Došlo vrijeme za radikalne poteze: Francuski velikan planira prodati 30 igrača

Na prozivci ih se očekuje duplo više

Došlo vrijeme za radikalne poteze: Francuski velikan planira prodati 30 igrača

Prvobitno suspendovana fudbalska sezona u Francuskoj je krajem aprila i zvanično prekinuta. Na osnovu stanja na tabeli u trenutku prekida određeni su prvak, putnici u evropska takmičenja i putnici u Ligue 2.

Prekid sezone je značio da Monaco ponovo neće izaći u Evropu, što je katastrofalno za klub sa trećim najvećim budžetom u Ligue 1 i klub koji je prije tri godine igrao polufinale Lige prvaka.

A sada AFP piše kako Monaco želi ovog ljeta prodati čak 30 igrača s ciljem da drastično smanji broj fudbalera u svojim "knjigama". Radikalan potez koji bismo očekivali od nekog niželigaša u rasulu, ali ne i od velikana.

Rukovodstvo Monaca se očligledno pogubilo. Novac nije bio problem, ali nedostatak osjećaja za fudbal sigurno jeste. Epilog su druga uzastopna sezona Kneževa bez Evrope i nagomilani igrači s profesionalnim ugovorima.

U Monacu su prvo vjerovali da je problem stručni štab, pa su sve svoje probleme pokušali riješiti haotičnim promjenama trenera. To, očigledno, ni najmanje nije pomoglo.

Postava koja vodi Monaco, potpredsjednik Oleg Petrov, direktor Viacheslav Ivanov i sportski savjetnik Igor Korneiev, očigledno nema pravog iskustva u fudbalu, barem ne iskustva potrebnog za vođenje osmostrukog prvaka Francuske. Da stvari budu gore, Monaco je još uvijek bez sportskog direktora iako su u proteklom periodu obavljeni razgovori sa nekoliko kandidata. Vjerovalo se da bi na tu poziciju mogao doći John Williams, ali je on nedavno najavio da planira ostati sportski direktor Amiensa. Danas se uglavnom špekuliše da bi jako bitnu "sportsku" poziciju u Monacu mogao preuzeti nekadašnji generalni menadžer Angersa Olivier Pickeu.

Dolazak sportskog direktora bi konačno mogao spriječiti pogrešna pojačanja i bespotrebno rasipanje novca na igrače od kojih ima malo koristi.

Ali, ko god postane sportski direktor Monaca (ukoliko se to brzo dogodi) imaće pred sobom veliki izazov, pored biranja pravih pojačanja: Kako izabrati igrače kojih se klub treba riješiti?

Očekuje se da će se na predsezonskoj prozivci Monaca (za sada zakazanoj za 15. juni) pojaviti pomalo nevjerovatan broj od 60 profesionalaca. Cilj je, kao što već rečeno, srezati roster za prvi tim na 30 igrača i tom prilikom zaraditi barem 50 miliona eura.

Navodno je vlasnik kluba Dimitry Rybolovlev pojačao pritisak na Petrova koji bi mogao dobiti otkaz ako Monaco ne odradi dobar posao na transfer tržištu i naredne sezone ne izbori plasman u Ligu prvaka.

Koga prodati, a koga zadržati?

Neće, naravno, Monaco samo prodavati. Kneževima su itekako potrebna i nova, kvalitetna i pouzdana pojačanja.

Klub će prije svega ciljati na novog napadača i zadnjeg veznog. Trenerski tim je zabrinut da Stevan Jovetić, Pietro Pellegri i William Geubbels jednostavno nisu dovoljno pizdani po pitanju povreda i fizičke spreme. Predviđa se, međutim, da će Monaco sačekati razvoj situacije i pokušati trajno otkupiti Islama Slimanija od Leicestera. Ipak, sam Slimani je bio jako razočaran trenerskim promjenama i vjeruje se da ostanak u Monacu nije njegov prioritet.

Tu je i značajan broj igrača koji će se u Monaco vratiti s posudbi, a klub sada treba vidjeti šta je najbolje uraditi sa njima.

Ono što se za sada špekuliše jeste da Monaco planira Henryja Onyekurua (Galatasaray), golmana Radoslawa Majeckog (Legia), Giuliana Bianconea (Cercle Brugge), Jonathana Panza (Cercle Brugge) i Strahinju Pavlovića (Partizan) integrisati u prvi tim za narednu sezonu.

Glavni fokus će biti na prodaji igrača.

Već je saopšteno da će se zadnji vezni Kevin N'Doram trajno pridružiti Metzu, a na izlaznim vratima je i krilni fudbaler Samuel Grandsir za kojeg postoji interes nekoliko klubova.

Međutim, kada su ostali u pitanju, Monaco će imati veliki problem da ih se riješi i pri tome zaradi nešto novca. Za sada nije poznato da postoji ozbiljan interes za Pelea, Djibrila Sidibea, Barrecu, Nacera Chadlija, Bennasera i Aholoua.

Još komplikovanija je situacija sa Kamilom Glikom, Jemersonom i Jorgeom koji imaju visoka primanja. Tu je i Cesc Fabregas koji itekako opterećuje budžet Kneževa za platom od preko sedam miliona eura po sezoni i još dvije godine ugovora.

Potražite više informacija na temu Ligue 1:

Što je najgore za Monaco, klub bi vjerovatno najlakše prodao i najviše zaradio od igrača koje želi zadržati u svom timu. To su Benoit Badiashile, Wissam Ben Yedder, Benjamin Henrichs, Yousssouf Fofana i Fode Ballo-Toure.

Za kraj treba podsjetiti da je Monaco u skorijoj historiji zaradio ogroman novac od prodaje igrača, ali isti očigledno nije na pravi način reinvestiran. Samo neka od imena koja su u proteklih nekoliko godina za basnoslovne cifre napustila stadion Luj II su Kylian Mbappe, Thomas Lemar, Benjamin Mendy, Bernardo Silya, Fabinho, Bakayoko, Rony Lopes...

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi