Dubrovčanin koji je osvojio Prosinečkog: "Robi mi vjeruje, a to nije mala stvar..."
Vezista južnokorejskog Suwon Samsunga je u potpunosti opravdao povjerenje selektora reprezentacije BiH Roberta Prosinečkog, ali i navijača (Foto: SportSport.ba)

Opravdao povjerenje selektora BiH

Dubrovčanin koji je osvojio Prosinečkog: "Robi mi vjeruje, a to nije mala stvar..." · Intervju

Elvis Sarić (28) imao je trnovit put da postane ono što je danas, ali svakako može biti primjer mladim nogometašima kako u sportu nema odustajanja. Bivšeg vezistu Sarajeva nisu spriječile niti povrede, niti lutanja po drugim i trećim ligama u hrvatskom nogometu da ostvari ono o čemu je maštao - da nosi dres reprezentacije BiH.

I danas ne samo da nosi taj dres, nego ga prezentuje u najboljem mogućem svjetlu. Postao je standardan član Zmajeva, a pogocima, asistencijama i izuzetnom borbenošću brzo je otklonio sumnje kod jednog dijela javnosti o tome da "igrač kluba iz Južne Koreje ne može da bude A reprezentativac".

A klub u Južnoj Koreji se zove Suwon Samsung i jedan je od najpoznatijih klubova u tom dijelu svijeta. Nije lako Sariću kada treba doći na okupljanje, prevali ogroman put, onda odradi 90 minuta kao nosač Samuel u našoj igri, pa opet nazad...

"Kako sam završio u Južnoj Koreji? Kada smo tamo igrali prijateljsku utakmicu zapao sam za oko ljudima iz Suwona, tačnije treneru, pa je neposredno nakon toga i došlo do kontakta. Moram priznati da u početku baš i nisam bio pretjerano zainteresovan da idem u Južnu Koreju. Zamišljao sam neke druge stvari, no na kraju kada sam sve odvagao odlučio sam da prihvatim ponudu, jer su mi o toj zemlji kao i samom nogometu sve najbolje rekli igrači koji su već tamo i koji su ranije imali priliku igrati. Iskreno, sada nakon tri mjeseca nije mi žao nimalo što sam otišao u Južnu Koreju. Napravio sam više nego dobar potez", govori ovaj rođeni Dubrovčanin na početku razgovora za SportSport.ba.

Foto: T. Hebib/SportSport.ba

Da li ste imali još ponuda?

"Moj cilj je najprije bio da igram u Evropi, da budem bliže porodici, pa i reprezentaciji... Bilo je ponuda, naravno, mada glupo je sada o tome pričati. Sudbina je očito htjela da završim u Južnoj Koreji i to je to. Ni u jednom trenutku mi nije žao što su se ovako stvari odvile."

Jeste li imali određene predrasude prije nego što ste otišli u Južnu Koreju?

"Pa i ne baš. Dosta sam se raspitivao prije nego što sam otišao tamo, tako da sam više-manje znao u kakvu sredinu odlazim. Impresionirao me kvalitet lige, zatim stadioni koji su fenomenalni... Stvarno sve je na jednom visokom nivou i nije mi se uopšte bilo teško prilagoditi na život u Južnoj Koreji. Sve što imam ovdje u BiH, imam i tamo..."

A klub?

"Suwon Samsung je organizacijski na jednom vrhunskom nivou. Igrači su odlični, navijači, treneri... Sve je fenomenalno. Ritam rada je takav da igramo srijedom i subotom, tako da baš i nemam mnogo slobodnog vremena, sve se svodi na putovanja, karantene, utakmice... Srećom, tu mi je i djevojka. Svaki trenutak koji imam provodimo zajedno."

Foto: T. Hebib/SportSport.ba

Ima li igrača s naših prostora u Južnoj Koreji?

"Zajedno sa mnom klubu je Dejan Damjanović, koji je inače rođen u Mostaru. S njim se najviše družim, puno mi je pomogao kada sam tek stigao i mnogo je lakše kada u tako jednoj nepoznatoj sredini imate nekog 'svog'. Blizu je i Gordan Bunoza, u Incheonu."

Možete li se zamisliti da ostanete u Južnoj Koreji još godinama?

"Ma, kako ne. U Južnoj Koreji se osjećam odlično, svidio mi se sam život ovdje kao i nogomet, a uostalom i mojoj djevojci je tu lijepo. Ne bih imao ništa protiv da ostanem ovdje još dugo. No, znate kakav je nogomet, nikada ne možete predvidjeti što će se dogoditi za godinu, dvije, tri..."

Jeste li u prošlosti mogli zamišljati da ćete danas dijeliti svlačionicu sa Džekom, Pjanićem...?

"Teško je to bilo predvidjeti. Na putu da dođem na nivo na kojem sam danas morao sam proći dosta toga, kao i većina nogometaša, no svi mi kada krenemo nogomet obično imamo tu želju da igramo za reprezentaciju svoje zemlje. Hvala Bogu danas sam tu, čast mi je igrati s takvim imenima."

Foto: T. Hebib/SportSport.ba

I Prosinečki vam mnogo vjeruje.

"Da, u reprezentaciji sam otkako je on došao. Nije mala stvar kada dobijete šansu među tako sjajnim igračima, ali očito je Prosinečki prepoznao da imam određeni kvalitet i da mogu sve što zahtjeva ispuniti. O njemu i cijelom stručnom štabu mislim sve najbolje."

Potražite više informacija na temu UEFA Liga nacija:

Rođeni ste na moru, u Dubrovniku... Jeste li i vi prve novce zarađivali radeći na plaži?

"Haha, jesam. Radio sam sezonske poslove, zarađivao sam za džeparac iznajmljivajući ležaljke na plaži, kao i pretežno svi klinci sa mora. To je tamo normalno", rekao je skromni Sarić na kraju razgovora.

Top Komentari

Saad
On ni u reprezentaciji Andore nema mjesta a ne uz Dzeku i Pjanica....Hajrovicu nemoze ni kopacke cistit,gurate ga jebo vam on mater....
12 65
Alkma
Realno slab igrac pa pricajte sta hocete dok nam neko jaci dodze nece moc povezati nista nego ce se krit iza igraca
14 55

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi