Domercanta se ne bi trebali olako odreći

Naš reprezentativac u najboljoj petorci Euroleague

Domercanta se ne bi trebali olako odreći

M. Maksimović

Za većinu onih koji bolje prate košarku Henry Domercant je godinama jedan od najboljih evropskih šutera, a imena klubova u kojima je igrao potvrđuju tu činjenicu.

S obzirom da Henry godinama nosi dres reprezentacije BiH, svakako ga možemo smatrati svojim i možemo biti ponosni na sve ono što je napravio u karijeri, pogotovo ove sezone. A ova je za Hernyja bila jedna od najboljih u karijeri.

Sa 31. godinom na leđima, Henry je bio jedan od glavnih igrača ekipe Unicsa koja se probila do četvrtfinala Euroleague ove sezone. Kao najvažnija karika u ekipi, Henry je zabio najviše trica u Euroleague (48), peti je po postotku šuta za tri poena, te je ukupno četvrti strijelac sa prosjekom od 15,5 poena po utakmici. Između ostalog, u jednom trenutku ove sezone, Henry je pogodio 21 slobodno bacanje zaredom.

Na kraju je za sve ono što je napravio, nagrađen prvom petorkom Euroleaguea, zajedno sa Mikeom Batisteom, Andrejom Kirilenkom, Nenadom Krstićem i Dimitriosom Diamantidisom. Međutim, ta informacija da je Henry izabran u petorku nikoga nije ''digla sa stolice'', jer Domercant u našoj reprezentaciji nikada nije imao status jednog Drapera u Hrvatskoj, ili recimo McCalebba danas u Mekedoniji. Ruku na srce, nije niti Domercant odigrao tokom svih ovih godina veliki broj pravih utakmica, tek je na prošlom prvenstvu pokazao da može biti čovjek odluke, da može pogoditi kad treba.

Dolaskom Aleksandra Petrovića na klupu reprezentacije, počelo se pričati o podmlađivanju selekcije, pronalsku novog Amerikanca. Domercant je gurnut u stranu ponajviše zbog svojih godina (31), međutim Amerikanac je u Unicsu pokazao koliko može, a čini se kako je i selektor Petrović postao tokom sezone svjestan činjenice da neće biti baš jednostavno zamijeniti ovog iskusnog igrača, pa se sve manje barata sa nekim novim Amerikancima.

Domercant je iskusan, već ranije je igrao za reprezentaciju, poznaje saigrače i ima sjajnu sezonu iza sebe. Dovoljno argumenata koji su puno jači od njegovog ''godišta''. U pravoj selekciji, sa pravim sistemom, Domercant može dati dosta reprezentaciji i sigurno je da Petrović treba dobro razmisliti kada je u pitanju njegov daljnji angažman u selekciji BiH.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.