Osmijeh nije mogao sakriti, prvo poslao poruku svima u Rijeci, pa iznenadio izjavom za Livakovića

Jakirović održao prvu press konferenciju na Maksimiru

Osmijeh nije mogao sakriti, prvo poslao poruku svima u Rijeci, pa iznenadio izjavom za Livakovića

E. Čaušević

Zagrebački Dinamo prolazi kroz buran period nakon ispadanja iz Lige prvaka i promjene na trenerskoj klupi, ali Modre već sutra čeka novi izazov i to u play-offu Evropske lige kada će na Maksimiru ugostiti Spartu iz Praga.

Dinamo je nakon nevjerovatnog dvomeča ispao u trećem pretkolu Lige prvaka iako je prvak Hrvatske u revanšu u Atini vodio sa 2:0 do 92. minute i imao plasman dalje, ali je AEK došao do 2:2 i prošao dalje.

Čelnici Dinama odlučili su da reaguju odmah nakon poraza i uruče otkaz Igoru Bišćanu, a na njegovo mjesto stigao je Sergej Jakirović koji je neočekivano napustio Rijeku.

Jakirović je sinoć odradio prvi trening s Dinamom, a na klupi ovog kluba debitovat će već sutra u prvom meču play-offa Evropske lige protiv Sparte iz Praga.

Danas je na Maksimiru održana press konferencija, a Jakirović se po prvi put obratio novinarima nakon što je u neočekvanom ishodu na kraju izabran za novog trenera Dinama.

Oglasi

"Na početku bih se zahvalio prvo NK Rijeka i svemu što smo tamo ostvarili, svim igračima, uposlenicima i radnicima tog kluba. Imali smo aposlutno vrhunsku saradnju, naravno stvari su takve gdje brzo morate donijeti odluke i smatrao sam da trebam prihvatiti ovaj izazov jer je Dinamo za mene izazov i spreman sam za to. Moramo se okrenuti novim izazovima i novom klubu", počeo je Jakirović i nastavio.

"Hvala svima na porukama podrške. Nemoguće je na sve njih odgovoriti. Hvala svima na tome od srca i trudit ću se da opravdam ukazano povjerenje. Hvala i Upravi Dinama što su mi ukazali povjerenje i priliku da vodim Dinamo. Smatram da sam zaslužio ovu priliku nakon svega što sam prošao sa svojim stožerom i nadam se da ću nastaviti kao i do sada i da ćemo se što prije vratiti pobjedama".

Što se može u ovako kratkom periodu napraviti da se ekipa psihološki vrati na nivo i bude spremna za ovaj meč?

"Najviše s psihološke strane, jedan kvalitetan sastanak će biti. Popričao sam s nekim igračima koji su dosta živnuli jučer, energija je ta koja je ključna i moramo napraviti sve da sutra budemo maksimalni. Fokus je sve, nisam imao puno vremena, ali sam iskoristio sve informacije da saznamo sve o Sparti. Pričao sam s igračima i pripremit ćemo se. Nadam se da ćemo biti dobri i da ćemo ostvariti još bolji rezultat".

Oglasi

Dolazite u klub u jako teškoj situaciji za Dinamo, otkud crpite samopouzdanje da možete napraviti dobar posao?

"Ako ste pratili moju karijeru i moj život, svaki posao je bio komplikovan. Znate u kakvoj teškoj situaciji je bila Rijeka kada sam došao i tada su mi govorili da sam lud što sam došao jer niko ne bi odlazio iz one zone komfora u kakvoj sam ja bio u Zrinjskom. Ali ja sam takav i smatram da van te zone dolaze sjajne stvari, želim izazove i to me motiviše. Smatrao sam da ovo sada što se desilo s Dinamom desilo se jako brzo, smatrao sam da ne mogu priliku da propustim jer vjerujem da mogu donijeti dosta toga. Sad šta će biti... samo molim Boga da bude zdravlje igrača kako treba jer su ovo jako kvalitetni igrači. Sve je do njih, oni su glavni glumci, mi smo im samo servis i ako oni nisu na nivou džaba nama sve. Smatram da možemo napraviti dobar rezultat jer imamo dobru bazu".

Nakon AEK-a igrači su bili psihički u dosta teškom stanju i to se vidjelo, kakvo je sada stanje s ekipom?

"Ovo što sam ja pričao ova dva dana s njima u dobrom su stanju, ali to je normalno jer dolazak novog trenera je uvijek pozitivan šok. Mene zanima samo učinak na terenu, ne zanimaju me nikakvi alibiji. Moje je da dam šansu, a tvoje da to pokažeš na terenu i tu završava sva priča", kaže Jakirović.

"Za mene je Dinamo najuspješniji klub ovih 20 godina, najbolji igrači su tu, svi žele biti dio ovog kluba".

Oglasi

Puno se priča o odlascima Šutala i Livakovića. To su bili važni igrači, je li vas strah što ostajete bez njih?

"Nije me strah. Zašto bi me bilo strah? Igrat će se nogomet i bez njih. Oni su tu s nama, ponašam se kao da će ostati i tako sam se postavio. Oni sutra svi trebaju igrati, kada se to desi desit će se Bože moj. Svjestan sam da su tu već dugo i da imaju svoje druge ciljeve. Može doći do svega, ali doći će neki drugi dečki umjesto njih".

Za Livakovića se piše da će danas put Istanbula na ljekarske preglede, ali je Jakirović poručio da on vjeruje da će ovaj golman sutra biti na golu Modrih.

"Pa on brani sutra. Livaković je na današnji dan još uvijek član ovog kluba i branit će sutra", poručio je jasno trener Dinama.

Jakirović je poručio da se nada da će i navijači sutra doći u velikom broju i biti 12. igrač za Dinamo.

"Imam iskren odnos s igračima i znaju na čemu su sa mnom. Iskren sam, direktan i otvoren sa svima. Probat ćemo neke nove stvari, ali nemamo puno vremena. Maksimalna ozbiljnost i disciplina u ekipi i to je postulat koji ja gajim. Naravno da sam svjestan koliko su navijači važni, očekujem ih u velikom broju i da budu naš 12. igrač. Puno je sve lakše kada su oni uz nas".

Potražite više informacija na temu Liga Evrope:

Utakmica između Dinama i Sparte igra se sutra na stadionu Maksimir s početkom u 12 sati.

Zaprati GNK Dinamo Zagreb, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
GNK Dinamo Zagreb Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi