Svi koji su stavili potpis na kreiranje Superlige imaju ogromne dugove
Foto - EPA

Cifre to jasno pokazuju

Svi koji su stavili potpis na kreiranje Superlige imaju ogromne dugove

M. Šljivak

Snovi 12 velikih evropskih klubova o kreiranju Superlige završeni su jučer kada su od planiranog takmičenja odustali engleski timovi.

Ubrzo je potom stiglo zvanično saopštenje kako se aktuelni planovi obustavljaju, ali da će se u budućnosti tražiti sistem po kojem bi ova liga ipak zaživjela.

Tvorac ideje o Superligi je predsjednik Real Madrida Florentino Perez. On je priznao da se kreiranjem ovog takmičenja klubovi pokušavaju izvući iz finansijske krize koja je mnogim klubovima donijela zaista velike gubitke.

Planirani fond za ovo takmičenje navodno je bio 3.5 milijardi dolara, a ekipe poput Real Madrida, Barcelone ili Juventusa zaradili bi 350 miliona eura samo od učešća u takmičenju.

Jasno je da bi ovaj novac pomogao ovim klubovima da se izvuku iz ogromnih dugova koje su stvorili prethodnih godina ludim trošenjem novca i nema kluba koji je prihvatio poziv u ligu, a da nema velika dugovanja.

Oglasi

Ukupan dug svih 12 ekipa koje su potpisale sporazum o kreiranju Superlige iznosi 8.6 milijardi eura, a Tottenham i Barcelona su ekipe koje su uvjerljivo ispred svih po dugovanjima.

Tottenhamov trenutni dug iznosi 1.28 milijardi eura, dok je Barcelonin nešto manji i blizu je cifre od 1.2 milijarde eura. I ostale ekipe su pune dugova, a oni koji najviše insistiraju na pokretanju Superlige su Real Madrid i Juventus.

Tako Real Madrid duguje preko 750 miliona eura, a navodno je dug italijanskog velikana čak dostigao iznos od 850 miliona eura. Naravno, ima i drugih izvora koji gdje su ovi iznosi nešto drugačiji, ali činjenica je da su svi klubovi u ogromnim dugovima.

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

Očigledno bi to prije svega bila liga dužnih, ali ipak, od Superlige na kraju neće biti ništa. Šest engleskih klubova se povuklo iz sporazuma o kreiranju ovog takmičenja, a zatim su ih pratili Inter i Milan i kompletan proces je zaustavljen.

Za sada najtvrđe stavove za stvaranje ovog takmičenja imaju španski i italijanski prvaci, Real Madrid i Juventus, koji su do samog kraja pokušavali da takmičenje ostave u životu, no doživjeli su krah.

Top Komentari

miki30
Ma otkud to, nije to tačno. Sad će se početi buniti pristalice Reala i Barce da širite laži. Možeš im mater vrijedjati al nediraj im Reall i Barcu, to su navijačine a pojma nemaju kako stadion iznutra izgleda.
4 2
Zgembic
Ja juce u komentar napisa isto ovo jedan genijalac me napade kaze: Eto ti znas imaju li dugova ili Ne...
3 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najčitanije iz kategorije