Deset nimalo laganih pitanja za Edina Džeku
Foto: EPA

Zanimljiva pitanja navijača

Deset nimalo laganih pitanja za Edina Džeku

Midhat Šljivak

Edin Džeko ove sezone blista u dresu Rome.

Veliko nepovjerenje navijača s kraja prošle sezone potpuno je nestalo, pa je Džeko sada omiljen među navijačima.

Golove niže kao na traci, a za zvaničnu stranicu rimskog tima je odgovorio na 10 zanimljivih pitanja.

Ko ti je bio idol?

"Moj idol? To je bio Andriy Shevchenko. Gledao sam mnogo utakmica Serie A, jer je to bila najbolja liga na svijetu i on je bio najbolji napadač. Pamtim njegove igre za Milan, ali i za Dynamo Kiev. Također, sjećam se hat-tricka kojeg je postigao Barceloni na Nou Campu. Za mene je on bio broj jedan", rekao je Džeko.

Da li si se bavio nekim drugim sportom?

"Nekada sam igrao košarku za školski tim. Također, bavio sam se i atletikom, ali fudbal je uvijek bio broj jedan. Sjećam se da smo uvijek posle škole igrali košarke. Gledao sam dosta NBA ligu i naravno bh. reprezentaciju".

Na kojoj poziciji si počeo karijeru?

"Kada sam počinjao igrao sam kao broj sedam, odnosno desno krilo. Uvijek sam davao golove i bilo mi je čudno što igram na krilu. Prebacili su me u napad, postizao sam veliki broj golova u FK Željezničar. Počeo sam s fudbalom u 10. godini, a kada je rat u BiH prestao, otac me odveo na trening Željezničara. Bila su to teška vremena za sve nas. Počeo sam igrati i vidite gdje sam nakon 20 godina".

Da li se sjećaš prve utakmice?

"Ne mogu se sjetiti prve utakmice. Mislim da smo igrali u gostima i da smo gubili 2:1, pa me je trener ubacio u igru u posljednjih 10 minuta i rekao mi je da postignem dva gola. Nažalost, nisam uspio i izgubili smo meč. Mislim da je to moja prva utakmica".

Koje utakmica ti ostala u pamćenju?

"To je prva utakmica koju sam odigrao za BiH. Igrali smo protiv Turske kući i to mi je bio prvi start za reprezentaciju. Gubili smo 2:1, a ja sam postigao gol u nadoknadi prvog dijela. Bio je to prekrasan gol, prvi za nacionalni tim i na kraju smo pobijedili s 3:2. Tu utakmicu nikad neću zaboraviti".

Najbolji defanzivac protiv kojeg si igrao?

"Teško je reći protiv koga mi je najteže bilo igrati. Igrao sam protiv odličnih defanzivaca, a moram priznati kako je ponekad bilo teže igrati protiv defanzivaca iz manjih klubova. Ako moram izabrati, biram Sergija Ramosa. Igrao sam protiv njega mnogo puta i definitvno je među najboljim".

Najbolji saigrač?

"Još jedno teško pitanje. Igrao sam s mnogo dobrih fudbalera, ali najbolji je David Silva. Zvao sam ga mali mađioničar, jer je bio brilijantan s nogama i mogao je kontrolisati svaku loptu koju biste mu poslali. Definitivno je najbolji s kojim sam igrao".

Koji ti je omiljeni stadion?

"Santiago Bernabeu je jedan od najljepših. Ima ih još mnogo, recimo i Nou Camp je lijep, ali ima nešto posebno u Bernabeu. Ima dugu historiju, način na koji je napravljen, stvarno je impresivno".

Ko je najviše utjecao na tvoju karijeru?

"Moji roditelji. Počeo sam trenirati s 10 godina, što je kasno kada vidite kad djeca danas počinju trenirati. Bila su to teška vremena za mene i porodicu, ali su me roditelji upisali u klub. Uvijek su bili uz mene u dobrom i lošem i oni su ti kojima sam zahvalan za sve".

Šta je najbolje u činjenici da si fudbaler?

"Za mene je najbolje to što se postižu golovi. Emocija koju čovjek doživi kada postigne gol ne može se opisati", završio je Džeko.

Potražite više informacija na temu Serie A:

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti