"Dobro znam šta znači biti gladan, a sramotu s 13 godina nikada neću zaboraviti"

Mamadou Sakho je imao teško djetinjstvo

"Dobro znam šta znači biti gladan, a sramotu s 13 godina nikada neću zaboraviti"

E. Škorić

Mnoge današnje nogometne zvijezde imale su teške početke i trnovit put do vrha. Jedan od njih je i Mamadou Sakho.

Sakho, bivši igrač Liverpoola, danas igra u Crystal Palaceu i zarađuje milione na mjesečnom nivou, ali nekada je situacija za ovog čovjeka bila preteška i neizdrživa.

"Djetinjstvo sam proveo u pariškom kvartu Goutte d'Or, multietnička zajednicu blizu Montmartrea. Više smo bili gladni nego siti. Jako dobro znam što je glad, jako dobro znam što je hladnoća od koje se ne možeš odbraniti jer nemaš zimsku odjeću, a moraš prositi jer si gladan", poručio je Sakho.

"I spavao sam na ulici, s klošarima, na klupama Pariza. Jedan od bezbroj tamnoputih prosjaka... Najodvratniji osjećaj imao sam kao 13-godišnjak. Pogled mi se susreo s pogledom jedne gospođe. Taman da ću ispružiti dlan tražeći milostinju, a ona: stisne torbicu uz sebe. Htio sam ju zamoliti sitniš da si kupim barem komad kruha, a ona je mislila da sam neka lopovčina, da ju trinaestogodišnje dijete namjerava pokrasti. Taj osjećaj poniženja, ta sramota... Ne mogu ni opisati. Tada sam si obećao: 'Budeš li ikada bio u situaciji kao ta Parižanka nećeš biti egoist s predrasudom nego ćeš pomoći. I pomagati'", tvrdi Sakho.

Sakho je igrao i za PSG, a trenutno je na čelu fondacije koja pomaže siromašnima u Francuskoj, Engleskoj i Africi.

Potražite više informacija na temu Premier league:

Top Komentari

mmmaa
svaka cast
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi