Ismijavao Maradonu zbog debljine, pa mu dugo iz glave nije izašlo poniženje koje mu je priredio

Prije tačno 41 godinu

Ismijavao Maradonu zbog debljine, pa mu dugo iz glave nije izašlo poniženje koje mu je priredio

Edmir Škorić

Na današnji dan 1980. godine odigrana je utakmica koja je proslavila pokojnog Diega Maradonu.

Legendarni argentinski nogometaš, koji je nažalost preminuo prošle godine, ostavio je jedan od najvećih tragova u nogometnoj povijesti i danas ga smatraju najboljim svih vremena.

Diegov život bio je prepun kontroverzi, dosta se o njemu pisalo i pričalo zbog stvari koje je radio izvan terena, ali na terenu je bio 'vanzemaljac'. Ponikao je u Argentinos Juniorsima, odakle je 1981. godine prešao u Boca Juniors, a kasnije će nositi dres Barcelone, Napolija, Seville... Vratio se 1993. godine u Argentinu i tamo odigrao nekoliko sezona - prvo u Newell's Old Boysima, pa u svojoj Boci.

No, istu je tu Bocu Diego svako malo 'maltertirao' dok je nosio dres Argentinosa. Jedna utakmica posebno će ostati upamćena. Odigrala se na današnji dan, dakle 9. novembra, 1980. godine. Na istoj će Maradona eksplodirati, rezervisati si kartu za Bocu, ali i poniziti jednog od najvećih argentinskih golmana.

Argentinos je slavio s 5:3 protiv Boce, a Maradona je zabio čak četiri gola svom budućem klubu. Diego je poseban motiv imao u golmanu Hugu Gattiju, koji je branio za Bocu i koji je pred sam meč novinarima na pitanje o Maradoni kazao kako je "običan debeljko kojeg su izmislili mediji" i da je "sramota da ne vodi račuan o sebi, takav uskoro neće moći ni da hoda".

Diega kakav jest je naljutila ta izjava, pa je odlučio da mu se osveti na terenu, u onome što on ipak najbolje i radi. Uspio je u tome zabivši čak četiri gola. Da stvar bude zanimljivija, dva od četiri gola zabio je iz slobodnih udaraca.

Navijači su mu priredili ogromne ovacije, a Gattiju nije ostalo ništa drugo nego da se kasnije izvini legendarnom Diegu. 

Dugo je Gattija proganjala ta noć i ta četiri primljena gola, sve dok nije zaboravio. 

"Želim mu se izviniti. Nadam se da me Diego razumio. Ni u jednom trenutku nisam rekao da je bucmast i nisam htio da ga uvrijedim, ali sam htio skrenuti pažnju na njegovu građu i da bi morao da poradi na tome. On je najbolji nogometaš u Argentini".

Rosario je tada bio prvak, ali je Diego sa 17 golova bio najbolji strijelac lige. Kasnije je u Boci sarađivao upravo s Gattijem s kojim je osvojio jedinu titulu u povijesti u argentinskom nogometu.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi