Deschamps sprema šokantnu promjenu u postavi za Argentince: Da li je realno da će to uraditi?
Deschamps i Mbappe na današnjem treningu Francuske u Kataru (Foto: EPA)

Da li je to samo blef?

Deschamps sprema šokantnu promjenu u postavi za Argentince: Da li je realno da će to uraditi?

Edmir Škorić

U nedjelju od 16 sati igra se finale Svjetskog prvenstva u Kataru između Argentine i Francuske, a selektori Lionel Scaloni i Didier Deschamps morat će se dobro potruditi da na teren pošalju najbolje što imaju i u najboljoj formaciji.

Mogla bi to da bude jedna šahovska partija sa dosta taktičkog nadmudrivanja i obojica znaju da bi svaki potez mogao da bude skupo plaćen, a isto tako i dobro nagrađen. Deschamps je mnogo iskusniji od svog kolege na drugoj strani, ali i on je svjestan da u ovoj utakmici treba da se donesu prave odluke, čak i one koje možda drugima neće djelovati logično.

Tako bi Olivier Giroud mogao da se preseli na klupu. Francuski mediji smatraju da bi zvijezda Milana mogla da prepusti mjesto Marcusu Thuramu u vrhu napada. Deschamps ima plan da Mbappea gurne u sredinu, gdje inače igra Giroud, a da lijevo zaigra Thuram.

S obzirom na to da je Giroud zabio četiri gola u pet utakmica u Kataru, bila bi krajnje upitna odluka prebaciti na klupu svog drugog strijelca uoči najveće utakmice u nogometnom kalendaru, ali francuski reporteri koji su pratili posljednje treninge Trikolora smatraju da je to nešto što bi Deschamps lako mogao uraditi.

Danas je reprezentacija Francuske trenirala na stadionu Jassim Bin Hamad u Dohi, gdje su se vratili Ibrahima Konate, Raphael Varane, Aurelien Tchouameni i Kingsley Coman nakon što su privremeno bili izvan terena zbog bolesti.

Tokom tog treninga, momčad je igrala trening utakmicu u kojoj je Deschamps prikazao gotovo tačnu repliku tima koji je pobijedio Englesku u četvrtfinalu.

Oglasi

"Giroud nije bio prisutan u početnoj postavi, s tim da je francuski trener umjesto toga startao s Marcusom Thuramom na lijevom krilu i Kylianom Mbappeom kao središnjim napadačem", navodi francuski RMCSport.

Thuram je protiv Poljske i Maroka u polufinalu startao sa lijeve strane, tako da nije isključeno da će mu Deschamps dati priliku od početka u najvećoj utakmici.

Uostalom, Francuzi navode da je Thuram taj koji bi mogao da pomaže Theu Hernandezu nazad, dok je Mbappe ipak fokusiran samo na protivnički gol.

Maroko možda nije uspio iskoristiti te prilike u nedostaktu dobre podrške Hernandezu na lijevoj strani, ali igrači poput Juliana Alvareza, Lionela Messija i Angela Di Marije možda će imati više radosti u sličnoj situaciji.

Nema sumnje da je Deschamps odlikovan, iskusan menadžer, nakon uspješnih nastupa u Monacu, Juventusu i Marseilleu prije nego što je 2012. postao trener Francuske, a možda jednostavno blefira kako bi zavarao Scalonija.

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

Zapravo, na treningu je prvo krenuo s Thuramom lijevo i Mbappeom u sredini, a onda je Girouda koristio kao centralnog napadača s Mbappeom na lijevoj strani.

Za koju god se postavu Deschamps odluči nedvojbeno nas čeka fantastično finale Svjetskog prvenstva. Ima i Argentina svoje adute, Scaloni također traži dobitnu formulu, a posljednje informacije iz Argentine govore da će Angel Di Maria ponovo početi s klupe, te da će se igrati s pet defanzivaca.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi