Draško Ilić: Interes kluba na prvom mjestu

Čelni čovjek Krupe za SportSport.ba

Draško Ilić: Interes kluba na prvom mjestu

Adnan Beganović

Najprijatnije iznenađenje prve sezone Premijer lige Bosne i Hercegovine sa 12 klubova svakako je Krupa, čijim kormilom već nekoliko godina uspješno kormilare braća Ilić.

Prije početka prošle sezone većina ljubitelja fudbala iz naše zemlje Krupu je vidjela kao sigurnog putnika u niži rang, no mlada ekipa iz malog mjesta pored Banja Luke iz kola u kolo je igrala sve bolje i na kraju se plasirala u Ligu za prvaka gdje je takođe pružala sjajne partije.

Izabranici Slobodana Starčevića oduševili su bosanskohercegovačku sportsku javnost, a Krupa kao klub poštenim pristupom tokom cijele sezone "kupila" je ljubitelje klupskog fudbala u Bosni i Hercegovini.

Pored igrača i stručnog štaba najveće zasluge za procvat kluba iz Krupe na Vrbasu pripadaju braći Ilić koji su u ovim teškim vremenima uspjeli da pronađu financije, te da od jednog "malog" kluba naprave klub na koji sa dozom velikog respekta danas gledaju i velikani bh. fudbala.

"Ponosni smo na ono što smo napravili. I nije bilo lako, zahtjevan je ovo posao koji traži mnogo odricanja i zalaganja, no na kraju se sve isplatilo. Svaki početak je težak, pa tako i ovaj naš, no za kratko vrijeme smo postali bitan faktor u bh. fudbalu. Uvažuju nas svi klubovi, kao i ljubitelji fudbala u Bosni i Hercegovini tako da nam je i to  dokaz da smo na pravom putu", istakao je Draško Ilić na početku razgovora za SportSport.ba.

Krupa je zahvaljujući sada već prepoznatljivoj politici pružanja prilike mladim igračima pobrala simpatije, a u isto vrijeme i promovisala veliki broj fudbalera koji se nalaze na meti inostanih, ali i domaćoh klubova. Jedan od njih je i Aleksandar Vukotić koji je nedavno izjavio da se zasitio Krupe te da bi rado došao u Željezničar, a ova njegova izjava iznenadila je i čelnike kluba.

"Klub smo koji ima svoju politiku od koje nećemo odustati. Mnogim mladim igračima smo pružili priliku, oni su je iskoristili na najbolji mogući način i normalno je da se nalaze na meti mnogih klubova. Konkretno što se tiče Vukotića, mogu ga razumjeti, no isto tako mogu i poručiti da je interes kluba ispred svega. Naš cilj je omogućiti mladim igračima da napreduju, te da se u krajnjem slučaju i financijski osiguraju, no klub se mora poštovati. Iznenađen sam Vukotićevom izjavom i sigurno da ćemo razgovarati sa njim, Ponovit ću, mogu ga razumjeti, možda mu je neko i "napunio" glavu svakakvim pričama, a radi se o mladom momku. Nikada nećemo biti oni koji će bilo kome pokušati uništiti karijeru ali prema klubu svi moraju imati poštovanje. Svi naši igrači su pod ugovorima i otvoreni smo za sve razgovore, prije svega one sa klubovima iz inostranstva kakvih je u proteklom periodu bilo mnogo. Što se tiče Željezničara i ponude za Vukotića, službeno na naš klub nije došlo ništa iako moram priznati da je bilo razgovora", jasan je Ilić.

Krupa sutra?

"Nećemo mijenjati smjer kojim smo krenuli. Prije svega nas interesuje rad sa mladim igračima i takve ćemo dovoditi u klub. Dobit će priliku, a vjerujte da se već danas mnogi nude klubu i to iz zemalja u regionu. Prepoznat je naš projekat i u Sloveniji, Hrvatskoj i Srbiji. Mladi igrači iz ovih zemalja žele doći u Krupu jer znaju da će dobiti priliku da se razvijaju i da igraju u elitnom rangu takmičenja. Nema odustajanja od ove politike, a cilj je također da danas ili sutra ti mladi igrači zaigraju u nekom od evropskih klubova. Na dobrom smo putu i za nekih 15-ak dana biće jasno da li će se realizovati neki inostrani transfer. Mogu vam otkriti da sam u Zagrebu razgovorao sa Mamićem, čak i Dinamo prati neke naše igrače", ističe Ilić.

Krupa je za kratko vrijeme napravila stadion koji zadovoljava uslove za igranje u Premijer ligi, no na tome čelnici ovog kluba ne misle stati.

"Bez mnogo pompe smo radili na izgradnji stadiona. Žurbe nije bilo, no uvijek smo znali koliko i šta možemo i određenom periodu. Domaćinski se ponašamo i tako će biti uvijek. Naredni koraci su reflektori i izgradnja još jedne tribine. Već polako radimo na tome, obavljeni su i neki razgovori, tako da nam je to neki cilj u bliskoj budućnosti", govori Ilić.

U vremenima kada je do financija teško doći i kada mnogi bh. klubovi grcaju u dugovovima, Krupa takvih problema nema.

"Ne trebamo se lagati, voditi klub u Bosni i Hercegovini nije lako. Međutim, zahvaljujući partnerima i prijateljima koji su prepoznali jedan "zdrav" projekat nemamo financijskih problema. Nažalost, lokalna zajednica, entiteti, pa i država ne vide u ovom što mi radimo društvenu korist. To mi je neshvatljivo, umjesto da se ugledamo na zemlje u okruženju mi vodimo svoju politiku koja sportu ne donosi dobro. Svi znamo koliko sport utiče i na odgoj djece, na njihovo zdravlje i mislim da je konačno došlo vrijeme da se pronađe rješenje za održivo financiranje sporta", ističe čovjek koji je zajedno sa svojom braćom napravio sportski kolektiv na koji se mogu ugledati i mnogi drugi.

U prošloj sezoni po prvi put se igrala Premijer liga sa 12 klubova.

"Napredak je vidljiv, liga od 12 klubova je donijela mnogo uzbuđenja, a mislim da se može početi razmišljati i o ligi sa 10 klubova. Međutim, nije dovoljno skratiti ligu, mislim da u vrhu bh. fudbala moraju više pažnje posvetiti klupskom fudbalu. Ima načina mnogo, možda nam je Mađarska najbolji primjer. Iz Saveza se da tako kažem treba vršiti pritisak i prema bh. institucijama. UEFA nam je pomogala, no imamo i FIFA-u, trebamo i tu pokušati izvući neka sredstva. Zašto ne pokušati i u nekim evropskim fondovima, na infrastrukturi se mora poraditi, igrališta mora biti na svakom dijelu države. Koliko je napravljeno stadiona ili igrališta u posljednjih desetak godina? Na prste jedne ruke se može prebrojati, a to je nedopustivo". govori Ilić i za kraj dodaje:

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

"Mislim da su nam posjete na stadionima najveći problem i tim problemom bi se mogli pozabaviti svi klubovi. Meni je neshvatljivo da Koševo nije ispunjeno na jednom evropskom susretu. Kada smo mi u malom mjestu na tribine mogli privući više od 1.000 gledalaca u prosjeku onda i naši najveći klubovi mogu i moraju puniti stadione." 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti