"Dušan Tadić je anomalija, on je najbolji kojeg je Ajax imao još od Van Bastena"

Nekadašnji holandski napadač o reprezentativcu Srbije

"Dušan Tadić je anomalija, on je najbolji kojeg je Ajax imao još od Van Bastena"

Nekada sjajni holandski fudbaler Wim Kieft je siguran da je Dušan Tadić najbolji napadač koji je igrao u Ajaxu još od Marca van Bastena (1981. - 1987.), te da je danas sigurno najbolji u Holandiji.

Wim Kieft je svojevremeno u ulozi centarfora imao priliku nositi dresova dva najveća holandska kluba, Ajaxa i PSV-a, dok je danas ovaj bivši holandski reprezentativac u ulozi fudbalskog analitičara za različite medije u domovini.

"Ako nabrojite napadače Ajaxa po redu, nakon ere Marca van Bastena, onda je Dušan Tadić kompletniji od svih. Ne može se mjeriti sa Van Bastenom jer je Marco bio brži, fizički jači i dobro igrao glavom... Tadićeve specifične kvalitete se odlično uklapaju u fudbal kakav Ajax voli igrati. On im omogućava da igraju fudbal", napisao je Kieft u svojoj kolumni za De Telegraaf.

"Ajax nije bio u mogućnosti proizvesti takvog napadača poput Tadića u proteklim decenijama. Srbijanac je manje-više anomalija. Koliko je samo puta lijevom nogom proigrao Van de Beeka ili odigrao povratni pas za Ziyecha?", nastavio je Kieft hvalopsjeve na račun zaista sjajnog srbijanskog ofanzivca.

Kieft je potom uporedio napadače PSV-a i Alkmaara sa Tadićem.

"Sa Donyellom Malenom i Myronom Boaduom, PSV i AZ imaju sjajne napadače na raspolaganju, ali se oni ne mogu porediti sa Tadićem. Boadu je drugačiji tip, više je poput predatora u kaznenom prostoru koji zna tačno kada i gdje utrčati kako bi pobjegao čuvarima. A Malen je zapravo kombinacija Tadića i Boadua", poručio je nekadašnji napadač, između ostalih, Ajaxa i PSV-a.

Potražite više informacija na temu Eredivisie:

Dušan Tadić je napravio pravi potez dolaskom u Ajax, a prošle sezone je bio briljantan u dresu Kopljanika - odigrao je ukupno 56 utakmica, postigao 38 golova i upisao 24 asistencije.

I ove sezone Tadić igra odlično, pa je na 20 mečeva u dresu Ajaxa u svim takmičenjima postigao 9 golova i upisao 12 asistencija.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi