Jakirović Ademijem "iznenadio" Sopića, Baturina pokazao klasu
FOTO: Luka Stanzl / Pixsell - Ademijev ulazak je donio mnogo dobroga Dinamu

Velika pobjeda Dinama

Jakirović Ademijem "iznenadio" Sopića, Baturina pokazao klasu

K. Lizde

U derbiju 24. kola Supersport HNL Dinamo je debelo u sudačkoj nadoknadi iz jedanaesterca postigao gol koji je odlučio pobjednika. Izvođač je bio Fran Brodić, te je Dinamu donio vrlo vrijednu pobjedu, koja pored neprocjenjiva 3 boda plavima znači i veliku psihološku prednost, te dodatni mir koji im je neophodan u nastavku takmičenja na sva tri fronta.

Iako smo prethodnih dana najavljivali tvrdu i neizvjesnu utakmicu, prepunu taktičkih nadmudrivanja, ipak smo se potajno nadali da bi današnji akteri mogli ponuditi nešto malo više. Očito je značaj susreta ipak bio prevelik, ulog je pored tri boda bio i psihološki momenat kao odrednica daljnjeg tijeka prvenstva.

Početak same utakmice i cijelo prvo poluvrijeme gledali smo prilično nezanimljivu utakmicu, sa pokojim bljeskom sa obje strane, a jedina ozbiljnija šansa je bila ona Petkovića u samom finišu poluvremena. Bilo je dosta nervoze proistekle iz čvrstih duela, a najbolji pojedinci u oba tabora su bili defanzivni igrači koji su uspijevali otkloniti sve možebitne opasnosti.

Trener Dinama, Sergej Jakirović je izveo identičan sastav kao protiv Betisa, iako smo možda očekivali neka nova imena, prvenstveno osvježenje u navalnom redu. Igrači Dinama su danas bili primjetno motivirani, bilo je tu dosta pozitivnih stvari koje nismo viđali kod ekipe prije mjesec dana.

Očito je da ekipa raste iz utakmice u utakmicu, usvajaju se neki automatizmi koje Jakirović zahtijeva. Ali, kao što smo pisali neki dan, trenutnoj idealnoj postavi Dinama mnogo više odgovara defanzivni pristup utakmici. Bilo je to očito danas, istovjetno je bilo i protiv Varaždina da ova ekipa trenutno ne može ostvariti potpunu dominaciju nad protivnikom.

Oglasi

Pojedinačno, kada gledamo kvalitet sve to izgleda zadovoljavajuće, ali ipak nedovoljno da lagano dobije utakmicu u HNL-u. Oba beka Dinama prema nazad odrade posao vrlo kvalitetno, neutrališu protivnika, međutim u domaćem prvenstvu to nije dovoljno, ne pojavljuju se često u zadnjoj trećini protivnika i samim tim ne vrše adekvatan pritisak.

Takva je bila i današnja utakmica, pogotovo se nedostatak osjetio u prvom poluvremenu kada je Kaneko konstantnim ulazima u sredinu kvalitetno otvarao stranu za ulazak Ristovskog, ali potonji to nije iskoristio.

Također, dva defanzivna vezna su bila dosta rezervirana prema naprijed, pa je pritisak izostao i iz te linije. Tako se pritisak Dinama svodio na lucidnost Baturine a pogotovo Petkovića koji je uz Mišića bio najbolji Dinamov igrač u prvom poluvremenu.

Sopić čvrstim duplim blokom i brzim igračima prema parirao Dinamu

Trener Rijeke, Željko Sopić je za razliku od Jakirovića, dosta opuštenije ušao u utakmicu, čak su Riječani najavljivali pobjedu u Zagrebu. Postavio je Sopić čvrst dupli blok, "naoraužao" se naprijed sa bržim igračima i takva Rijeka je prilično dobro izgledala. Zadnji red je bio konstantno dobar, ali na to smo od njih navikli.

Drugo poluvrijeme počinje u totalno drugačijem tonu, Jakirović pomiče Sučića više prema naprijed, te tim taktičkim potezom Dinamo postaje opasniji, ali se takvim potezom otvara dodatni prostor brzim igračima Rijeke.

Oglasi

Samim tim, početak drugog poluvremena je zanimljiviji a šanse i opasne situacije se redaju i tada je utakmica mogla otići u oba pravca. Sopić taktički nije puno mijenjao, ponajviše jer je ekipa dobro stajala na terenu, samo umjesto nervoznog Ivanovića ulazi Marić.

Jakirović je dobro pratio rasplet, pa je reagovao uvođenjem Ademija koji definitivno nije za staro gvožđe, te još ima snage da 30-tak minuta odradi box-to-box funkciju u visokom ritmu. Od tog trenutka Dinamo je postao bolja ekipa na terenu, sa punom kontrolom susreta.

U nastavku su oba trenera mijenjala, više radi osvježenja nego taktičke promjene. Prvo ime susreta je bio mladi Martin Baturina koji je nekoliko puta pokazao ekstra klasu potezima koje viđamo u dosta kvalitetnijim ligama od HNL-a. Pored toga je pokazao obiman radijus kretanja i umijeće igranja između linija.

Na kraju, ipak zaslužena pobjeda Dinama, svi statistički parametri su bili na strani plavih. Rijeka je bila na momente opasna, ali sve situacije su bile iz kvalitetne tranzicije, vrlo malo iz postavljene igre.

Oglasi

Kako su igrali:

Dinamo:
Nevistić - siguran, kao i dosad uključen u igru 6.0
Ristovski - defanzivno vrlo kvalitetan, nedostaje njegov "push" prema naprijed 6.0
Perković - vodio rovovsku borbu sa brzim krilima Rijeke, dosta neprimjetan kada Dinamo ima loptu, ali ipak centrirao za penal 6.0
Bernauer - inteligentan igrač sa dobrim razmišljanjem, par puta "izvisio" 6.0
Theopille Catherine - fizički dominantan, danas je za razliku od Betisa on bio bolji član stoperskog dvojca 6.5
Sučić - očit je napredak u svakoj utakmici, veliki zalog za budućnost, danas ipak nedovoljno 6.0
Mišić - kao defanzivni vezni odradio mnogo dobrog posla, uvijek na liniji dodavanja, jedan od boljih danas 6.5
Baturina - igrač utakmice, veliki dragulj kojeg će Jakirović još doraditi 7.0
Kaneko - dobar ulaz u utakmicu, vrlo pokretljiv, poslije je izgubio svježinu 6.0
Hoxha - na početku najavio reprizu Betisa, kasnije se ugasio 5.5
Petković - klasa za sebe, svaki potez ima smisla 7.0

Još su igrali:
Ademi - donio upravo ono što je trebalo 6.5
Špikić - agilan, iznudio penal 6.5
Brodić - dosta truda za malo vremena, zabio 6.5
Vidović - dosta svježe izgledao 6.0
Pierre Gabriel - malo igrao za ocjenu

Trener: Danas aktivniji konkurent, vukao taktičke poteze i radio izmjene prepoznavajući situaciju na terenu 6.5

Rijeka:
Labrović - Odličan golman, bez greške 6.5
Smolčić - Puno truda, kvalitetno zatvorio stranu, znao se pojaviti i u napadačkim akcijama 6.0
Bogojević - Malo slabiji danas, imao problema sa zatvaranjem 5.5
Mitrović - dobra partija, sveo Petkovića na "samo" par situacija 6.0
Radeljić - Isto kao I Mitrović, bez vidljivih grešaka 6.0
Selahi - neprimjetan danas, ali u ovakvoj postavci igre, to i nije loše 6.0
Hodža- malo aktivniji od partnera u vezi, pomogao ekipi udvajanjem 6.0
Fruk - Vrlo aktivan, pokretljiv, ali bez konkretnog učinka 6.0
Grgić - Vrlo brz, moć ponavljanja 6.0
Pjaca- klasa je vidljiva, moć također. Najopasniji gost danas 6.5
Ivanović - šteta kartona i nervoze, pokazao kvalitet, Rijeka s njim je opasnija 6.0

Potražite više informacija na temu 1. HNL:

Još su igrali:
Marić - ima njuh za šansu, poništen mu je lijep gol 6.0
Pašalić - fino prošao par puta, namučio odbranu Dinama 6.0
Goda i Petrović su malo igrali za ocjenu.

Trener: Postavio dobru taktiku na početku, ekipa izgledala vrlo zadovoljavajuće, možda je u drugom poluvremenu malo izostala reakcija na situacije - 6.0

Zaprati GNK Dinamo Zagreb, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
GNK Dinamo Zagreb Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

lalinjo
Pero izdrži 25.2.
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najčitanije iz kategorije