrača Aleksandra Vukotića (žuti kartoni) biti ozbiljan hendikep za njegov tim.

Željezničar će na ovoj utakmici imati ogromnu podršku navijača. Prema najavama, Plave bi u Krupi moglo bodriti čak hiljadu Manijaka.

Pod Bijelim brijegom će snage odmjeriti Zrinjski i Sarajevo, a ovaj meč će biti od ogromnog rezultatskog značaja. Pobjeda bi Zrinjski ostavila u kakvoj-takvoj igri za titulu, remijem bi najsretniji bili na Grbavici, dok bi Sarajevo eventualnim osvajanjem tri boda došlo u situaciju da se 'potuče' sa gradskim rivalom za šampionski pehar i to u sasvim ravnopravnim okolnostima.

"Trenutak nije najidealniji za dočekati ekipu Sarajeva koja igra zaista kvalitetno u gostima. Uz to i pretendiraju za šampionsku titulu, ali mi se pripremamo maksimalno ozbiljno. Na treningu sam uvidio da su momci zaboravili poraz na Grbavici i fokusirani su samo na Sarajevo. Nadam se da ćemo na kraju u dobrom ambijentu ostvariti pobjedu", izjavio je Slišković.  

"Nemamo vremena za odmor i kukanje. Jednostavno, moramo zbiti svoje redove i učiniti maksimum napora da osvojimo jedan od trofeja. Mislim da to još uvijek možemo, bez obzira na tešku situaciju, ali ne smijemo se predavati. Borit ćemo se do zadnje sekunde da ostvarimo ciljeve", kazao je Janjoš. 

Vrijedi dodati da u ekipi Sarajeva najvjerovatnije neće biti Harisa Duljevića, što bi mogao biti problem za ekipu sa Koševa.

Zanimljivo će biti i u Tuzli gdje će snage odmjeriti Sloboda i Radnik, dvije ekipe koje se bore za četvrtu poziciju koja bi možda mogla voditi u Evropu, u zavisnosti od toga ko će osvojiti Kup BiH. Iz Slobode su poručili da je ovo najvažnija utakmica u sezoni, dok će Radnik na Tušnju prvi put predvoditi Mladen Žižović, koji je privremeno rješenje na klupi nakon razlaza sa Nebojšom Miloševićem.

U Ligi za opstanak, Čelik će na Bilinom polju ugostiti Metalleghe i pobjedom bi vjerovatno i definitivno osigurao opstanak u eliti. Zeničani će biti u ulozi favorita, ali se ni gosti iz Jajca neće predati i sigurno je da nas u Zenici očekuje vrlo interesantan duel. Olimpik će na Otoci odmjeriti snage sa ekipom Mladosti iz Doboja kod Kaknja protiv koje će pokušati doći do pobjede i tako zadržati šanse da može do opstanka, iako se on iz ove pespektive zaista čini nemogućom misijom.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Četiri utakmice ovog kola igraju se danas i to Sloboda - Radnik, Čelik - Metalleghe i Olimpik - Mladost od 17 sati, te Zrinjski - Sarajevo od 19. Posljednji meč ovog kola u nedjelju igraju Krupa i Željezničar, a taj meč se igra od 17 sati.

Podsjetimo, jučer je na Pecari Vitez savladao Široki Brijeg sa 1:0 u utakmici kojom je otvoreno ovo kolo.

Zaprati FK Sarajevo, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Sarajevo Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti