Na prodaju lopta kojom je Maradona postigao čuveni gol rukom: Cijena? Prava "sitnica"

Ne može je svako priuštiti

Na prodaju lopta kojom je Maradona postigao čuveni gol rukom: Cijena? Prava "sitnica"

Eldar Ganibegović

Gol Diega Maradona protiv Engleske na Mundijalu 1986. godine jedan je od najpoznatijih u svijetu fudbala.

Lopta kojom je legendarni argentinski fudbaler Diego Maradona postigao gol poznata kao "Božja ruka", naći će se na aukciji u mjesecu novembru.

Trenutak se dogodio na SP-u 1986. u Meksiku, na utakmici Engleska - Argentina u kojoj je Maradona zabio legendarni gol. 

Procijenjena cijena za prodaju je između 2,8 i 3,3 miliona dolara, što znači da će baš mali procenat ljudi moći licitirati na ovoj aukciji.

Vlasnik lopte je sudac Ali Bin Nasser, koji je propustio vidjeti očito Maradonino igranje rukom. Loptu će prodati "Graham Budd Auctions" 16. novembra u Velikoj Britaniji.

Tuniški sudac kaže da je osjetio pravi trenutak da ovaj kolekcionarski primjerak podijeli sa svijetom i izrazio nadu da će je osoba koja kupi loptu javno pokazati.

"Nisam jasno vidio. Dva igrača, Shilton i Maradona, bili su mi okrenuti leđima. Prema uputama FIFA-e, pogledao sam linijskog suca kako bih potvrdio da je pogodak dosuđen, a on je krenuo prema središtu igrališta, pokazujući da se pogodak treba dodijeliti. Na kraju utakmice engleski selektor Bobby Robson mi je rekao da sam dobro sudio, ali da je strijelac bio neodgovoran", rekao je Nasser.

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

Dres u kojem je Maradona igrao u utakmici protiv Engleske prodan je u maju za 8,2 miliona dolara, što je novi rekord za sportski kolekcionarski predmet.

Inače, Argentina je osvojila Svjetsko prvenstvo u Meksiku nakon što je u finalu savladala Saveznu Republiku Njemačku s 3:2.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi