Dok "kajzeri" čuvaju Beč, Zmajevi ga žele pokoriti
Smjenjuju se sunce i izmaglica, ali ni sivilo novembarskog neba ne umanjuje ljepotu glavnog grada Austrije.

Grad koji bi nam mogao ostati u lijepom sjećanju

Dok "kajzeri" čuvaju Beč, Zmajevi ga žele pokoriti

BiH, Hrvatska, Slovenija, Austrija, malo vožnje kroz Austriju i ulazak u Beč autoputem sa "bezbroj" traka - tako otprilike izgleda putovanje do glavnog grada Austrije za sve one koji su iz naše zemlje krenuli na "utakmicu godine".

Predgrađa Beča, kao i svakog drugog grada, ne zadivljuju, ali centar, širi, oduzima dah.

Smjenjuju se sunce i izmaglica, ali ni sivilo novembarskog neba ne umanjuje ljepotu glavnog grada Austrije.

Mariahilfer Strase i Stephansplatz, glavne su destinacije novopridošlih turista i svih onih željnih šopinga u ekskluzivnim radnjama. More ljudi cirkuliše na ovom prostoru, glavnim i sporednim ulicama, a gdje god da se okrenete gleda vas Wolfgang Amadeus Mozart, bilo sa mnogobrojnih portreta ili ambalaže najpoznatijeg (uz Saher tortu) austrijskog i bečkog slatkiša.

Gdje god da, pak, oslušnete čut ćete jezik naših prostora. Beč su doslovno okupirali doseljenici iz zemalja bivše Jugoslavije i njihovi potomci, pa su tako našim jezikom morali propričati i bečki konobari, policajci, prosjaci...

Do utakmice ima još nešto vremena, a isto treba obavezno iskoristiti za upoznavanje glavnog grada Austrije. Jer vrijedi.

Fotoaparat svakog turiste u Beču zabilježit će katedralu Sv. Stefana, a oni kojima nije problem prepješačiti dvocifren broj kilometara mogu se uvjeriti u sav raskoš centra nekadašnje imperije pod čijom je "šapom" nekada bila i BiH.

Vijećnica, parkovi, muzeji i "kajzeri" koji i dalje sa svojih propetih konja nadgledaju dragulj svoje imperije, a i njih vrijedi pogledati na njihovim "stražarskim mjestima", kroje krajolik Beča.

Potražite više informacija na temu UEFA Liga nacija:

Za ljubitelje umjetnosti, prije svega likovne, nezaobilazna je destinacija Albertina, muzej - galerija sa impresivnom zbirkom, "nikla" na posljednjim ostaticma stare bečke utvrde.

Sve u svemu, Beč, u kojem u ovih dana pripreme za božićne praznike u punom jeku, je mjesto koje vrijedi posjetiti u svakom slučaju, a mi se nadamo da će u četvrtak Zmajevi dodatno uljepšati boravak u ovom gradu svim Bosancima i Hercegovcima koji su se tu zatekli.

Top Komentari

Ali
Sigurno pusimo 2- 3 razlike
0 12
Nermin Rizvo
Vladimir Bjelica nam (pre)sudio dabogda
3 12

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi