"Došao sam u reprezentaciju i dobio pitanje znam li napraviti bombu"
Fudbaleri iz autonomnih pokrajina uvijek izazivaju posebnu pažnju u reprezentaciji Španije (Foto: EPA)

Zanimljiva priča Mikela San Josea

"Došao sam u reprezentaciju i dobio pitanje znam li napraviti bombu"

M. Šljivak

Španija je zbog svoje političke prošlosti i unutrašnjeg uređenja veoma specifična zemlja.

Autonomne oblasti vrlo često se povezuju sa pričama o nezavisnosti, a posebno se to odnosi na Baskiju i Kataloniju.

Međutim, sportisti iz ovih regija bez imalo buke nose dres Španije. Ipak, priznaju da su imali određenih problema, što je otkrio fudbaler Athletic Bilbaa Mikel San Jose.

On je kao 16-godišnjak došao u omladinske selekcije Crvene furije, a zbog baskijske prošlosti i žestokih terorističkih napada Baskijske separatističke organizacije (ETA) širom Španije, mladi fudbaleri iz ostatka zemlje imali su dosta pitanja prema San Joseu.

"Smatram da se bez problema može biti za nezavisnost i igrati za Španiju. Te stvari nemaju ništa zajedničko", rekao je San Jose, te je dodao:

"Imao sam 16 godina kada sam prvi put dobio poziv u reprezentaciju. Jedan dječak iz Madrida tada me je pitao da li nas uče da pravimo bombe u školi", priznao je sjajni fudbaler.

Ipak, politiku se ne želi miješati.

Potražite više informacija na temu La Liga:

"Ne želim se miješati u političke stvari. Posljednja dešavanja u Kataloniji su izgledala dosta tužno. Ne znam je li sve bilo legalno ili ne, ali vjerujem da je većina Katalonaca željela da glasa", rekao je San Jose.

Ovaj 28-godišnji veznjak igrao je za sve omladinske selekcije Španije, a za prvi tim je odigrao sedam utakmica. Za Baskiju je nastupio u šest mečeva.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi