Cifre su vrtoglave: Menadžeri od Dinama uzeli tri puta novca više nego od Hajduka
Foto: Pixsell

Objavljeni zvanični podaci

Cifre su vrtoglave: Menadžeri od Dinama uzeli tri puta novca više nego od Hajduka

Admin Čaušević

Mjesec je april, sezona ulazi u završnicu te su zbog procesa licenciranja klubovi dužni objaviti finansijske izvještaje. To su nekako istovremeno u Hrvatskoj uradili Hajduk i Dinamo.

U procesu licenciranja jedna od obaveznih stavki je iznos kojeg su klubovi tokom kalendarske godine isplatili menadžerima ili posrednicima u transferima.

Dinamo i Hajduk, dva najveća i najpopularnija hrvatska kluba su samo na menadžere potrošili zaista ogromon novac. Kombinovano se radi o iznosu većem od tri miliona eura.

Menadžeri su puno više profitrali na Maskimiru pošto je Dinamo posrednicima za usluge tokom 2023. godine isplatio skoro 2.4 miliona eura, tačnije 2.397.507 eura.

Sa druge strane Hajduk je bio značajno štedljiviji kada su u ptianju naknade menadžerskim agencijama pa su Splićani potrošili 846.725.17 eura.

Inače, prema finansijskim izvještajima Dinamo je prošlu godinu završio u dobitku od 4.4 miliona eura i to nakon oporezivanja što je svakako odlična cifra.

Oglasi

Još uvijek aktuelni hrvatski prvak je uprihodio 53.118.998 eura, dok su rashodi bili 45.863.688 eura. Najveća razlika u prihodima za Dinamo bila je u nagradama UEFA-e.

Hajduk je 2023. godinu završio u gubitku od 11.8 miliona eura što i nije zabrinjavajuće pošto je ranije bio najavljen još veći gubitak, odnosno iznos od 12.5 miliona eura.

Treba reći da Splićani u poslovanje za 2023. godinu nisu uračunali najveći transfer u klupskoj historiji, odnosno prodaju Luke Vuškovića u Tottenham za 11 miliona eura.

Potražite više informacija na temu 1. HNL:

Hajduk je dobio već pola iznosa, a drugu će do kraja sezone, međutim u knjigovodstvenom smislu splitski klub ne može prijaviti dobitak prije 2025. godine.

Pa je tako već poznato da će dobitak Hajduka u 2025. godini sigurno biti uvećan za 11 miliona eura. Razlog je taj što će Vušković tek tad napuniti 18 godina.

Zaprati HNK Hajduk, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
HNK Hajduk Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi